Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Ostatnie wiadomości

Debian / Odp: Instalacja Wine-cachyos n...
Ostatnia wiadomość przez linuxbest2024 - Dzisiaj o 02:08:38 PM

Tu następny błąd

044:err:winediag:nodrv_CreateWindow Application tried to create a window, but no driver could be loaded.
0044:err:winediag:nodrv_CreateWindow L"The explorer process failed to start."
0044:err:systray:initialize_systray Could not create tray window

Ostatnia wiadomość przez linuxbest2024 - Dzisiaj o 02:00:12 PM
Skompilowane ,ale jak teraz to uruchomić i sprawić ,by ten wine widział pliki exe? Jak prubuje uruchamiać jakąś grę przez plik exe. wpisując w terminal ścieżka programu wine64 albo wine a następnie  (ścieżka pliku exe i plik exe) to wyświetla mi się błąd:
fsync: up and running.
002c:fixme:winediag:loader_init wine-staging 10.0 is a testing version containing experimental patches.
002c:fixme:winediag:loader_init Please mention your exact version when filing bug reports on winehq.org.
00e4:err:environ:init_peb starting L"C:\\GOG Games\\Blitzkrieg\\Game.exe" in experimental wow64 mode
wine: failed to load L"\\??\\C:\\windows\\syswow64\\ntdll.dll" error c0000135
Nie udało się uruchomić aplikacji lub nie ma aplikacji skojarzonej z danym plikiem.
ShellExecuteEx nie powiodło się: Błąd wewnętrzny.

Mint, Mint LMDE / Odp: update 21.3 do 22
Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Dzisiaj o 09:23:11 AM
Ubu 25.10 to jeszcze testówka. Jak samo oznaczenie wersji wskazuje ukaże się dopiero w październiku.
Poprawiające wydajność kernele m.in. dla Ubu to np. liquorix lub XanMod - możesz spokojnie zainstalować. Chyba, że chcesz sobie skompilować, to wówczas polecałbym któryś z kerneli z CachyOS.
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Dzisiaj o 08:18:05 AM
@linuxbest2024 Zainstaluj zależności przez sudo apt build-dep wine

Pobierz wine stąd: https://github.com/CachyOS/wine-cachyos/releases/tag/cachyos-10.0-20250702-wine

Wypakuj ją gdzie tylko chcesz z opcją wypakuj wszystkie pliki.

Bo wersja z git clone. robi problemy i wersje ściągniętą z git clone wywal.

Otwórz katalog wine w terminalu.

Potem ./autogen.sh nastepnie twoją komendę ./configure --enable-win64 --without-x --without-freetype

I make oraz sudo make install.

Możesz też użyć make -j4 to przyspieszy kompilacje.

Ostatnia wiadomość przez robson75 - Dzisiaj o 12:04:14 AM
A czy sprawdzałeś w PKGBUILD-e czy masz zainstalowane wszystkie zależności ? Mnie się wydaję że to właśnie dlatego pojawia się błąd podczas budowy.
Ostatnia wiadomość przez linuxbest2024 - Lipiec 11, 2025, 10:50:02 PM
Też się nie da zbudować.
Ostatnia wiadomość przez robson75 - Lipiec 11, 2025, 10:43:41 PM
A może spróbuj zbudować https://github.com/Frogging-Family/wine-tkg-git też ma ma wiele poprawek.
Ostatnia wiadomość przez linuxbest2024 - Lipiec 11, 2025, 09:22:08 PM
Po dodaniu do folderu dlls ,w którym kompiluje wine-cachyos pliku ntsyscalls.h wyświetla mi się w trakcie kompilacji kolejny błąd  dlls/win32u/main.c:31: error: win32syscalls.h: No such file or directory
config.status: error: could not create Makefile
Debian / Instalacja Wine-cachyos na czy...
Ostatnia wiadomość przez linuxbest2024 - Lipiec 11, 2025, 09:06:24 PM
Wie ktoś jak zainstalować wine-cachyos na debianie bookworm? https://github.com/CachyOS/wine-cachyos po wejściu komendą cd do katalogu pobranych plików z gita  wpisałem w terminalu coś takiego  ./configure --enable-win64 --without-x --without-freetype
i w trakcie kompilacji na końcu wyświetliło mi się coś takiego   dlls/ntdll/signal_arm.c:34: error: ntsyscalls.h: No such file or directory
config.status: error: could not create Makefile
PS. Build essential zainstalowany w Debianie.
Mint, Mint LMDE / Odp: update 21.3 do 22
Ostatnia wiadomość przez benton - Lipiec 11, 2025, 07:36:22 PM
Chcę uzyskać najnowsze sterowniki do radka wbudowane w kernel.
Zaktualizowałem Ubuntu 25.04 do 25.10, pobrało 1.4GB danych, Xorg już nie działa tylko Wayland.
Pomimo tego że mam nadal zainstalowane pakiety Xorg oraz ustawienie
sudo nano /etc/gdm3/custom.conf
WaylandEnable=false
Czy będzie jeszcze można jakoś wymusić korzystanie z Xorga na Ubuntu 25.10 i nowszych?
Kernel jest w wersji 6.15.0.4-4 więc je zaktualizowałem do 6.15.6.
Na razie wszystko działa, system jest stabilny. Mogłem od razu pobrać iso 25.10.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum