Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.
Cytat: Albedo 0.64 w Czerwiec 20, 2025, 04:38:22 PMWykonałeś 2 aktualizacje wersji 19->21->23 bez reinstalacji na czysto? Jeśli tak, to nie dziw się że masz bardak w katalogu domowym i konfigach aplikacji. Zalecana jest czysta instalacja nowej wersji MX.O zaleceniach wiem i świadomie wybrałem ścieżkę niezalecaną, choć szczegółowo udokumentowaną. Dotychczas nie widzę żadnych problemów poza klientem Spotify, co na pewno nie jest dla mnie argumentem do przeinstalowania systemu. Przeinstalować Linuksa to nie problem, tylko co potem z aplikacjami (mam np. trzy pakiety office, oprogramowanie do obsługi e-dowodu itp.) ich konfiguracją, niestandardowymi ustawieniami systemu (np. ,,polskie znaki" mam z lewym Alt-em a nie prawym i tak ma być)? Robić wszystko od nowa? Nie mam na to ani czasu, ani ochoty. Ja mam komputer do korzystania z aplikacji, a nie testowania Linuksów.
Cytat: jankycoder w Dzisiaj o 12:43:18 PMZapytałem AI o tę sprawę i twierdzi, że już od jakiegoś czasu SB Z SE powinien grać na Linuksie. Może ja coś źle robię? :(
CytatI'm a former systems administrator and welcome your curiosity about the shell. It's an investigation whose benefits will pay dividends. Learning Bourne shell is a great idea. It's the base paradigm for the "sh-family" of shells like sh, bash, and zsh. Other shells are neat too: ksh (because it gave AT&T Unix a lot of horsepower and fancy features that were ported later to other shells). The "c-family" like tcsh and csh are neat too. Personally, I stick with the "sh-family." I'm just returning to FreeBSD after years of Linux and am enjoying modern sh (which has the majority of features I liked in bash).
Cytat: linux4ever w Czerwiec 20, 2025, 04:58:59 PMmoje posty są poczytne.
CytatCo do powłok co sądzisz o powłoce fish.
Cytat: microsofter w Czerwiec 20, 2025, 11:44:07 AMMniejsza o tytuł. Chodzi mi tylko o to, że widząc argument "z bash trudniej jest się przesiaść na Unixa", pierwsze co myślę to, "a ile osób w swoim życiu będzie sie chciało przesiąść na tego Unixa!?".Cytat: Piotr_1988 w Czerwiec 20, 2025, 01:15:43 AM(1) Jak widać w tytule wątku, pytanie jest o powłokę dla Linuxa.
Tutuł nie był dla mnie jednoznaczny, gdyż autor wcześniej zakładał dwuznaczne tematy https://forum.linuxiarze.pl/index.php/topic,5854.msg36693.html, oraz używał słowa Linux w niewłaściwym kontekście https://forum.linuxiarze.pl/index.php/topic,5514.msg35184.html. Dlatego wypowiedziałem się z punktu widzenia całości systemów uniksowych, a nie stricte GNU/Linuxa.
Cytat: microsofter w Czerwiec 20, 2025, 11:44:07 AMZ AI masz rację. Wieczorem wrzuciłem do Copilota mój skrypt z Korn shella, z prośbą na przerobienie go pod Bourne shell i C-Shell. Okazuje się, że jest to możliwe, a nawet łatwe.Z całym szacuneczkiem myślę, że z tym, że programowanie jest "poza Twoimi możliwościami", "nie jesteś programistą", itp., itd., przesadzasz. Chyba przy kilku okazjach wracałeś do tematu różnych powłok unixowych, znasz różnice pomiędzy tymi powłokami, twierdzisz, że piszesz w nich własne skrypty (nie wiem, na ile złożone, ale jednak), więc jak dla mnie jesteś programistą - logiczne, oczywiste.
Cytat: microsofter w Czerwiec 20, 2025, 11:44:07 AMWracając do Basha: czy poza faktem że to domyślna powłoka na GNU, są jakieś merytoryczne powody aby go promować? Chyba nie. Ksh93 potrafi to samo. A nawet więcej, gdyż integruje składnię z C-Shell, czego nie przetrawi Bash.Nie, chyba nie ma.