Linuxiarze.pl Forum

Dystrybucje Linux => Debian => Wątek zaczęty przez: robocop w Luty 19, 2019, 11:39:28 am

Tytuł: Jak połączyć się z wifi
Wiadomość wysłana przez: robocop w Luty 19, 2019, 11:39:28 am
Wczoraj zainstalowałem debiana 9 i nie moge sie połączyć z wifi : https://i.postimg.cc/rpT8dy2d/IMG-20190219-111540.jpg
.Probowalem polecenia ifconfig wlan0 up ale wyskoczyło cos takiego: SIOCSIFFLAGS: Nie ma takiego pliku ani katalogu. PS: karta sieciowa to broadcom limited bcm4313 802.11bgn
Tytuł: Odp: Jak połączyć się z wifi
Wiadomość wysłana przez: MSki w Luty 19, 2019, 01:39:06 pm
A nie prościej jest pobrać Debiana z poniższej strony
https://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/9.8.0-live+nonfree/amd64/iso-hybrid/
i na wstępie (z live) sprawdzić, czy "widzi" wi-fi i jak nastąpi połączenie dopiero instalować na dysku ?
Ja w ten sposób i z powyższej strony pobrałem kilka interesujących mnie iso i "testowałem" je.
Tytuł: Odp: Jak połączyć się z wifi
Wiadomość wysłana przez: robocop w Luty 19, 2019, 02:41:15 pm
A nie prościej jest pobrać Debiana z poniższej strony
https://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/9.8.0-live+nonfree/amd64/iso-hybrid/
i na wstępie (z live) sprawdzić, czy "widzi" wi-fi i jak nastąpi połączenie dopiero instalować na dysku ?
Ja w ten sposób i z powyższej strony pobrałem kilka interesujących mnie iso i "testowałem" je.
O tym nie pomyslalem  ;D
Tytuł: Odp: Jak połączyć się z wifi
Wiadomość wysłana przez: gosc w Luty 19, 2019, 05:48:03 pm
To, że na live działa, nie znaczy, że tak będzie po instalacji.
Na obecnej instalce pewnie musisz doinstalować firmware, ale nie podałeś typu karty więc nie wiadomo co doradzić.
Ifconfig na pewno nie jest właściwym poleceniem w dobie środowisk graficznych gdzie domyślnie połączeniami zarządza NetworkManager.
A nazewnictwo kart sieciowych też już się zmieniło.
Tytuł: Odp: Jak połączyć się z wifi
Wiadomość wysłana przez: MSki w Luty 19, 2019, 06:02:38 pm
To, że na live działa, nie znaczy, że tak będzie po instalacji.

Ja nie miałem nigdy takiego przypadku, że skoro działało na Live, to już po instalacji (wi-fi) nie działało i trzeba było kombinować i coś dogrywać.
To iso ma po to dodatkowe pakiety non-free, aby bez problemów można było również po instalacji dokonać połączenia z netem.
Natomiast zdarzało się, że po instalacji systemu na dysku musiałem ponownie przywracać ustanowione połączenie i wpisywać hasło.
Ale było to zawsze w "50/50" dystrybucji, czyli po zainstalowaniu niektórych, to połączenie było zaraz po wstaniu systemu z reboota.
Tytuł: Odp: Jak połączyć się z wifi
Wiadomość wysłana przez: alelynx w Luty 19, 2019, 06:17:25 pm
To, że na live działa, nie znaczy, że tak będzie po instalacji.

Ja nie miałem nigdy takiego przypadku, że skoro działało na Live, to już po instalacji (wi-fi) nie działało i trzeba było kombinować i coś dogrywać.
To iso ma po to dodatkowe pakiety non-free, aby bez problemów można było również po instalacji dokonać połączenia z netem.
Natomiast zdarzało się, że po instalacji systemu na dysku musiałem ponownie przywracać ustanowione połączenie i wpisywać hasło.
Ale było to zawsze w "50/50" dystrybucji, czyli po zainstalowaniu niektórych, to połączenie było zaraz po wstaniu systemu z reboota.
Ja tak mam za każdym razem jak instaluję Arch

mount /dev/sda1 /mnt
mount /dev/sda2 /mnt/home
arch-chroot /mnt
pacman -S firefox xorg ...
exit
reboot now

# nowy system
ping -c 3 www.google.pl
# fuck you, install drivers first

"znowu zapomniałem"