Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Ostatnie wiadomości

Red Hat i Fedora / Odp: Formatowanie 1 TB
Ostatnia wiadomość przez ghorrgh - Listopad 05, 2024, 12:20:49 PM
Własnie o ten HOME się rozchodzi. ext4?

CytatPS: Mint będzie lepszym wyborem niż Ubuntu.

A Fedora wielkie nie nie wybierz raczej OpenSUSE.
Zaskoczenie... Dlaczego nie Fedora? A jeśli openSUSE to dlaczego Leap?
Red Hat i Fedora / Odp: Formatowanie 1 TB
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Listopad 05, 2024, 12:01:16 PM
Cytat: ghorrgh w Listopad 05, 2024, 11:52:15 AMHej :)
Postanowiłem pod Linuxa sformatować 1TB. Na system ile na system ale nie wiem jak się zabrać za partycje na których będę trzymał MP3, MP4 i JPG. Dzielenie NTFS między Lx i Wind nie wychodzi na zdrowie. Wybrałem Fedorę (KDE?)ale nie wykluczam też czasem (K)Ubuntu.

100 do 200 GB na system ,900GB na pliki,jak masz dużo ramu to bez swap,i mała partycja na gruba lub efi po parę mb moja partycja efi ma 400mb.

System mieszczę na partycji 90GB reszta na inne rzeczy.

Z popularnych formatów wybierz ext4 najprostsze i najszybsze.

900GB czyli partycja HOME oddzielna lub partycja główna o dowolnej nazwie tz primary partition.

Tyle.

PS: Mint będzie lepszym wyborem niż Ubuntu.

A Fedora wielkie nie nie wybierz raczej OpenSUSE.

https://www.linuxmint.com/download.php

https://www.opensuse.org/#Leap

Red Hat i Fedora / Formatowanie 1 TB
Ostatnia wiadomość przez ghorrgh - Listopad 05, 2024, 11:52:15 AM
Hej :)
Postanowiłem pod Linuxa sformatować 1TB. Na system ile na system ale nie wiem jak się zabrać za partycje na których będę trzymał MP3, MP4 i JPG. Dzielenie NTFS między Lx i Wind nie wychodzi na zdrowie. Wybrałem Fedorę (KDE?)ale nie wykluczam też czasem (K)Ubuntu.
Jaki Linux wybrać / Odp: Jaki linux na komputerek ...
Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Listopad 05, 2024, 11:46:40 AM
Zerknij sobie na: https://wiki.archlinux.org/title/Touchscreen i sprawdź, czy masz zainstalowane to co jest wymagane do obsługi ekranu dotykowego.
PS: Nie napisałeś żadnej specyfikacji tego komputerka, ani też nawet, którą wersję Minta (jakie DE) zainstalowałeś. Niektóre DE lepiej, inne gorzej, są przystosowane do obsługi przez ekran.
Ostatnia wiadomość przez violr - Listopad 05, 2024, 08:58:53 AM
Cześć, dzięki wszystkim za pomoc, będę testował w weekend, co do klawiatury ekranowej to niespecjalnie przywiązany jestem, tyle że nie musiałem niczego zewnętrznego mieć w pobliżu i to było w miarę spoko, choć wygodne to nie było.

pozdr
violr
Ostatnia wiadomość przez mirekc - Listopad 04, 2024, 02:35:06 PM
Cytat: violr w Listopad 04, 2024, 12:30:37 PMCześć, mam komputerek all i one lenovo, gdy go kupiłem miał windows 10 na pokładzie, zostawiłem i służył mi do oglądania tv (głównie Upc tv go). Ostatnio system się nie podniósł, więc zainstalowałem minta (standardowo używam go na innych kompach), ale o ile windows przy każdej próbie pisania czegokolwiek odpalał klawiaturę ekranową, to z mintem już tak łatwo nie jest. Zacząłem się więc zastanawiać czy nie ma jakiegoś linuxa bardziej zoptymalizowanego do tego zastosowania.
A bardzo jesteś przywiązany do tej klawiatury ekranowej? Bo ja do oglądania TV używam mini PC Dell-a z MX Linux, a do sterowania jako pilota czegoś takiego:
https://pl.aliexpress.com/item/1005007000866976.html?spm=a2g0o.productlist.main.13.7fbaRKAMRKAMUR&algo_pvid=3eca5945-273d-40a7-af71-3d2fefd2848c&algo_exp_id=3eca5945-273d-40a7-af71-3d2fefd2848c-58&pdp_npi=4%40dis%21PLN%2110.30%2110.30%21%21%212.51%212.51%21%40210385bb17307269343261089ee381%2112000039008444721%21sea%21PL%21173424738%21X&curPageLogUid=DSh4KPEanxR8&utparam-url=scene%3Asearch%7Cquery_from%3A
MX Linux obsługuje to świetnie, łącznie z touchpadem i przyciskami funkcyjnymi.
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Listopad 04, 2024, 12:45:55 PM
OpenElec z kodi.

I może jeszcze Raspbian.
Jaki Linux wybrać / Jaki linux na komputerek all i...
Ostatnia wiadomość przez violr - Listopad 04, 2024, 12:30:37 PM
Cześć, mam komputerek all i one lenovo, gdy go kupiłem miał windows 10 na pokładzie, zostawiłem i służył mi do oglądania tv (głównie Upc tv go). Ostatnio system się nie podniósł, więc zainstalowałem minta (standardowo używam go na innych kompach), ale o ile windows przy każdej próbie pisania czegokolwiek odpalał klawiaturę ekranową, to z mintem już tak łatwo nie jest. Zacząłem się więc zastanawiać czy nie ma jakiegoś linuxa bardziej zoptymalizowanego do tego zastosowania.

I to jest właśnie moje pytanie, z góry wielkie dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
violr
Mint, Mint LMDE / Glava instalacja i konfiguracj...
Ostatnia wiadomość przez amator85 - Listopad 03, 2024, 09:22:48 AM
Hej, czy ktoś bawił się kiedyś programem Glava ?
potrzebował bym pomocy w konfigu tego programu

główne problemy jakie mam:
1. gdy chodzi glawa i jak coś robię na pulpicie to widze jak bym miał spadki fps okna nie przesuwają się płynnie

2. gdy odpalę program komendą glava --desktop aby odpalił się bez okna na pulpicie to EQ znika po kliknięciu na pulpit

3. po uruchomieniu programu zużycie proceskra to +10% i nie wiem czy to nie za dużo jak na taki prosty programik

od jakiegoś czasu używam cava ale chciałem wypróbować glave bo ma więcej opcji do customu

glava jest na github do kompilacji
https://github.com/jarcode-foss/glava

ja swoją wersje zainstalowałem z deb-a
glava_1.6.3-1~kinetic_amd64.deb   2023-01-03 19:57    57K   
http://ppa.launchpad.net/linuxuprising/apps/ubuntu/pool/main/g/glava/

niestety nie ma deb-a dedykowanego mint 22 / ubuntu 24.04 noble więc zainstalowałem najnowszą dla kinetic-a
i nie wiem czy dobrze zrobiłem czy lepiej postawić to z git-a ?

efekt jaki bym chciał uzyskać to dopasowanie szerokości oraz kordynat tak jak moja cava w chwili obecnej
co do kolorów również zielony z gradientem na czerwień

poniżej film poglądowy jak to wygląda teraz
u góry glava
na dole cava

https://streamable.com/

ktoś coś doradzi w temacie :) ?
Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu / Odp: Jakieś dziwne zmiany w pa...
Ostatnia wiadomość przez mirekc - Listopad 01, 2024, 07:19:47 PM
Cytat: kaszczor w Październik 30, 2024, 08:50:45 AMNa swoim laptopie mam zainstalowane Ubuntu Studio w wersji 24.04. Niedawno zauważyłem, że coś mi się pomieszało z partycjami. Na początku miałem dwie partycje: "/" oraz "/home". Partycje te widoczne były w systemie jako oddzielne dyski. Teraz jednak jest to jeden dysk "sda2". Czy istnieje jakakolwiek możliwość powrotu do tego pierwszego podziału.
Już teraz, z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc.
Ja bym użył GParted Live. Po wystartowaniu komputera z obrazu ISO będziesz miał dobry przegląd rzeczywistych partycji na dysku i będą one niezamontowane, gotowe do działania.
Kolejność jest taka:
1. Wystartować komputer z GParted Live
2. Zmniejszyć partycję sda2, żeby uzyskać miejsce na partycję /home
3. Założyć i sformatować nową partycję z wybranym systemem plików, na razie nigdzie nie montować
4. Wystartować oryginalny system
5. Zamontować nową partycję (np. pod /mnt) i przenieść wszystko z katalogu /home
6. Wyedytować /etc/fstab, tak żeby nowa partycja montowała się pod /home
7. Wykonać restart systemu, wszystko powinno być jak chciałeś.
Krytyczny jest punkt 2, tylko tam może nastąpić ewentualna utrata danych. Z moich dotychczasowych doświadczeń wynika, że gparted jest wystarczająco ,,inteligentny" i przenosi dane prawidłowo, ale głowy nie daję. Przyznaję, że takie ,,zabawy" robiłem głównie na maszynach wirtualnych i zawsze miałem backup maszyny. No ale raz zmniejszyłem partycję NTFS na swoim laptopie (potrzebowałem miejsca na partycję dla Timeshifta) i nic nie zginęło.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum