Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Ostatnie wiadomości

Inne systemy BSD / Odp: Jakie są różnice między B...
Ostatnia wiadomość przez microsofter - Dzisiaj o 11:45:15 AM
BSD - uniksopodobny system operacyjny. A obecnie, cała rodzina systemów, np. FreeBSD czy NetBSD.
Linux - jądro naśladujące jądro Unixa. Dopiero w połączeniu z GNU, tworzy uniksopodobny system operacyjny, np. Debian czy Slackware.
Pogaduchy / Odp: Jakie zdolności należy po...
Ostatnia wiadomość przez microsofter - Dzisiaj o 11:26:50 AM
Na pewno cierpliwość, wytrwałość, samozaparcie i ciągoty do eksploracji niezbadanego. Ogarnięcie Linuxa zajmuje więcej czasu, niż innych systemów uniksopodobnych, przez jego niekonsekwencję  (chaotyczne kierunki rozwoju) i rozsianą dokumentację, często fragmentaryczną.
Pamiętam, ile wysiłku, rozkminki i debugowania musiałem włożyć w moje pierwsze uruchomienie GUI na Linuxie. Więcej nawet nie próbowałem.
Internet / Odp: Optymalne użytkowanie łąc...
Ostatnia wiadomość przez microsofter - Dzisiaj o 11:12:12 AM
Mając Internet na abonament, nie ma potrzeby blokowania reklam. Już nie płacisz za to, że ściągną się. A szerokopasmowe łącze i szybkie CPU sprawiają, że wpływ reklam na załadowanie strony jest marginalny. Ponadto, niektóre serwisy pokrywają swoje koszty z reklam, albo wręcz żyją z nich. Blokując reklamy, zabijasz wolne media i niezaleźne serwisy.
Internet / Odp: Optymalne użytkowanie łąc...
Ostatnia wiadomość przez pavroo - Dzisiaj o 11:06:12 AM
Twórcy treści, tacy jak my na pewno nie będą zadowoleni z blokowania reklam, bo my z tego żyjemy i warto czasem odblokować reklamy na stronie, którą się odwiedza i z niej korzysta, ale oczywiście wybór pozostawiam każdemu z osobna.
Multimedia / Odp: Czy integra i915 obsłuży...
Ostatnia wiadomość przez microsofter - Dzisiaj o 11:06:10 AM
915 nie. Ponadto, sam CPU będzie problemem. Zwróć uwagę, że ten chipset obsługuje tylko 1-rdzeniowe procesory: Pentium 4 i M.
Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu / Migracja z hdd na ssd acronisw...
Ostatnia wiadomość przez MarianoLin - Kwiecień 17, 2025, 10:11:56 PM
Mam 11tke i Ubuntu 24.10 na hdd. Chcę obydwa systemy zmigrować czy jak to się tam nazywa na ssd bez reinstalacji. Obydwa systemy zdrowe, możnaby zaoszczedzić sporo czasu. Kiedyś robiłem to paragonem, ale się nie udało. Teraz chcę użyć acroniswd lub to co zaproponujecie. Podobno trzeba zrobić po migracji: aligmentację albo/i jeszcze coś. Macie jakiś poradnik krok po kroku?
Urządzenia peryferyjne / Odp: Samsung M2026w jak dobrać...
Ostatnia wiadomość przez mirekc - Kwiecień 17, 2025, 02:00:36 PM
Cytat: linux4ever w Kwiecień 17, 2025, 10:24:02 AMZdjęcia i dokumenty.
Z tego co widzę to jest monochromatyczna drukarka laserowa. A więc do ,,czystego" tekstu 300 dpi, do tekstu ze zdjęciami – 600 dpi (przy 300 dpi wychodzi zbyt gruby raster, taki ,,gazetowy"). Ja bym ustawił 600 dpi na stałe i się nie przejmował. Rozdzielczość 1200 dpi mogłaby być do zdjęć wysokiej jakości gdyby nie to, że ten typ drukarki w ogóle do zdjęć się nie nadaje.
Urządzenia peryferyjne / Odp: Epson Scan V19 skany 1200...
Ostatnia wiadomość przez mirekc - Kwiecień 17, 2025, 01:04:29 PM
Cytat: linux4ever w Kwiecień 17, 2025, 08:44:53 AMCzy warto robić skany w 1200dp czy mieć ich niższą wartość ?
,,Zwykłe" dokumenty (również ze zdjęciami) skanuję najczęściej w 300 dpi. Do przeglądania na ekranie to aż za dużo, ale daje się też wydrukować w przyzwoitej jakości. Wyższe rozdzielczości to do wydruków wysokiej jakości, poligrafii, albo małych oryginałów do przeglądania w powiększeniu (np. znaczki pocztowe). Ewentualnie do skanowania negatywów czy slajdów (do tego nawet 1200 dpi może być za mało), ale to nie ten skaner.
Urządzenia peryferyjne / Odp: Samsung M2026w jak dobrać...
Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Kwiecień 17, 2025, 01:04:16 PM
Dokumenty - 300/600 dpi. Zasadniczo wystarczające jest 300dpi. Zdjęcia? Jeśli zależy Ci na jakości "photo", to najtaniej wychodzi zlecić to w punkcie, jako wydruk zdjęcia (nawet empik to robi). Generalnie przy zdjęciach - bardzo wysokie dpi i bardzo dobrej jakości papier, który najczęściej ma oznaczenie, "photo", "fotograficzny" lub podobne.
Urządzenia peryferyjne / Odp: Epson Scan V19 skany 1200...
Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Kwiecień 17, 2025, 12:59:40 PM
Wystarczające dla skanowania dokumentów (jeśli ich bardzo nie chcesz powiększać, ale zachować dobrą czytelność) jest 300dpi, niekiedy nawet niższa rozdzielczość jest wystarczająca. Przy grafice - jeśli nie chodzi o zachowanie jakichś mikrotonalnych przejść między kolorami - 600dpi lub 300dpi (to wszystko zależy od skomplikowania oryginału, a także tego, do czego ten skan ma służyć). Zdjęcia lub inne reprodukcje - tu jak najwyższe dpi jest bardzo pożądane.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum