Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Ostatnie wiadomości

Red Hat i Fedora / Odp: Formatowanie 1 TB
Ostatnia wiadomość przez banan - Grudzień 03, 2024, 06:19:50 PM
Proste, CachyOS lub Manjaro od razu obsł. exfat !!! fat bez ograniczenia 4GB i bez upr. ntfs ! ale kali np. nie ma, trzeba doinstalować. ARCH jest 1. rolling 2. ma wszystko pierwszy...CachyOS 3 lata temu chwaliłem to na vboxie ludziom nie działał.. a ma wszystko najnowsze, terminal, fitch - shell z 2005 roku, 20kerneli itd itp, ok. 3GB iso
Red Hat i Fedora / Odp: Problem z zainstalowaniem...
Ostatnia wiadomość przez banan - Grudzień 03, 2024, 06:13:35 PM
Dziwna ta efdora, w debianie , teraz w archu wystarczy ffmpg. i jest mkv, h254, ale to jest gotowe po instalacji. Dużo działam  obs sudio z grabberem , żadnych problemów. A kiedyś lubiłem ubuntu studio albo avlinux, do gfx,sound, kurcze emulatory midi, jack, takie bajery że w windowsie to można tydzień stracić, i ię wywali bluescreen. Albo win 20 lat obsł. 3 yst. plików no jest 4 a ext2 RO, a linux/bsd/unix wszystkie.
Red Hat i Fedora / Odp: Logo przy uruchamianiu ko...
Ostatnia wiadomość przez banan - Grudzień 03, 2024, 06:03:03 PM
Ważne jest czy sygnał idzie po dvi,rgb,hdmi lub displayPort. Najlepsze odzorowanie daje cyfrowe DVI. HDMI mogą być różnice, ale korekte robi monitor, chyba że jest BIOS CMS lub laptop podłączony do monitore. No i generalne DELL najlepsza marka , desktopy na intelu gen. 6,7 obsługują do 4 moniorów. Wtedy w linuxie w ustawieniach wchodzimy w display lub ekran, z ang. Ad..
Ostatnia wiadomość przez ghorrgh - Grudzień 03, 2024, 05:36:15 PM
sudo dnf install gstreamer1-plugins-{bad-*,good-*,base} gstreamer1-plugin-openh264 gstreamer1-libav --exclude=gstreamer1-plugins-bad-free-devel

sudo dnf install lame* --exclude=lame-devel

sudo dnf group upgrade --with-optional Multimedia

Tak było wcześniej na stronie i to stosuję. W tej chwili mam Wind11 i usiłuję na drugim dysku bezbłędnie zainstalować Fedorę i skasować Wind.
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Grudzień 03, 2024, 02:35:00 PM
Cytat: ghorrgh w Grudzień 03, 2024, 12:55:42 PMWraz z ostatnią wersją Fedory coś się zmieniło w repo z kodekami. Jestem zielony i po dodaniu wszystkich repo wyrzuca mi błąd za błędem przy instalowaniu kodeków. O co kaman?

https://docs.fedoraproject.org/en-US/quick-docs/installing-plugins-for-playing-movies-and-music/

Tu był inny "przepis". Tamto już niemodne?

Wygląda na to że tamto przestarzałe wcześniej musiałeś używać kodeków gst czyli od gstreamer o ile dobrze kojarzę.

I tam chyba innych teraz jak widać to wpakowali do pakietu multimedia.

Stąd inna komenda i dlatego repozytoria ci nie działają tak sądzę,

Usuń  przestarzałe a dodaj nowe:

https://docs.fedoraproject.org/en-US/quick-docs/fedora-repositories/
Red Hat i Fedora / Problem z zainstalowaniem kode...
Ostatnia wiadomość przez ghorrgh - Grudzień 03, 2024, 12:55:42 PM
Wraz z ostatnią wersją Fedory coś się zmieniło w repo z kodekami. Jestem zielony i po dodaniu wszystkich repo wyrzuca mi błąd za błędem przy instalowaniu kodeków. O co kaman?

https://docs.fedoraproject.org/en-US/quick-docs/installing-plugins-for-playing-movies-and-music/

Tu był inny "przepis". Tamto już niemodne?
Red Hat i Fedora / Odp: Logo przy uruchamianiu ko...
Ostatnia wiadomość przez ghorrgh - Grudzień 03, 2024, 12:51:04 PM
Może dam sobie spokój
Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu / Odp: Usunięcie pliku z katalog...
Ostatnia wiadomość przez CDeB - Grudzień 02, 2024, 09:40:30 PM
Dokładnie działa to tak jak opisano w poradniku. Przykladowo w pliku clonezilla...zip znajduje się plik README.txt w katalogu /utils. Czyli ścieżka pliku wygląda /utils/README.txt. A więc:

Cytataga@xor:~/Pobrane$ zip -d clonezilla-live-3.2.0-18-amd64.zip /utils/README.txt
deleting: utils/README.txt
aga@xor:~/Pobrane$

Tyle.
Inne dystrybucje Linux / Odp: Archbang a próba uruchomi...
Ostatnia wiadomość przez linuxbest2024 - Grudzień 02, 2024, 09:34:35 PM
Po uruchomieniu ISO na innym Laptopie instalacja startuje ,ale system nie jest w stanie zainstalować sie pod EFI.Także temat zamykam.
Inne dystrybucje Linux / Odp: Archbang a próba uruchomi...
Ostatnia wiadomość przez linuxbest2024 - Grudzień 02, 2024, 08:44:43 PM
Wypaliłem obraz ISO na nopwym pendrive rufusem i nadal alacritty nie działa na tej dystrybucji.Moim zdaniem to problem z dystrybucją a nie z VEntoyem czy rufusem ani nie z pendrivem.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum