Linuxiarze.pl Forum

Dystrybucje Linux => Mint, Mint LMDE => Wątek zaczęty przez: Antarktyczny w Wrzesień 04, 2017, 02:00:27 am

Tytuł: Bleach Bit-problem
Wiadomość wysłana przez: Antarktyczny w Wrzesień 04, 2017, 02:00:27 am
Witam. Oczyszczalem system przy uzyciu Bleach Bit. Program dzialal dobrze,po czym dostal zawiechy. Od tej pory mimo wylaczania i wlaczania lapka system niewiarygodnie muli. W dodatku pokazuje mi 0kb wolnej pamieci,jakby moj 500 gb dysk skurczyl sie do 120 uzywanych. Nie pokazuje tez pojemnosci,gdy wejde w katalog domowy. Jezli to wazne, program zamulil podczas "czyszczenia wolnej przestrzeni dysku" cokolwiek to znaczy. Prosze o pilna pomoc.
Tytuł: Odp: Bleach Bit-problem
Wiadomość wysłana przez: Antarktyczny w Wrzesień 04, 2017, 09:39:26 am
Witam. Oczyszczalem system przy uzyciu Bleach Bit. Program dzialal dobrze,po czym dostal zawiechy. Od tej pory mimo wylaczania i wlaczania lapka system niewiarygodnie muli. W dodatku pokazuje mi 0kb wolnej pamieci,jakby moj 500 gb dysk skurczyl sie do 120 uzywanych. Nie pokazuje tez pojemnosci,gdy wejde w katalog domowy. Jezli to wazne, program zamulil podczas "czyszczenia wolnej przestrzeni dysku" cokolwiek to znaczy. Prosze o pilna pomoc.


Juz zrobilem, przepraszam za niepotrzebny post. Wystarczylo odpowiednio pogrzebac w systemie. Do zamkniecia.
Tytuł: Odp: Bleach Bit-problem
Wiadomość wysłana przez: robson75 w Wrzesień 04, 2017, 10:59:00 am
Niepotrzebnie zaznaczyłeś opcje "uwolnij przestrzeń dysku" ponieważ ta opcja nic nie ma wspólnego z czyszczeniem systemu.
Powiem Ci jak ja ustawiłem sobie BleachBit. A więc mam wszystko zaznaczone oprócz: haseł, lokalizacji językowych oraz uwolnieniu przestrzeni dysku.
Jeszcze jedna ważna uwaga: jeżeli chcesz się pozbyć pamięci podręcznej apt, to należy uruchomić BleachBit jako root i wtedy zaznacz tylko aby wyczyścił Tobie apt-a, w żadnym wypadku gdy uruchamiasz go jako root nie zaznaczaj nic więcej.
Tytuł: Odp: Bleach Bit-problem
Wiadomość wysłana przez: Antarktyczny w Wrzesień 04, 2017, 10:58:32 pm
Widzisz, problem byl tego rodzaju,ze zaznaczylem wszystko procz System/pamiec, bo to opcja eksperymentalna i wolalem nie ryzykowac, majac swiadomosc wlasnej, niedostatecznej wiedzy. Uruchomilem to jako roota, a jezyki zostawilem( polski,angielski i japonski, ktorego sie ucze). Dlatego wlasnie mialem taka niespodzianke. Ale szczescie sprzyjalo mi,i nic sie nie stalo. Procz strachu,ze bede musial jeszcze raz system stawiac:)