Linuxiarze.pl Forum

Dystrybucje Linux => Mint, Mint LMDE => Wątek zaczęty przez: Kano w Styczeń 16, 2021, 05:43:54 pm

Tytuł: Utworzenie pliku SWAP na oddzielnym dysku
Wiadomość wysłana przez: Kano w Styczeń 16, 2021, 05:43:54 pm
Witam. Mój system to Linux Mint 19.3 Cinnamon. Jestem posiadaczem dość wiekowego komputera o 3 GB pamięci RAM. Ponieważ często dochodzi do zawieszania systemu postanowiłem utworzyć plik SWAP. Jednak chcę go utworzyć na oddzielnym dysku HDD, ponieważ czytałem, że korzystanie z tego pliku na dysku SSD (na którym mam zainstalowany system) znacznie skraca jego żywotność. No i tu zaczyna się problem, bo nigdzie w internecie nie znalazłem poradnika jak to zrobić. Jak wskazać miejsce utworzenia tego pliku i jak sprawić żeby ten dysk automatycznie był montowany przy starcie systemu, żeby nie było żadnego problemu z dostępnością tego pliku?
Tytuł: Odp: Utworzenie pliku SWAP na oddzielnym dysku
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w Styczeń 16, 2021, 07:47:03 pm
Ten dysk włączony na stałe? Zainteresuj się fstab. Przykładowy wpis (u mnie) wygląda tak:
# /dev/sda3
UUID=79405e69-bda4-41e1-8f37-434dbfb4137b       none            swap            defaults,pri=-2      0 0
Oczywiście za UUID możesz podać /dev/itp.
Jeśli coś nie jest dla Ciebie jasne, to napisz.
Tytuł: Odp: Utworzenie pliku SWAP na oddzielnym dysku
Wiadomość wysłana przez: Kano w Styczeń 17, 2021, 01:47:30 pm
Dysk jest włączony na stałe przez złącze SATA. Poczytałem trochę o fstab jednak nie jestem pewien jak ten wpis będzie wyglądał u mnie. W Gparted znalazłem już jego UUID i nazwę partycji, ale co do reszty parametrów nie jestem pewien.
Poza tym mam też pytanie o samo utworzenie pliku SWAP. Znalazłem w internecie taki poradnik:

https://404.g-net.pl/2017/06/swap-ktory-zamieszkal-pliku/

Jednak byłbym wdzięczny gdybyś napisał mi co zmienić w linii:
sudo dd if=/dev/zero of=/extraswap bs=1M count=1024
żeby utworzyć plik o wielkości 2 GB i na tym oddzielnym dysku.
Tytuł: Odp: Utworzenie pliku SWAP na oddzielnym dysku
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w Styczeń 17, 2021, 01:53:13 pm
Geezaa... czytaj człowieku, co do ciebie piszą (to do mnie, a nie do Ciebie :)). Ty chcesz utworzyć tzw. swapfile, czy partycję SWAP na tym dysku, czy jest Ci to obojętne? Zakładam, jak w tytule. Najprościej będzie Ci chyba sięgnąć po skrypt fallocate (winien być w util-linux), jeśli masz, to:
# fallocate --length 2GiB /ścieżka/do/HDD/swapfile
chmod 600 /ścieżka/do/HDD/swapfile
mkswap /ścieżka/do/HDD/swapfile
swapon /ścieżka/do/HDD/swapfile
Teraz w jakimś edytorze (np. nano) otwierasz plik /etc/fstab z uprawnieniami root i wpisujesz:
/ścieżka/do/HDD/swapfile swap swap defaults 0 0W fstab możesz też użyć UUID.

Dla RAM=3GB zacząłbym od 6GB swapfile i sprawdził jak się zachowuje. Generalna zasada jest bowiem taka, że <4GB RAM wielkość SWAP winna wynosić powiedzmy 2x RAM.

PS1: Zawieszenie komputera może, ale nie musi być spowodowane zapełnieniem się RAMu.
PS2: Samouczek znaleziony w sieci: https://newsblog.pl/jak-utworzyc-plik-wymiany-w-systemie-linux/ (https://newsblog.pl/jak-utworzyc-plik-wymiany-w-systemie-linux/)
PS3: Istnieje jeszcze narzędzie systemd-swap - zainteresuj się.
PS4: Głowy nie daję, że swapfile jednak winien być na partycji głównej (choć byłoby to dziwne; nigdy nie próbowałem tworzyć go gdzieś indziej)
Tytuł: Odp: Utworzenie pliku SWAP na oddzielnym dysku
Wiadomość wysłana przez: Kano w Styczeń 17, 2021, 03:59:45 pm
Odnośnie "systemd-swap" nie znalazłem nic, co byłbym w stanie zrozumieć, więc raczej skorzystam z tego skryptu, który podałeś. Tylko byłbym wdzięczny gdybyś sprawdził czy podstawiam poprawne wartości do twojego schematu. W tym celu zrobiłem screenshota z gparted tego dysku:
https://ibb.co/72npz6K
A więc myślę, że skrypt będzie wyglądać tak:
# fallocate --length 6GiB /dev/sdb1/swapfile
chmod 600 /dev/sdb1/swapfile
mkswap /dev/sdb1/swapfile
swapon /dev/sdb1/swapfile
A wpis w fstab:
UUID=07080792-2fd4-4de6-9d79-a51372dbe055 swap swap defaults 0 0Czy tak to powinno wyglądać?

Jeśli chodzi o przyczynę zawieszania, to jednak kwestia RAM-u, bo już wcześniej utworzyłem plik swap na dysku głównym i wtedy ten problem ustąpił.

p.s. Wybrałem swapfile zamiast partycji dlatego, że wg opinii w internecie jest łatwiejszy obsłudze i bardziej wydajny niż partycja.
Tytuł: Odp: Utworzenie pliku SWAP na oddzielnym dysku
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w Styczeń 17, 2021, 04:04:50 pm
Nie na urządzeniu chyba (czyli /dev/sdb1/), ale na tym jak jest ten dysk montowany (pewności nie mam). Sprawdzisz np. przez: mount -l | grep sdb1
Tytuł: Odp: Utworzenie pliku SWAP na oddzielnym dysku
Wiadomość wysłana przez: Kano w Styczeń 17, 2021, 04:27:28 pm
Nie za bardzo rozumiem co masz na myśli. W odpowiedzi na ten skrypt, który podałeś system odpowiedział mi:
/dev/sdb1 on /media/dmk/07080792-2fd4-4de6-9d79-a51372dbe055 type ext4 (rw,nosuid,nodev,relatime,uhelper=udisks2)
.
Tytuł: Odp: Utworzenie pliku SWAP na oddzielnym dysku
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w Styczeń 17, 2021, 05:18:53 pm
Jedna uwaga, abyśmy się dobrze rozumieli: nie używam fallocate, a niestety z helpu i man to nie wynika. To co podałeś w swoim wpisie z 15:59:45 odnosi się do "urządzenia" (to te /dev/sdxY); fizycznego sprzętu, który gdzieś tam jest (mniejsza o to gdzie) i jest widziany przez system w określony sposób. Niektóre programy dopuszczają by jako "miejsce" jakiegoś pliku wskazać /urządzenie/plik, a niektóre nie. W tym ostatnim przypadku najczęściej wymagane jest albo podanie ścieżki, albo np. UUID (w zależności od programu; niekiedy jedno i drugie może być). Niestety nie mam też możliwości sprawdzić. Twój dysk w systemie jest montowany tu: /media/dmk/07080792-2fd4-4de6-9d79-a51372dbe055 z czego ten długi zestaw znaków to jest UUID. Być może zatem komenda winna przybrać postać:
fallocate --length 6GiB /media/dmk/07080792-2fd4-4de6-9d79-a51372dbe055/swapfileMożesz spróbować, bo wojny atomowej nie powinieneś tym wywołać :)
Tytuł: Odp: Utworzenie pliku SWAP na oddzielnym dysku
Wiadomość wysłana przez: Kano w Styczeń 17, 2021, 05:53:03 pm
Rzeczywiście ten skrypt, który podałeś na końcu był poprawny. Plik się utworzył i wszystkie późniejsze komendy też przeszły. Tylko przy: sudo mkswap /media/dmk/07080792-2fd4-4de6-9d79-a51372dbe055/swapfile system odpowiedział: Tworzenie obszaru wymiany w wersji 1, rozmiar = 6 GiB (bajtów: 6442446848)
brak etykiety, UUID=48787c8d-1886-4a39-a8b3-ee0b0f43f0a3
Jeśli wszystko jest w porządku, to teraz zostało jeszcze dopisanie linii to fstab. Czy będzie ona wyglądać tak?
/media/dmk/07080792-2fd4-4de6-9d79-a51372dbe055/swapfile swap swap defaults 0 0
Tytuł: Odp: Utworzenie pliku SWAP na oddzielnym dysku
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w Styczeń 17, 2021, 09:50:37 pm
Czekaj, nie tak szybko. Z mkswap winno być to przez - chyba (bo nie śpię od ok. 1 w nocy):
# mkswap /dev/sdb1/swapfileW fstab możesz użyć UUID możesz urządzenia.
PS: Zerknij jeszcze na https://askubuntu.com/questions/926027/enabling-unused-swap-and-mkswap-uuid-option (https://askubuntu.com/questions/926027/enabling-unused-swap-and-mkswap-uuid-option); mi się już literki łączą ze sobą.
Tytuł: Odp: Utworzenie pliku SWAP na oddzielnym dysku
Wiadomość wysłana przez: Kano w Styczeń 18, 2021, 11:59:01 am
Cytuj
Czekaj, nie tak szybko. Z mkswap winno być to przez - chyba (bo nie śpię od ok. 1 w nocy):
# mkswap /dev/sdb1/swapfile
To zdaje się, że źle zrobiłem, bo we wszystkich komendach o których pisałem w poprzednim poście użyłem
/media/dmk/07080792-2fd4-4de6-9d79-a51372dbe055/swapfile
a więc:
sudo chmod 600 /media/dmk/07080792-2fd4-4de6-9d79-a51372dbe055/swapfile
sudo mkswap /media/dmk/07080792-2fd4-4de6-9d79-a51372dbe055/swapfile
sudo swapon /media/dmk/07080792-2fd4-4de6-9d79-a51372dbe055/swapfile
Czy więc powyższe polecenia wykonać jeszcze raz, tylko zamiast "/media/dmk ..." dać "dev/sdb1/swapfile"?

Przeczytałem ten wątek, który mi podlinkowałeś, ale szczerze mówiąc nie rozjaśniło mi to sytuacji.

p.s. A co takiego porabiasz jeśli można spytać, że nie sypiasz po nocach? :D
Tytuł: Odp: Utworzenie pliku SWAP na oddzielnym dysku
Wiadomość wysłana przez: manet w Styczeń 18, 2021, 02:29:50 pm
Na dysku HDD robić SWAP dla systemu postawionego na SSD operującego w szybkiej pamięci RAM?
Sądzę że w takiej konfiguracji gdzie SWAP będzie na leciwym dysku HDD (nie daj Boże na SATA150) to problemy dopiero się zaczną.
Szybkość zapisu na SWAPIE spadnie poniżej jakichkolwiek 'uczciwych' parametrów, tak aby system spokojnie mógł na tym wyrabiać.
Szybkość zapisu DO/Z RAM jest najwyższa, szybkość zapisu DO/W dysku SSD też będzie wyższa ... w stosunku do zapisu na SWAP umieszczonym na dysku HDD.
Aby to miało ręce i nogi ... dysk hdd musi osiągać dość szybki zapis i odczyt, moim zdaniem na poziomie minimum 140-150MB/s w odczycie i choćby 100MB/s w zapisie. Wtedy taki dysk lekko przymuli o ile często będzie używał SWAPu.
Ja mam WDC Black 7200 który osiąga pod 150MB/s i to już jest lekki dławik gdy SWAP tam siedział w czasach 4GB RAM.
Nie prościej wyszukać sobie gdzieś na aukcjach jakiś używany dysk SSD o pojemności np. 32GB? Są bardzo tanie, czasami i za 20zł idzie nabyć.
Tyle spokojnie wystarczy dla SWAP dla linuxa oraz umieszczenie katalogów pseudo TEMP (tymczasowych) właśnie na takim osobnym dysku.

Ja mam takiego zbędnego M2 o pojemności 32GB podzielony na dwie partycje z czego jedna to SWAP dla linuxa a druga dla Windows. Siedzi tam pagefile i foldery TEMP systemu.
Wtedy, gołym okiem widać różnice. Dwa dyski działają niezależnie od siebie (mogą przeprowadzać odczyt z systemu i zapis do SWAP w tym samym czasie) i wtedy naprawdę jest różnica.
Gdy miałem to samo na starym HDD systemy zachowywały się gorzej jak w ogóle bez SWAP czy pliku stronicowania (w windows).

Tytuł: Odp: Utworzenie pliku SWAP na oddzielnym dysku
Wiadomość wysłana przez: Kano w Styczeń 18, 2021, 03:02:59 pm
Ok, ale tak czy inaczej najpierw chcę doprowadzić tego swapa do stanu używalności i zobaczyć jak to będzie śmigać (albo pełzać) a później jeśli uznam, że komp muli tak bardzo, że nie da się pracować, kupię dysk SSD i powtórzę całą operację.
Tytuł: Odp: Utworzenie pliku SWAP na oddzielnym dysku
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w Styczeń 18, 2021, 04:37:04 pm
@Kano - Sprawdź sobie, czy swapfile w ogóle został utworzony. Wieczorem (być może późnym) zagłębię się w temacie, chyba, że ktoś wcześniej da Ci jakąś radę.
Tytuł: Odp: Utworzenie pliku SWAP na oddzielnym dysku
Wiadomość wysłana przez: Kano w Styczeń 18, 2021, 05:19:40 pm
Tak. Został utworzony. Ma dokładnie 6,4 GB.
Tytuł: Odp: Utworzenie pliku SWAP na oddzielnym dysku
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w Styczeń 18, 2021, 10:18:08 pm
Zatem na razie pozostawmy jak jest. Jeśli coś będzie niezbyt działać, to się pochylimy. Nie zamykaj tematu.
Tytuł: Odp: Utworzenie pliku SWAP na oddzielnym dysku
Wiadomość wysłana przez: Kano w Styczeń 19, 2021, 10:45:34 am
Nie działa. Nadal zawiesza się kiedy zaczyna brakować ram-u. Zanim się zawiesił zamontowałem dysk, więc system miał dostęp do pliku. Czytałem, że po swapon -s system powinien zwrócić informacje na temat pliku swap, ale u mnie nic nie zwraca.
Tytuł: Odp: Utworzenie pliku SWAP na oddzielnym dysku
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w Styczeń 19, 2021, 10:58:31 am
Ok, postąpmy inaczej (do prawidłowego stworzenia swapfile na HDD wrócimy wieczorem, bo teraz nie mam czasu) - załóż mu normalny swapfile na SDD i sprawdź, czy również się zawiesza. Całkiem możliwe, że to zawieszanie nie ma nic wspólnego z zapełnianiem się RAM (swoją drogą, to sprawdziłeś co Ci go zapełnia?, może jakaś apka, bądź sam Cinnamon, bądź Gtk ma jakiś wyciek pamięci; masz Mint 19.3, nie wiem, na jakim Gtk jest to oparte, ale swego czasu, któraś biblioteka Gtk puchła niemiłosiernie). I fakt, że wrzucenie swapfile na HDD raczej nie spowoduje, by zawieszanie się ustawało (komputer jak zrzuci coś na HDD do swapfile i następnie będzie tego potrzebować, to dużo się naczekasz, by to ponownie pociągnął; przestoje będą).
Tytuł: Odp: Utworzenie pliku SWAP na oddzielnym dysku
Wiadomość wysłana przez: manet w Styczeń 19, 2021, 11:33:53 am
U mnie na te chwilę (sprzęt testowy z Mint 18.1 Xfce x64) przy Firefoxie 68esr i odtartych 27 kartach + muza w tle z odtwarzacza + włączony Libre (Excel) ramu zniknęło 2,37GB, tyle użycia pokazuje system z całością. SWAP nie mam (a ta maszyna ma 8GB RAM), całość postawiona na leciwym już ssd działającym w sata2.
PS. Właśnie włączyłem też Virtualboxa a w nim linuxa Garuda (dla mszyny przypisano 4GB RAM), mint mi pokazuje użycie 3,38GB teraz (sam Garuda gdy patrzę w htop'a pokazuje zjedzone 820MB).
Sam Mint 18.1 bez Firefoxa (odpalony sam system) bierze u mnie około 750>850MB RAM.

Powyższe zapodałem dla przykładu, aby kolega poszukał u siebie co mu zjada ten ram tak szybko.
Tytuł: Odp: Utworzenie pliku SWAP na oddzielnym dysku
Wiadomość wysłana przez: Kano w Styczeń 19, 2021, 11:39:50 am
Już wcześniej pisałem, że miałem ten plik na SSD i komputer przestał się zawieszać, usunąłem go i problem wrócił. Ale żeby nie było wątpliwości założyłem go jeszcze raz z pomocą tego poradnika:
https://404.g-net.pl/2017/06/swap-ktory-zamieszkal-pliku/
Wszystkie komendy skopiowałem tak jak są. Jedynie "count" zmieniłem na 6 144 żeby wyszło 6 GB. Odpaliłem ok. 10 filmów w necie naraz (wg htopa ram zjadają głównie procesy firefoxa) i działa. Na htop widać jak swap się uaktywnia. Co do HDD, to chcę trochę poeksperymentować i zobaczyć jak to będzie wtedy działać. Jeśli będzie to naprawdę uciążliwe, to kupię nowy SSD, ale na razie jeszcze nie udało nam się uaktywnić tego swapa na oddzielnym dysku, więc na razie chciałbym abyśmy się na tym skupili.

p.s. Manet, nie znam się zbytnio, ale może Cinnamon jest tak zasobożerny. Ten swap ma być tylko takim "zaworem bezpieczeństwa", żeby komp się nie zawiesił. Jeśli zobaczę gwałtowny spadek wydajności wtedy będę wiedział, że komp trzeba odciążyć.
Tytuł: Odp: Utworzenie pliku SWAP na oddzielnym dysku
Wiadomość wysłana przez: manet w Styczeń 19, 2021, 03:39:43 pm
A musi być Cinnamon? Ja od lat użytkuję tylko Xfce i przyznaję, że jest bardzo mało zasobożerne. Te Cinnamony i Plazmy u mnie zawsze miały jakieś bolączki, przycinanie menu, opóźnianie i tak dalej. Dziwiło mnie to bo jeśli HD5500 dla Plazmy czy Cinnamona to za mało... ...
Jakiej wielkości masz ten główny SSD?
Nie znajdzie się tam 6GB dla swapfile?
Tytuł: Odp: Utworzenie pliku SWAP na oddzielnym dysku
Wiadomość wysłana przez: Kano w Styczeń 19, 2021, 06:19:28 pm
Szczerze mówiąc przyzwyczaiłem się już do Cinnamona i na razie nie chce mi się go zmieniać. Mój SSD ma 250 GB, miejsca jest pod dostatkiem, ale czytałem, że częste korzystanie ze swapa na SSD bardzo skraca jego żywotność. A dysk HDD został mi po zepsutym laptopie i nie mam co z nim zrobić, więc chociaż na to mógłby się przydać.
Tytuł: Odp: Utworzenie pliku SWAP na oddzielnym dysku
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w Styczeń 19, 2021, 07:04:46 pm
Dobra, @manet ma zwykle - jak widać - tendencje do wrzucania różnych twierdzeń mało związanych z tematem. Jeśli mógłbym prosić zatem o potwierdzenie pewnego podsumowania:
1. swapfile na SSD - nie ma zacięć,
2. swapfile na HDD - nie udało się nam założyć.
I teraz 2 szybkie pytania:
1. Czy rozważyłbyś założenie partycji (!) SWAP na HDD; poszłoby chyba szybciej.
2. Czy sprawdzałeś ewentualne wycieki pamięci? Co powoduje żarcie Ci RAM > 3GB?
I znów - na mnie możesz liczyć pewnie albo bardzo późno w nocy (jeśli nie padnę), albo dopiero jutro lub we czwartek w podwieczornych godzinach. Zaraz muszę wrócić do roboty, a już ledwie widzę, co piszę.
Tytuł: Odp: Utworzenie pliku SWAP na oddzielnym dysku
Wiadomość wysłana przez: Kano w Styczeń 19, 2021, 07:58:42 pm
Cytat: pavbaranov
Jeśli mógłbym prosić zatem o potwierdzenie pewnego podsumowania:
1. swapfile na SSD - nie ma zacięć,
2. swapfile na HDD - nie udało się nam założyć.
I teraz 2 szybkie pytania:
1. Czy rozważyłbyś założenie partycji (!) SWAP na HDD; poszłoby chyba szybciej.
2. Czy sprawdzałeś ewentualne wycieki pamięci? Co powoduje żarcie Ci RAM > 3GB?

1. Tak
2. Tak

1. Tak
2. Jak mogę to sprawdzić?
Tytuł: Odp: Utworzenie pliku SWAP na oddzielnym dysku
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w Styczeń 20, 2021, 12:05:48 am
Dzisiaj podam Ci jak zrobić SWAP partycję.
Sprawdzenie - może przez htop, może masz jakiś monitor w Cinnamon (nie pamiętam).
Tytuł: Odp: Utworzenie pliku SWAP na oddzielnym dysku
Wiadomość wysłana przez: Kano w Styczeń 20, 2021, 11:15:46 am
Niżej wrzucam screena z htopa zaraz po włączeniu komputera.
https://ibb.co/drvmxJd
Tytuł: Odp: Utworzenie pliku SWAP na oddzielnym dysku
Wiadomość wysłana przez: Kano w Styczeń 24, 2021, 08:02:44 pm
Ok. Udało mi się rozwiązać problem z pomocą użytkowników innego forum. Jakby ktoś był ciekawy to daję link i zamykam temat.
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3771107.html