Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Ostatnie wiadomości

Arch / Odp: CachyOS - najszybszy linu...
Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Dzisiaj o 05:58:21 PM
Kaczka ma kilka kerneli. Wypróbuj taki, który daje Ci najlepsze efekty. Nadto inaczej są kompilowane programy - są bardziej dostosowane do nowszych procesorów. Nadto ma kilka ustawień "na starcie". Stąd winno być lepiej dopasowane do nowszych procesorów. Cudów nie będzie, ale w istocie start systemu, responsywność, uruchamianie programów winno trwać nieco krócej. Nie łudźmy się jednak, że będą to powalające efekty w stylu minuty vs. sekudy. Działa to jednak dość dobrze. Na tyle, że od dłuższego czasu właśnie z Kaczki korzystam.
Arch / Odp: Aktualizacja Arch.
Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Dzisiaj o 05:53:51 PM
Cytat: ciubaka w Listopad 27, 2023, 07:08:06 PMDzisiaj udalo mi sie zrobic CHROOT przy pomocy Garudy.
Co z tego, skoro pacman Garudy tez tego nie przemiedlil.
[CUT]
╭─garuda@garuda in ~ as 🧙 took 18ms
 ╰─λ sudo lsblk
NAME   MAJ:MIN RM   SIZE RO TYPE MOUNTPOINTS
loop0    7:0    0  62.4M  1 loop /run/miso/sfs/livefs
loop1    7:1    0 405.2M  1 loop /run/miso/sfs/mhwdfs
loop2    7:2    0   1.2G  1 loop /run/miso/sfs/desktopfs
loop3    7:3    0 665.8M  1 loop /run/miso/sfs/rootfs
sda      8:0    0 298.1G  0 disk
├─sda1   8:1    0  80.1G  0 part
├─sda2   8:2    0  80.1G  0 part
├─sda3   8:3    0     1K  0 part
├─sda5   8:5    0  30.3G  0 part /mnt
├─sda6   8:6    0  30.3G  0 part
├─sda7   8:7    0  43.9G  0 part
├─sda8   8:8    0   4.2G  0 part
└─sda9   8:9    0  29.3G  0 part
sdb      8:16   1  14.6G  0 disk
├─sdb1   8:17   1   2.4G  0 part /run/miso/bootmnt
└─sdb2   8:18   1     4M  0 part
sr0     11:0    1  1024M  0 rom 
zram0  253:0    0   3.7G  0 disk [SWAP]

╭─garuda@garuda in ~ as 🧙 took 34ms
 ╰─λ sudo mount /dev/sda5 /mnt

╭─garuda@garuda in ~ as 🧙 took 370ms
 ╰─λ sudo arch-chroot /mnt
root@garuda-xfce: / # cp /etc/pacman.d/mirrorlist /etc/pacman.d/mirrorlist.tmp
root@garuda-xfce: / # nano /etc/pacman.d/mirrorlist
root@garuda-xfce: / # pacman -Syy
pacman: /usr/lib/libc.so.6: version `GLIBC_2.38' not found (required by pacman)
pacman: /usr/lib/libc.so.6: version `GLIBC_2.38' not found (required by /usr/lib/libalpm.so.13)
root@garuda-xfce: / # pacman -S archlinux-keyrings
pacman: /usr/lib/libc.so.6: version `GLIBC_2.38' not found (required by /usr/lib/libalpm.so.13)
root@garuda-xfce: / # pacman -Syu
root@garuda-xfce: / # pacman -Qqn | pacman -S -
root@garuda-xfce: / # exit
exit

╭─garuda@garuda in ~ as 🧙 took 4m22s
[🔴] ×

I w tym czegoś nie rozumiem. Gdzieś się gubimy, a zatem po kolei:
1. Odpal garudę.
2. Pokaż lsblk i wpisz tutaj. Po tym jak to będzie wyglądać pokażemy Ci co dalej.
Arch / Odp: CachyOS - najszybszy linu...
Ostatnia wiadomość przez MSki - Dzisiaj o 08:43:02 AM
Myślałem, że będzie coś więcej napisane w temacie szybkości tego distra.
W mojej ocenie szybkość, to suma wielu czynników, w tym możliwości sprzętu na jakim dane distro jest instalowane.
Nie wiedząc, że jest ten temat, zainstalowałem CachyOS na mSATA, aby przekonać się do jedynie słusznych dystrybucji, jakim jest Arch i Arch-o pochodne jego odmiany.
Distro to na razie na dysku pozostanie, ale tylko ze względu na to, że posiada Octopi, który pozwala na bezstresowe dla nowicjuszy przeprowadzanie aktualizacji, instalowanie i usuwanie zbędnych programów w systemie.
Głównym system na którym pracuję i teraz piszę jest Mint 21.2 Xfce, również zainstalowany na drugim dysku mSATA, o identycznych parametrach. Szybkość obu systemów jest porównywalna.
Jaki Linux wybrać / Odp: Linux do 3,7GB pamięci
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Listopad 30, 2023, 09:24:18 AM
Zostaje ci tylko jedno wyjście usb persistence czy jakoś tak czyli cały system na pendrive/karcie sd który będziesz bootował z niego/niej  i na nim/niej zapisywał uprzedzam jednak że na usb 2.0 będzie bardzo wolny był o tym temat na forum jakiś czas temu.
Ostatnia wiadomość przez MSki - Listopad 30, 2023, 08:19:17 AM
Tu chyba nie chodzi o to ile waży system przed instalacją, ale o to ile zajmie miejsca na nośniku po instalacji.
Te 3,7GB może być za mało.
Ostatnia wiadomość przez PomPom - Listopad 29, 2023, 11:05:10 PM
Co to za sprzęt z wolną pamięcią tyle co RAM? Najmniejsze z jakimi się spotkałem, to bodajże 16 GB w Chromebookach z 2GB RAM kilka lat temu.

To bardzo malutko i powiedziałbym, że polecam nic, bo używanie tego to będzie męczarnia. Spróbuj jednak Q4OS z Trinity - https://q4os.org/downloads1.html
Ostatnia wiadomość przez HaiTech - Listopad 29, 2023, 08:10:38 PM
Poprzez pamięć wbudowaną nie miałem na myśli RAM, tylko ilość miejsca na którym muszę zmieścić system, dlatego właśnie powstał ten wątek, bo tak skromna ilość miejsca jest problematyczna. Kość eMMC wlutowana w płytę i nic z tym zrobić się nie da. Pamięci RAM mam 4GB, ale można wymienić do max 8GB.
Ostatnia wiadomość przez PomPom - Listopad 29, 2023, 06:15:02 PM
Przez pamięć wbudowaną masz na myśli RAM? Jak tak, to Ubuntu MATE. Bardzo dobra odmiana Ubuntu ze środowiskiem dopasowanym przez ekipę, która wie jak do tego podejść.
Ostatnia wiadomość przez sovtware - Listopad 29, 2023, 04:47:04 PM
Niech Tobie nie proponują dystrybucji sam się pobaw i zdecyduj oczywiście żadne forki tylko takie co mają czyste desktopy [ pulpity ] oczywiście tutaj najlepszym i zdecydowanym pulpitem graficznym będzie tylko XFCE

https://www.xfce.org/

Jak Jesteś początkujący to mogę napisać w ten sposób że Debian jak i Arch mają czyste środowiska graficzne bez wodorostów
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Listopad 29, 2023, 04:27:58 PM
Zazwyczaj polecany jest debian z xfce lub lxqt.

Najpopularniejsze jest xfce zatem: rasbian,debian xfce,siduction xfce i sparky 8 xfce.

Sam mam w laptopie 4GB ramu i zupełnie wystarczy mi sparky.

Możesz też użyć inne distro ale i tak z xfce bo to najlżejsze.

Zatem również opensuse powinno dać radę lub endevour os czy jakoś tak.

Jeśli chodzi zaś o mniej popularne distro to void xfce.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum