Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Ostatnie wiadomości

Mepis, antiX, MX / Odp: Jenoużytkownikowy Linux (...
Ostatnia wiadomość przez melis - Dzisiaj o 10:52:00 AM
Czyli chcesz logować się z automatu na konto root. Jak najardziej do zrobienia w menadżerze userów - zależnie jakiego środowiska używasz, inaczej może to wyglądać, chociaż w Mx jest odpowiedni wnet aplet do tego. Możesz też zwyczajnie dodać się do grupy root i tyle. wtedy nawet sudo nie będzie wymagane do podniesienia uprawnień. Jeśli jednak rzecz tyczy się dostępu do urządzeń zewnętrznych, gdzie nie masz mozliwości wprowadzania modyfikacji, to nie konto o wyższych uprawnieniach jest Tobie potrzebne, a odpowiednia modyfikacja zmiennych środowiskowych w Mx.  Tudzież, jeśli chodzi o modyfikacje dysku z Windows, wyłączenie w tym drugim opcji szybkiego uruchamiania. Z tą opcją włączoną, żaden Linux nie pozwoli na wprowadzenie modyfikacji, na dysku z Windows.
Ostatnia wiadomość przez mirekc - Dzisiaj o 10:29:57 AM
Cytat: r-tea w Styczeń 24, 2025, 07:45:48 PMPo krótce: Od miesięcy, czyli od czasu kiedy zacząłem używać Linuksa na codzień, nie mogę dojść do ładu z jednym z (nazwijmy to) elementów systemu, i pomyślałem, że sprawienie by mój Linux MX przestał w ogóle zwracać uwagę na kwestie użytkowników i ich prawa dostępu do napędów i plików doprowadzi w końcu tę kwestię do NORMALNOŚCI.
Nie doprowadzi do normalności, bo to z punktu widzenia Linuksa i większości innych współczesnych systemów rozwiązanie całkowicie nienormalne. Skończyłoby się pewnie na tym, że musiałbyś stworzyć własną dystrybucję (bo MX to już by nie był), a i tak pewnie gdzieś jakiś użytkownik by był, tyle że ukryty.
CytatPO PROSTU chciałbym to wypróbować, bo sądzę, że to by pomogło w rozwiązaniu mojego problemu. TO, czyli Linux bez systemu użytkowników, lub jeśli się nie da, to z jednym, jedynym użytkownikiem na stałe. I, co oczywiste, bez jakiejkolwiek kontroli praw, czyli użytkownik (ten jeden, jedyny) robi co tylko chce.
To nadaj swojemu użytkownikowi prawa roota.
Ostatnia wiadomość przez r-tea - Styczeń 24, 2025, 07:45:48 PM
Cytat: mirekc w Styczeń 24, 2025, 07:41:49 AMPo co? Nie lepiej mieć roota i jednego ,,zwykłego" użytkownika z autologowaniem na tego ostatniego? Jak tak mam na moim ,,mediacenter". System pięknie startuje ...

Ja właśnie też tak mam: roota i jeden ,,zwykły" użytkownik z autologowaniem na tego drugiego. I to widocznie nie zdaje u mnie egzaminu.
Nie chcę wchodzić w szczegóły, bo zrobi się z tego z 10 wątków na raz.
Po krótce: Od miesięcy, czyli od czasu kiedy zacząłem używać Linuksa na codzień, nie mogę dojść do ładu z jednym z (nazwijmy to) elementów systemu, i pomyślałem, że sprawienie by mój Linux MX przestał w ogóle zwracać uwagę na kwestie użytkowników i ich prawa dostępu do napędów i plików doprowadzi w końcu tę kwestię do NORMALNOŚCI.
Dodam od razy, by uniknąć niepotrzebnych nauczań, że znam temat bezpieczeństwa systemu, itd., itp., więc, proszę nie idździe w tę stronę w swoich radach. Te rzeczy mi nie są potrzebne.

PO PROSTU chciałbym to wypróbować, bo sądzę, że to by pomogło w rozwiązaniu mojego problemu. TO, czyli Linux bez systemu użytkowników, lub jeśli się nie da, to z jednym, jedynym użytkownikiem na stałe. I, co oczywiste, bez jakiejkolwiek kontroli praw, czyli użytkownik (ten jeden, jedyny) robi co tylko chce.

Trochę się rozpisałem, ale myślę, że dzięki temu mnie dokładnie zrozumiecie.
Porady internautów / Odp: Linux Wskazówki.
Ostatnia wiadomość przez melis - Styczeń 24, 2025, 09:25:27 AM
Cytat: pavbaranov w Styczeń 23, 2025, 11:10:05 AMNie zachęcałbym aż tak - zwłaszcza newbie - do tych wszystkich forków, zwłaszcza takich jak np. Mint
Dokładnie. Niestety Mint od dawien dawna jest polecany na start. Może ok, do samego liźnięcia. Prawda jest niestety taka, że Mint potrafi przedstawić zaniedbania devów w najmniej oczekiwanym momencie. I rzeczywiście, osobiście uważam, że Arch jest prostszy w obsłudze od Debiana. Rozpoznaj i włącz, przed instalacją Debiana, kartę WiFi czterema komendami. O budowaniu paczek nawet nie ma co wspominać, bo o ile uda się zbudować, to z konfiguracją i instalacją, już tak kolorowo nie jest. Poradnik zły nie jest, ale błędy w pisowni należy poprawić w pierwszej kolejności.
Ostatnia wiadomość przez melis - Styczeń 24, 2025, 08:39:32 AM
Cytat: r-tea w Styczeń 23, 2025, 07:30:31 PMCzy da się skonfigurować MX Linux tak, jakby w ogóle nie było systemu użytkowników?
Czy chodzi Tobie o to, aby zainstalować system, bez żadnego usera? No to całkiem dziwny pomysł, albowiem kto miałby go uruchomić? Jakiś user jest wymagany do wystartowania sesji.
Ostatnia wiadomość przez mirekc - Styczeń 24, 2025, 07:41:49 AM
Cytat: r-tea w Styczeń 23, 2025, 07:30:31 PMCzy da się skonfigurować MX Linux tak, jakby w ogóle nie było systemu użytkowników?
Po co? Nie lepiej mieć roota i jednego ,,zwykłego" użytkownika z autologowaniem na tego ostatniego? Jak tak mam na moim ,,mediacenter". System pięknie startuje od razu gotowy do pracy bez konieczności logowania, a przynajmniej wiem gdzie mam pliki konfiguracyjne aplikacji i przestrzeń na swoje dane. Dodatkowo można wydzielić partycję na /home i mieć pewność, że nieważne ile się filmów (czy czego tam innego) pobierze z Internetu, nie ,,zatka" się systemu.
Mepis, antiX, MX / Jenoużytkownikowy Linux (bez k...
Ostatnia wiadomość przez r-tea - Styczeń 23, 2025, 07:30:31 PM
Czy da się skonfigurować MX Linux tak, jakby w ogóle nie było systemu użytkowników?
Porady internautów / Odp: Linux Wskazówki.
Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Styczeń 23, 2025, 03:34:25 PM
Cytat: linuxbest2024 w Styczeń 23, 2025, 01:09:29 PM''Nadto do obsługi AUR polecam pak/pak-git od Damiana N''.Będę musiał sprawdzić.Nigdy nie używałem.Dzięki za info.
Zatem bierz stąd: https://github.com/polaur/new-branded/tree/master/pak lub https://github.com/polaur/new-branded/tree/master/pak-git lub z: https://gitlab.com/nycko123/pak bo w AUR jest program o tej samej nazwie, ale o kompletnie różnym zastosowaniu. PAK jest wrapperem na pacman, a dodatkowo ma mnóstwo innych możliwości (skrótowo masz w ostatnim linku).
Porady internautów / Odp: Podady I Sugestie dotycz...
Ostatnia wiadomość przez linuxbest2024 - Styczeń 23, 2025, 01:09:29 PM
''Nadto do obsługi AUR polecam pak/pak-git od Damiana N''.Będę musiał sprawdzić.Nigdy nie używałem.Dzięki za info.
Porady internautów / Odp: Podady I Sugestie dotycz...
Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Styczeń 23, 2025, 11:10:05 AM
Cytat: linuxbest2024 w Styczeń 23, 2025, 12:06:10 AMKtóre podpunkty zmienić? Coś się dopiszę albo zmieni.Jaki tytuł byś zaproponował?
Na pewno 24 - dodaj o instalacji os-prober, albowiem sam wpis, o którym wspominasz niczego nie zdziała, jeśli tego programiku w systemie nie ma.
Wpis 18 - w takiej formule, w jakiej jest nie ma sensu. Nadto, skoro to jest tekst dla totalnych newbie, to sugestia stosowania programów z GIT jest delikatnie mówiąc bez sensu. Raz, że trzeba to skompilować, niejednokrotnie znać na zależnościach, doskonale wiedzieć, jakich potrzebuje kompilowany program, a jakie są dostępne w systemie, dwa - potem o to trzeba dbać, albowiem skutkiem jakiegoś upgrade systemu może nagle taka apka przestać działać i newbie będzie szukał dziury w całym, a jedyne remedium, to przekompilowanie programu. Dodatkowo, o ile robienie poprawnych paczek ze źródeł w takich dystrybucjach jak np. Arch jest banalnie wręcz proste, to ani deb, ani rpm nie należą już do tak łatwych. Sugerując komuś (w ogóle, nie dotyczy to newbie) używanie GIT, należałoby się pokusić o całkiem niezły tego opis z uświadomieniem, jak to w ogóle działa.
Ad 4 - Mając Archa - używaj pacman. Yay to apka do obsługi AUR, co dla newbie również nie jest dobrym pomysłem. Nadto do obsługi AUR polecam pak/pak-git od Damiana N. Zdecydowanie najlepsza nakładka i jedyna bodaj, co do której można być pewnym, że instalacja czegokolwiek spoza oficjalnych repozytoriów przebiegnie poprawnie (lub wcale) i systemu nie rozwali.
Ad 21 - Nie demonizowałbym. Z NVidią nie jest już tak źle, chyba, że na starszych systemach próbujemy używać najnowszych GPU lub odwrotnie - bardzo starych. Fakt - w zależności od dystrybucji - warto zerknąć w wiki dotyczącego tych kart i przeczytać wnikliwie, zwłaszcza co się może stać przy aktualizacjach (systemu/sterowników) i jak temu ewentualnie zaradzić.
Ad 12 - Nie tylko przez terminal można sobie zrobić kuku w systemie. Szereg ustawień można obecnie dokonać przez narzędzia graficzne i dopiero wówczas jest zonk, albowiem wiele z nich nie ostrzega o konsekwencjach.
PS1: Nie zachęcałbym aż tak - zwłaszcza newbie - do tych wszystkich forków, zwłaszcza takich jak np. Mint, które w ogóle nie dbają o core systemu, który tu ciągnięty jest bezpośrednio z Ubuntu, a w Mincie mają bardzo skromną wiedzę na ten temat.
PS2: Jedna - zasadnicza porada dla każdego użytkownika: poznaj swój system, poznaj co robi dana komenda, którą chcesz wydać, zrozum to - będziesz się cieszyć systemem przez lata.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum