Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Ostatnie wiadomości

Jaki Linux wybrać / Odp: jaki linux wybrać?
Ostatnia wiadomość przez Szkodnix - Lipiec 16, 2025, 11:57:04 PM
Najlżejsza dystrybucja, jaką znam i faktycznie z rozmów z osobami potrafiła postawić ich już mocno leciwe kompy do względnie dobrego stanu (z naciskiem na "względnie") to antiX: https://antixlinux.com/

Oparty na Debianie z IceWM - bardzo ascetyczne środowisko, chociaż udało się twórcom jakkolwiek go upodobnić do tego co znamy z XFCE czy jakiegoś LXQt.

Chociaż jak mówili moi poprzednicy, warto się najpierw pobawić z ustawieniami istniejących środowisk. GNOME czy KDE Plasma wbrew pozorom potrafią fajnie działać nawet z nieco słabszymi sprzętami. Jeśli jednak będziesz już bardzo zdesperowany, możesz spróbować tego antiXa.
Przywitaj się / Powitanie
Ostatnia wiadomość przez Szkodnix - Lipiec 16, 2025, 11:44:49 PM
Cześć wszystkim!

Nie ma to jak klasyczne forum. Pozdrawiam serdecznie wszystkich linuksiarzy z openSUSE Tumbleweed z KDE Plasmą 6 na pokładzie.

Używam Linuksa od niedawna, bo dokładnie od 13 stycznia 2023 roku, niemniej jednak wierzę, że uda mi się wnieść kilka cegiełek w naszą małą społeczność ;)
Gry / Jak uruchomić Gothic 1 (Wersja...
Ostatnia wiadomość przez linuxbest2024 - Lipiec 16, 2025, 11:40:31 PM
1.pobrać dsound.dll stąd https://www.dll-files.com/dsound.dll.html

2.wgrać plik dsound.dll do katalogu
/home/nazwa użytkownika/.steam/root/steamapps/common/Gothic/system/

3.Wybrać z biblioteki steam Gothic ,kliknąć zarządzaj nastepnie właściwości
na wszelki wypadek warto wyłaczyc nakładkę steam w opcjach uruchamiania wybrać graj w gothic 1 classic

4.W opcjach uruchamiania wpisać
LD_PRELOAD="" WINEDLLOVERRIDES="di
nput8,dinput,ddraw=n,b" %command%

5. W sekcji zgodność wybrać protona 7.0-6

6. W sekcji Beta wybrać udział w wersji beta workshop - Workshop Beta

7. W sekcji kontroler włączyć steam input

8. Uruchomić grę (powinna działać)

Ps. Jeśli gra nie nadal startuje albo są problemy z grafiką to warto sprawdzić inną wersję protona.
Inne / Odp: Połączenie przez sprzętow...
Ostatnia wiadomość przez Accura - Lipiec 16, 2025, 08:15:58 PM
O pingu nie pomyślałem, fakt. Sprawdzę jutro jak będę znowu w tyrce. Jednak mimo tego, kiedyś śmigało bez żadnych zaklęć, a obecnie nie. Może coś pomajstrowali przy VPN i nie działa, albo z moim lapkiem coś nie halo i może po jakimś protokole nie trybi jak trzeba? Kto wie. Jak wymyślę cos innego co bym mógł się pobawić to odpalę linuxa i zobaczę na innym sprzęcie.

Zaraz, zaraz... przecież jest live USB :)
Dobra, jutro sprawdzę :)
Ostatnia wiadomość przez mirekc - Lipiec 16, 2025, 05:23:32 PM
Cytat: Accura w Lipiec 16, 2025, 05:13:14 PMDNS sprawdzony "resolvectl status" - jest poprawny taki jak w windows...

Wszystko w sumie wychodzi, że jest jak w windows, więc czekam jeszcze za odpowiedzią z firmowego helpdeska, może oni coś wiedzą czemu nie działa...
Dziwne to jest. Próbowałeś może wchodzić na stronę firmową przez adres IP? Czy ping do tego serwera działa?
Ostatnia wiadomość przez Accura - Lipiec 16, 2025, 05:13:14 PM
Cytat: mirekc w Lipiec 16, 2025, 05:04:07 PMBramę sprawdziłeś, a co z DNS? To raczej tutaj podejrzewałem problem.
DNS sprawdzony "resolvectl status" - jest poprawny taki jak w windows...

Wszystko w sumie wychodzi, że jest jak w windows, więc czekam jeszcze za odpowiedzią z firmowego helpdeska, może oni coś wiedzą czemu nie działa...
Skoro nic nie ubyło w połączeniach sieciowych w linuxie w ostatnich latach, to
Pozostaje jeszcze... sprzęt? Nie mam chwilowo niczego więcej w pracy na linuxie, aby tak zweryfikować, ale coś wymyślę :)
Arch / Odp: Klonowanie dysku CachyOS?
Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Lipiec 16, 2025, 05:11:29 PM
Zerknij na: https://wiki.archlinux.org/title/Disk_cloning - może znajdziesz tu coś ciekawego. 
Osobiście - jak wiesz - nie klonuję, a moje rozwiązanie uważam nawet za bezpieczniejsze dla dysku i na pewno niepowodujące problemów z rozruchem nowego systemu, zwłaszcza wówczas, gdy np. w fstab masz poustawiane urządzenia po UUID (na każdym dysku będzie to inna wartość). 
Ostatnia wiadomość przez mirekc - Lipiec 16, 2025, 05:04:07 PM
Bramę sprawdziłeś, a co z DNS? To raczej tutaj podejrzewałem problem.
Ostatnia wiadomość przez Accura - Lipiec 16, 2025, 04:09:14 PM
CytatZobacz czy na Linuksie masz tak samo. Jeśli nie, to spróbuj skonfigurować ręcznie, może coś nie jest poprawnie odczytywane z DHCP.
Wszystko sprawdziłem co umiem i jest tak samo jak w windows... Nie działa. No trudno, będę musiał się posiłkować nieszczęsnym Cisco :) ale kiedyś działało.
Ostatnia wiadomość przez Accura - Lipiec 16, 2025, 03:34:59 PM
Dobra, źle odczytałem.
Wykaz z ip route pokazuje prawidłowo tak jak w windows.
default via 192.168.147.1 dev enp0s31f6 proto dhcp src 192.168.147.13 metric 100
192.168.147.0/24 dev enp0s31f6 proto kernel scope link src 192.168.147.13 metric 100
Nie wiem co ma oznaczać ten adres 192.168.147.0/24???

Zobacz najnowsze wiadomości na forum