Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Ostatnie wiadomości

Arch / Odp: Cachy OS wylaczenie shake...
Ostatnia wiadomość przez linuxbest2024 - Dzisiaj o 03:45:25 PM
Po ponownej instalacji kwin terminalem i po restarcie komputera pojawiła się możliwość wyłączenia tej funkcji w ustawienia systemowe-ułatwienia-potrząśnij wskaźnikiem. Także temat zamykam.
Mint, Mint LMDE / Odp: update 21.3 do 22
Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Dzisiaj o 03:40:08 PM
Na to, czy bezpieczne i godne zaufania, to musisz sobie sam odpowiedzieć. PPA to są repozytoria tworzone przez społeczność Ubuntu, a nie pochodzące od jego twórców (niekiedy i tak się zdarza, że są tam deweloperzy Ubu również). Osobiście, gdy używałem Kubuntu (ja pierniczę ponad 15 lat temu), to nie miałem z PPA większych problemów. 
Niemniej jednak - jeśli chodzi o kwestie związane z kernelem, to zawsze musisz pamiętać, że może istnieć w systemie jakaś paczka budowana z uwzględnieniem konkretnej, w repozytoriach znajdującej się wersji i instalacja nowszego kernela (z innej linii) może powodować jakieś problemy w działaniu. Nie pamiętam, czy akurat mi to się na Kubuntu przydarzyło, niemniej jednak ostrzegam. Warto zawsze mieć zainstalowany drugi, dystrybucyjny kernel i w razie czegoś po prostu odpalić system z niego. Wszystkie *buntu (te "normalne") to dystrybucje wydawnicze, a zatem są tworzone z myślą i na podstawie paczek znajdujących się w repozytorium, a nie jakichs "obcych". Nie mam też pojęcia jak są kompilowane te kernele mainline i czy z uwzględnieniem config od Ubuntu. W tym ostatnim przypadku nie powinno być problemów. 
Arch / Cachy OS wyłączenie shake curs...
Ostatnia wiadomość przez linuxbest2024 - Dzisiaj o 03:35:54 PM
Wie ktoś jak wyłączyć funkcje shake cursor na pulpicie kde? Po ruszaniu myszą zawsze kursor się powiększa. W ustawieniach dostępności nie mam możliwości wyłączenia shake cursor. KDE uruchamiana na Wayland. Na Cachy os nie ma już X11 w ekranie logowania do wyboru.
Arch / Odp: CachyOS - jak ugryźć miga...
Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Dzisiaj o 03:33:52 PM
Pak ma manual, gdzie wszystko jest - w miarę dobrze rozpisane. Aktualizacja mirrorów w pak to:
pak -mPotem zatwierdzasz. 
Przy czym pak aktualizuje wyłącznie mirrory dla Archa. 
CachyOS dla własnych mirrorów ma skrypt:
sudo cachyos-rate-mirrorsOczywiście można to robić również ręcznie, bo paczki *-mirrorlist regularnie się pojawiają w systemie, tyle, że wchodzą najczęściej jako *.pacnew. Wówczas możesz skorzystać z obu poleceń. Powinny przynieść ten sam rezultat, co ręczna podmiana plików i ich właściwe uruchomienie (paczka mirrorlist.pacnew nie jest "aktywna" i po jej przekopiowaniu na mirrorlist musisz jeszcze usunąć # przed tymi serwerami, których chcesz używać. Polecenie paka jest wygodniejsze (korzysta z reflector, zatem narzędzia archowego).
Multimedia / Odp: W qmmp nie działa volume
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Dzisiaj o 03:16:07 PM
@benton A testowałeś inne odtwarzacze np: QMplay2 lub Smplayer+mpv?

Polecam też Celluloid.

I wyjaśnienie wersji b1:
Cytat+bX means a binary non-maintainer upload

https://unix.stackexchange.com/questions/90012/what-do-b-packages-versions-mean-in-debian

Innymi słowy jest to wersja wykonywalna którą już nikt się nie opiekuje chodzi tu o naprawę błędów.

Zmień program na coś lepszego.
Mint, Mint LMDE / Odp: update 21.3 do 22
Ostatnia wiadomość przez benton - Dzisiaj o 03:10:32 PM
Tak to prawda, przeszedłem na Ubuntu i zainstalowałem takie coś. Czy to bezpieczne repozytorium i godne zaufania, chyba tak.
sudo add-apt-repository ppa:cappelikan/ppa
sudo apt update && sudo apt full-upgrade
sudo apt install -y mainline
Multimedia / W qmmp nie działa volume
Ostatnia wiadomość przez benton - Dzisiaj o 03:07:45 PM
Cześć, czy odtwarzacz muzyczny Qmmp posiada jakiś bug w wersji 2.2.5-1+b1: amd64?
Nie reaguje na wyciszanie paskiem volume w samym odtwarzaczu, tak jak jest to w innych audio playerach.
https://github.com/Greedysky/qmmp
Arch / Odp: CachyOS - jak ugryźć miga...
Ostatnia wiadomość przez Accura - Dzisiaj o 03:06:35 PM
Cytat: pavbaranov w Dzisiaj o 12:25:29 PMMniej więcej raz na miesiąc (lub jak się pojawią nowe pliki mirrorlist) wykonaj aktualizację mirrorów i używaj systemu spokojnie. Odpłaci Ci się Twoim spokojem.

Tak dopytam jeszcze, wszak pro userem nie jestem... Czy aktualizację mirrorów zrobię z pak jakąś komendą, czy muszę ręcznie dodawać?
Gdzie szukać info o aktualizacji mirrorlist?
Mint, Mint LMDE / Odp: Kontrola czasu kożystania...
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Dzisiaj o 02:55:27 PM
Mint, Mint LMDE / Odp: Kontrola czasu kożystania...
Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Dzisiaj o 02:17:32 PM
Oki - tylko o co dokładnie Ci chodzi? Apkę, która widzi jak długo komputer jest w użyciu, czy też coś (np. cron), który po z góry zadanym czasie po prostu wyłączy (uśpi, zahibernuje itp.) komputer.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum