Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.
Cytat: melis w Styczeń 24, 2025, 09:25:27 AMNo moim zdaniem mint jest dla początkujących czyli na tzw. liźnięcie. Dlatego o nim wspomniałem a arch potrafi działać cuda.Sam go używałem przez rok i nie wszystko z aur da się dziś pobrać. Pobieranie np. Waterfoxa kończy się błędami. Trzeba wtedy pobierać z plików bin np. waterfox-bin.Cytat: pavbaranov w Styczeń 23, 2025, 11:10:05 AMNie zachęcałbym aż tak - zwłaszcza newbie - do tych wszystkich forków, zwłaszcza takich jak np. MintDokładnie. Niestety Mint od dawien dawna jest polecany na start. Może ok, do samego liźnięcia. Prawda jest niestety taka, że Mint potrafi przedstawić zaniedbania devów w najmniej oczekiwanym momencie. I rzeczywiście, osobiście uważam, że Arch jest prostszy w obsłudze od Debiana. Rozpoznaj i włącz, przed instalacją Debiana, kartę WiFi czterema komendami. O budowaniu paczek nawet nie ma co wspominać, bo o ile uda się zbudować, to z konfiguracją i instalacją, już tak kolorowo nie jest. Poradnik zły nie jest, ale błędy w pisowni należy poprawić w pierwszej kolejności.
Cytat: pavbaranov w Styczeń 19, 2025, 09:14:59 PMNiech się wypowie ktoś, kto używa, ale jeszcze kilka podpowiedzi z netu:Linki niewiele wniosły, ale zgodnie z Twoją sugestią zadałem pytanie na forum.kodiwpigulce.pl. Tam też nikt nie zaproponował jakichś zaawansowanych ustawień optymalizujących działanie Kodi, z czego wnioskuję, że pewnie takich nie ma, bo by się ktoś pochwalił.
https://forum.kodiwpigulce.pl/showthread.php?tid=345
https://forum.kodiwpigulce.pl/showthread.php?tid=4766
https://forum.kodiwpigulce.pl/showthread.php?tid=1948
To ostatnie chyba najciekawsze. Swoją drogą, to chyba na tym właśnie forum najszybciej Ci pomogą.
CytatKodi will run on most graphics cards made within the last 10-years or so, though for good hardware video decoding support a little newer graphics cards can be required. This includes most cards from AMD/ATI, Intel, or NVIDIA which support OpenGL 2.0 or later.A co ja mam?
AMD/Intel
Minimum: Mesa 11.3 or later
Recommended: Mesa 17.1 or later (required for 10 bit HEVC)
$ glxinfo | grep -i mesa
GLX_INTEL_swap_event, GLX_MESA_copy_sub_buffer, GLX_OML_swap_method,
client glx vendor string: Mesa Project and SGI
GLX_EXT_visual_rating, GLX_INTEL_swap_event, GLX_MESA_copy_sub_buffer,
GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
GLX_MESA_swap_control, GLX_OML_swap_method, GLX_OML_sync_control,
GLX_EXT_visual_rating, GLX_INTEL_swap_event, GLX_MESA_copy_sub_buffer,
GLX_MESA_query_renderer, GLX_MESA_swap_control, GLX_OML_swap_method,
Extended renderer info (GLX_MESA_query_renderer):
Device: Mesa DRI Mobile Intel® GM45 Express Chipset (0x2a42)
OpenGL renderer string: Mesa DRI Mobile Intel® GM45 Express Chipset
OpenGL version string: 2.1 Mesa 18.3.6
GL_KHR_debug, GL_KHR_no_error, GL_KHR_robustness, GL_MESA_pack_invert,
GL_MESA_texture_signed_rgba, GL_MESA_window_pos, GL_NV_blend_square,
OpenGL ES profile version string: OpenGL ES 2.0 Mesa 18.3.6
No to więcej niż trzeba. Ale dalej jest tabelka dla 1080p, a tam:CytatMinimum for HW decoding of 8-bit H.264 and VC-1: Radeon HD 5000 series or newer Sandy Bridge / Silvermont or newer GeForce 8 series or newer (released 2006)No, tyle to nie mam, ale też nie chciałem koniecznie rozdzielczości 1080p, wystarczy mi 576p dla której wymagania nie są podane. Przypuszczam jednak, że Kodi generalnie źle sobie radzi z dekodowaniem H.264, przez co wymaga od sprzętu znacznie więcej niż powinien.
Cytat: r-tea w Styczeń 24, 2025, 07:45:48 PMPo krótce: Od miesięcy, czyli od czasu kiedy zacząłem używać Linuksa na codzień, nie mogę dojść do ładu z jednym z (nazwijmy to) elementów systemu, i pomyślałem, że sprawienie by mój Linux MX przestał w ogóle zwracać uwagę na kwestie użytkowników i ich prawa dostępu do napędów i plików doprowadzi w końcu tę kwestię do NORMALNOŚCI.Nie doprowadzi do normalności, bo to z punktu widzenia Linuksa i większości innych współczesnych systemów rozwiązanie całkowicie nienormalne. Skończyłoby się pewnie na tym, że musiałbyś stworzyć własną dystrybucję (bo MX to już by nie był), a i tak pewnie gdzieś jakiś użytkownik by był, tyle że ukryty.
CytatPO PROSTU chciałbym to wypróbować, bo sądzę, że to by pomogło w rozwiązaniu mojego problemu. TO, czyli Linux bez systemu użytkowników, lub jeśli się nie da, to z jednym, jedynym użytkownikiem na stałe. I, co oczywiste, bez jakiejkolwiek kontroli praw, czyli użytkownik (ten jeden, jedyny) robi co tylko chce.To nadaj swojemu użytkownikowi prawa roota.
Cytat: mirekc w Styczeń 24, 2025, 07:41:49 AMPo co? Nie lepiej mieć roota i jednego ,,zwykłego" użytkownika z autologowaniem na tego ostatniego? Jak tak mam na moim ,,mediacenter". System pięknie startuje ...
Cytat: pavbaranov w Styczeń 23, 2025, 11:10:05 AMNie zachęcałbym aż tak - zwłaszcza newbie - do tych wszystkich forków, zwłaszcza takich jak np. MintDokładnie. Niestety Mint od dawien dawna jest polecany na start. Może ok, do samego liźnięcia. Prawda jest niestety taka, że Mint potrafi przedstawić zaniedbania devów w najmniej oczekiwanym momencie. I rzeczywiście, osobiście uważam, że Arch jest prostszy w obsłudze od Debiana. Rozpoznaj i włącz, przed instalacją Debiana, kartę WiFi czterema komendami. O budowaniu paczek nawet nie ma co wspominać, bo o ile uda się zbudować, to z konfiguracją i instalacją, już tak kolorowo nie jest. Poradnik zły nie jest, ale błędy w pisowni należy poprawić w pierwszej kolejności.
Cytat: r-tea w Styczeń 23, 2025, 07:30:31 PMCzy da się skonfigurować MX Linux tak, jakby w ogóle nie było systemu użytkowników?Czy chodzi Tobie o to, aby zainstalować system, bez żadnego usera? No to całkiem dziwny pomysł, albowiem kto miałby go uruchomić? Jakiś user jest wymagany do wystartowania sesji.
Cytat: r-tea w Styczeń 23, 2025, 07:30:31 PMCzy da się skonfigurować MX Linux tak, jakby w ogóle nie było systemu użytkowników?Po co? Nie lepiej mieć roota i jednego ,,zwykłego" użytkownika z autologowaniem na tego ostatniego? Jak tak mam na moim ,,mediacenter". System pięknie startuje od razu gotowy do pracy bez konieczności logowania, a przynajmniej wiem gdzie mam pliki konfiguracyjne aplikacji i przestrzeń na swoje dane. Dodatkowo można wydzielić partycję na /home i mieć pewność, że nieważne ile się filmów (czy czego tam innego) pobierze z Internetu, nie ,,zatka" się systemu.