Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Ostatnie wiadomości

Mint, Mint LMDE / Odp: linux mint wine
Ostatnia wiadomość przez CDeB - Dzisiaj o 06:30:07 AM
Cytat: xawery w Grudzień 04, 2024, 07:26:28 PM... nie potrafię żadnego programu uruchomić...

Być może nie masz plików .exe z Windowsa powiązanych z WINE. Kliknij na plik który chcesz uruchomić prawym przyciskiem myszy, otwórz za pomocą -> inny program. W nowo otwartym okienku wpisz małymi literami wine, następnie kliknij "ustaw jako domyślny". Wygląda to tak:

Powinno zadziałać.
Mint, Mint LMDE / Odp: linux mint wine
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Dzisiaj o 05:43:01 AM
Cytat: xawery w Grudzień 04, 2024, 07:26:28 PMUdało mi się zainstalować wine na mint ale nie potrafię żadnego programu uruchomić. Każdy program powinien działać? Bardzo proszę o pomoc.

Do uruchamiania programów 32 bitowych potrzebujesz wersji 32 bitowej.

Aby ją zainstalować musisz wpisać w terminalu sudo dpkg --add-architecture i386

Potem sudo apt update i sudo apt install wine:i386 do tego będziesz miał wine32 i wine64.

Natomiast aby mieć najnowszą możliwą wersje użyj tego:

https://gitlab.winehq.org/wine/wine/-/wikis/Debian-Ubuntu

Ponieważ Linux Mint używa Ubuntu.

Każdy program będzie działać poza tymi napisanymi w net framework 4.0 w wersji jaką mam czyli 8.0 to nie działa a teraz jest już wine 9.0.

Dla ułatwienia zainstaluj q4wine to gui na wine 32 i 64 bitowy.

Jak będzie jakiś problem to pisz służę pomocą.
Mint, Mint LMDE / linux mint wine
Ostatnia wiadomość przez xawery - Grudzień 04, 2024, 07:26:28 PM
Udało mi się zainstalować wine na mint ale nie potrafię żadnego programu uruchomić. Każdy program powinien działać? Bardzo proszę o pomoc.
Red Hat i Fedora / Odp: Problem z zainstalowaniem...
Ostatnia wiadomość przez Piotr_1988 - Grudzień 04, 2024, 08:20:08 AM
Cytat: banan w Grudzień 03, 2024, 06:13:35 PMDziwna ta efdora, w debianie , teraz w archu wystarczy ffmpg. i jest mkv, h254, ale to jest gotowe po instalacji.
Na Fedorze Linux Workstation jest tak samo... Od jakiegoś czasu - chyba paru ostatnich wydań- przy instalacji systemu wystarczy zaznaczyć okienko, że chcemy kodeki non-free. Mi wszystkie filmy działają i żadnych dodatkowych komend nie musiałem wpisywać, ani żadnych repo nie musiałem manualnie aktywować.
Poniżej wynik komendy 'dnf repo list' u mnie:
repo id                                         repo name                                       
copr:copr.fedorainfracloud.org:phracek:PyCharm  Copr repo for PyCharm owned by phracek          
fedora                                          Fedora 41 - x86_64                              
fedora-cisco-openh264                           Fedora 41 openh264 (From Cisco) - x86_64        
google-chrome                                   google-chrome                                   
updates                                         Fedora 41 - x86_64 - Updates
To są domyślne repozytoria na Fedorze -przynajmniej po zaznaczeniu wspomnianego okienka- i dotąd nie zdarzyło mi się, by jakiś film w sieci lub na dysku nie zadziałał. Niczego z kodeków nie doinstalowywałem, itd.

Od kilku lat używając Fedory w zasadzie nie miałem jakichkolwiek problemów (może z pominięciem paru na Silverblue, które jest wersją rozwojową, wciąż nieoficjalną, itd.). Dlatego przeglądając wątki o Fedorze czuję się niezdolny by jakoś pomagać - zwyczajnie nie wiem, jak naprawić coś, co u mnie nigdy się nie zepsuło.

Edit:

Przypomniało mi się, że jednak miałem ostatnio drobny problem z wine na Workstation, ale był raczej prosty do obejścia (wystarczyło zrestartować proces) i chyba został naprawiony, bo się więcej nie pojawia.
Inne dystrybucje Linux / Odp: Dual boot
Ostatnia wiadomość przez CDeB - Grudzień 04, 2024, 06:19:07 AM
jak słusznie zauważył @linuxbest2024 należy edytować plik konfiguracyjny gruba. W terminalu wydaj polecenie:

sudo nano /etc/default/grub
Wyszukaj linijkę:

CytatGRUB_DEFAULT=0

Jest to informacja który system z listy dostępnych ma zostać uruchomiony. 0 - to pierwszy z listy, 1 - to drugi itp.
Zmień więc wpis na np:

CytatGRUB_DEFAULT=1

Zapisz CTRL+O, Wyjdź CTRL+X, przeładuj konfiguracje GRUBa:

sudo update-grub2
To tyle.

Inne dystrybucje Linux / Odp: Dual boot
Ostatnia wiadomość przez linuxbest2024 - Grudzień 04, 2024, 12:31:20 AM
Moim zdaniem powinieneść wejść w uefi i odpowiednimi klawiszami zmienić kolejność w boot device.Klawiszologia powinna być na dole ekranu .Zależy jakie uefi masz.Albo wpisz w terminalu w linuxie jak masz wybrany w uefi najpierw kali linux sudo nano /etc/default/grub następnie wyszukaj linijkę GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false i usuń z niej znak # , zapisz plik kombinacją klawiszy ctrl i o ,wciśnij enter potem wpisz sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg nawtępnie restart komputera i grub powinien widzieć kali linuxa i windows ,który będzie pod kalim linuxem.
Ostatnia wiadomość przez ghorrgh - Grudzień 03, 2024, 10:29:52 PM
Postawiłem Ubuntu. Kodeki inside. :)
Red Hat i Fedora / Odp: Formatowanie 1 TB
Ostatnia wiadomość przez banan - Grudzień 03, 2024, 06:19:50 PM
Proste, CachyOS lub Manjaro od razu obsł. exfat !!! fat bez ograniczenia 4GB i bez upr. ntfs ! ale kali np. nie ma, trzeba doinstalować. ARCH jest 1. rolling 2. ma wszystko pierwszy...CachyOS 3 lata temu chwaliłem to na vboxie ludziom nie działał.. a ma wszystko najnowsze, terminal, fitch - shell z 2005 roku, 20kerneli itd itp, ok. 3GB iso
Ostatnia wiadomość przez banan - Grudzień 03, 2024, 06:13:35 PM
Dziwna ta efdora, w debianie , teraz w archu wystarczy ffmpg. i jest mkv, h254, ale to jest gotowe po instalacji. Dużo działam  obs sudio z grabberem , żadnych problemów. A kiedyś lubiłem ubuntu studio albo avlinux, do gfx,sound, kurcze emulatory midi, jack, takie bajery że w windowsie to można tydzień stracić, i ię wywali bluescreen. Albo win 20 lat obsł. 3 yst. plików no jest 4 a ext2 RO, a linux/bsd/unix wszystkie.
Red Hat i Fedora / Odp: Logo przy uruchamianiu ko...
Ostatnia wiadomość przez banan - Grudzień 03, 2024, 06:03:03 PM
Ważne jest czy sygnał idzie po dvi,rgb,hdmi lub displayPort. Najlepsze odzorowanie daje cyfrowe DVI. HDMI mogą być różnice, ale korekte robi monitor, chyba że jest BIOS CMS lub laptop podłączony do monitore. No i generalne DELL najlepsza marka , desktopy na intelu gen. 6,7 obsługują do 4 moniorów. Wtedy w linuxie w ustawieniach wchodzimy w display lub ekran, z ang. Ad..

Zobacz najnowsze wiadomości na forum