Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Ostatnie wiadomości

Mint, Mint LMDE / Odp: linux mint wine
Ostatnia wiadomość przez xawery - Dzisiaj o 08:12:53 PM
Zrobiłem jak radziłeś    CDeB
Coś takiego wyskakuje :
ack@jack-Lenovo-ideapad-100S-14IBR:~/.wine/drive_c/Program Files (x86)/Genevo/PRiMAtool$ wine PRIMAtool.exe
0144:err:mscoree:CLRRuntimeInfo_GetRuntimeHost Wine Mono is not installed
jack@jack-Lenovo-ideapad-100S-14IBR:~/.wine/drive_c/Program Files (x86)/Genevo/PRiMAtool$

Mint, Mint LMDE / Odp: Linux Mint 22 Cinnamon in...
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Dzisiaj o 07:02:19 AM
Cytat: 90550 w Dzisiaj o 02:09:40 AMOk, ogarnięta możliwość dodania partycji dla BIOS.
W międzyczasie poczytałem i spotkałem sie (przeważnie) z opiniami, że na sprzetach z BIOS i MBR nie jet ona potrzebna, wystarczą root, home, swap. Czy to prawda?

Powinno wystarczyć wraz z grub na dysku.
Mint, Mint LMDE / Odp: Linux Mint 22 Cinnamon in...
Ostatnia wiadomość przez 90550 - Dzisiaj o 02:09:40 AM
Ok, ogarnięta możliwość dodania partycji dla BIOS.
W międzyczasie poczytałem i spotkałem sie (przeważnie) z opiniami, że na sprzetach z BIOS i MBR nie jet ona potrzebna, wystarczą root, home, swap. Czy to prawda?
Mint, Mint LMDE / Linux Mint 22 Cinnamon instala...
Ostatnia wiadomość przez 90550 - Grudzień 13, 2024, 12:48:17 PM
Dzień dobry,

Mam pytanie odnośnie instalacji linuxa na Lenovo g550.
Mam ten komputer 15 lat, 2 lata leżał nieużywany. Pomyślałem, że zgram mu linuxa. Spełnia wymagania dla Mint (3gb RAM, 320GB HDD, oparty na BIOS). Do tej pory system był Windows 7 PRo. Chciałem postawić Linuxa czyszcząc dysk i tworząc nowe partycje. Posługiwałem się bardzo jasnym poradnikiem:
https://www.youtube.com/watch?v=BKEb8KX_hrg&t=1056s
Do 16:30 było wszystko jasne.
Mianowicie, w poradniku jest, że należy wyznaczyć partycję startową dla BIOS (1MB). Tymczasem instalator Linuxa nie pokazuje opcji wyboru partycji dla BIOS (jest tylko partycja dla EFI). Jak dla mnie opcję są dwie: albo domyślnie zostanie to zrobione i nie muszę tego ustawiać, albo instalator obsługuje tylko nowsze sprzęty i nie wyznaczając partycji BIOS instalacja się nie powiedzie albo, w gorszym wypadku, uszkodzę BIOS i komputer.
Czy ktoś wie, jak to rozwiązać?

Proszę o wyrozumiałość, to mój pierwszy post tutaj
Bezpieczeństwo / Jak zainstalować heads?
Ostatnia wiadomość przez Kochamopensource - Grudzień 12, 2024, 05:49:20 PM
Nie mogę zflashować heads, czy może kojarzycie jak to zrobić? Nie rozumiem jak klips do flash chipa.
Gry / Gra na Debianie w PowerShell n...
Ostatnia wiadomość przez Pliman - Grudzień 12, 2024, 03:55:07 PM
Witam.
Mam prośbę o pomoc. Od razu zacznę, że nie znam się na tym nic, a nic i możliwe, że mój problem jest banalnie prosty. Nie mam pojęcia...

Otóż, mam jakiegoś wirtualnego Debiana (odpalam go w Power Shell), postawionego przez znajomego z internetu, z którym obecnie nie mogę złapać kontaktu. Na tym Debianie mam grę przeglądarkową (mocno starą). Ta gra swego czasu ładnie działała. Ale jakiś czas temu coś się skopało i nie daje się tego nijak ruszyć. Przeglądając pliki na Debianie znalazłem folder backup, z jakimiś (jak nazwa wskazuje) backupami. Tak sobie myślę, że gdyby wgrać backup, to może zaczęłoby to znowu działać. Z tym, że nie mam pojęcia jak to zrobić.

Ewentualnie, co w sumie byłoby pewnie lepsze, może mógłby ktoś mi pomóc przez jakiegoś discorda, czy coś takiego? Będę wdzięczny za pomoc.
Mepis, antiX, MX / Odp: Apache2 - nie widzę stron...
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Grudzień 10, 2024, 07:55:56 PM
Cytat: colnet w Grudzień 10, 2024, 05:32:27 PM
CytatDo serwerów,stron www i innych takich potrzebujesz zewnętrzne ip.

Próbowałem połączyć się poprzez VPN, numer IP miałem inny i też nic nie było do odczytania. Myślę że ten serwer wymaga konfiguracji, a jest ona przypuszczalnie inna od tej opartej na "systemd" - np. nie mogę znaleźć "DocumentRoot" w /etc/apache2/apache2.conf. Nie wiem też jaką komendą czy też wpisem w jakimś konfigu uruchomić ten server.

https://www.geeksforgeeks.org/install-apache-web-server-in-linux/
Ostatnia wiadomość przez colnet - Grudzień 10, 2024, 05:32:27 PM
CytatDo serwerów,stron www i innych takich potrzebujesz zewnętrzne ip.

Próbowałem połączyć się poprzez VPN, numer IP miałem inny i też nic nie było do odczytania. Myślę że ten serwer wymaga konfiguracji, a jest ona przypuszczalnie inna od tej opartej na "systemd" - np. nie mogę znaleźć "DocumentRoot" w /etc/apache2/apache2.conf. Nie wiem też jaką komendą czy też wpisem w jakimś konfigu uruchomić ten server.
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Grudzień 10, 2024, 04:29:28 AM
Cytat: colnet w Grudzień 09, 2024, 10:21:25 PMLinux MX 23.4 64bit. Zainstalowałem Apache 2 (bez PHP) - stronę defaultową (localhost) z wewnątrz sieci widać, ale jak wpiszę publiczny IP to nie mam nic. Być może tak powinno być że nie widać strony www przez IP bo jest na tym samym komputerze, ale nie wiem jak to sprawdzić. Może trzeba jakoś to uruchomić w specjalny sposób ?  Proszę o pomoc.

Do serwerów,stron www i innych takich potrzebujesz zewnętrzne ip.

Mepis, antiX, MX / Apache2 - nie widzę strony od ...
Ostatnia wiadomość przez colnet - Grudzień 09, 2024, 10:21:25 PM
Linux MX 23.4 64bit. Zainstalowałem Apache 2 (bez PHP) - stronę defaultową (localhost) z wewnątrz sieci widać, ale jak wpiszę publiczny IP to nie mam nic. Być może tak powinno być że nie widać strony www przez IP bo jest na tym samym komputerze, ale nie wiem jak to sprawdzić. Może trzeba jakoś to uruchomić w specjalny sposób ?  Proszę o pomoc.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum