Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.
Cytat: ghorrgh w Grudzień 05, 2024, 02:58:45 PMPrzepraszam, za głupi jestem na Linuxa.
Cytat: xawery w Grudzień 04, 2024, 07:26:28 PM... nie potrafię żadnego programu uruchomić...
Cytat: xawery w Grudzień 04, 2024, 07:26:28 PMUdało mi się zainstalować wine na mint ale nie potrafię żadnego programu uruchomić. Każdy program powinien działać? Bardzo proszę o pomoc.
Cytat: banan w Grudzień 03, 2024, 06:13:35 PMDziwna ta efdora, w debianie , teraz w archu wystarczy ffmpg. i jest mkv, h254, ale to jest gotowe po instalacji.Na Fedorze Linux Workstation jest tak samo... Od jakiegoś czasu - chyba paru ostatnich wydań- przy instalacji systemu wystarczy zaznaczyć okienko, że chcemy kodeki non-free. Mi wszystkie filmy działają i żadnych dodatkowych komend nie musiałem wpisywać, ani żadnych repo nie musiałem manualnie aktywować.
repo id repo name
copr:copr.fedorainfracloud.org:phracek:PyCharm Copr repo for PyCharm owned by phracek
fedora Fedora 41 - x86_64
fedora-cisco-openh264 Fedora 41 openh264 (From Cisco) - x86_64
google-chrome google-chrome
updates Fedora 41 - x86_64 - Updates
To są domyślne repozytoria na Fedorze -przynajmniej po zaznaczeniu wspomnianego okienka- i dotąd nie zdarzyło mi się, by jakiś film w sieci lub na dysku nie zadziałał. Niczego z kodeków nie doinstalowywałem, itd.sudo nano /etc/default/grub
CytatGRUB_DEFAULT=0
CytatGRUB_DEFAULT=1
sudo update-grub2