Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Ostatnie wiadomości

Arch / Odp: CachyOS i klawisze specja...
Ostatnia wiadomość przez John Doe - Dzisiaj o 05:16:50 AM
Dell Latitude E6430 z Libreboot. Sparky Cinnamon X11 vs. CachyOS Cinnamon X11 - klawisze funkcyjne działają identycznie.
Pogaduchy / Odp: Dlaczego warto przejść na...
Ostatnia wiadomość przez Yattaman - Dzisiaj o 02:18:36 AM
Cytat: Tanker w Listopad 11, 2025, 10:51:56 PMSkoro wynajem, jakkolwiek by to nazwac to klient słusznie domaga sie niezawodnosci.? I serwisu 24h... Czy nie?
Mam ostatnio z tym doczynienia (posiadamy wynajem sprzętu, jakkolwiek) w takiej sytuacji, oczywiście - sprzętu który wynajmuje, bo oprogramowanie nie podlega ŻADNEJ GWARANCJI.

Cytat: Tanker w Listopad 11, 2025, 10:51:56 PMP.S. Czy ktoś z was kiedykolwiek ustawiał Hackintosh?
Bawiłem się kiedyś w to za czasów gdy królował u nich intel... (działało lepiej niż na sprzęcie od nich)
Czy warto? Z perspektywy czasu uważam, że nie, ale każdy ma inne gusta. Czego jak czego, ale "ekosystemu" to mogą zazdrościć wszyscy Applowi :) Oni zrobili to perfekt - w sumie koniec zalet :)
Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Listopad 11, 2025, 11:58:20 PM
Przeczytaj EULA Win11. Jak na razie jeszcze nie ma ograniczeń czasowych w udzielonej licencji na Windows. Nie oznacza to, że tego typu licencje nie są już obecnie powszechne.

Nie bardzo wiem co oznacza "nie ma linuxa na mój sprzęt". Załóż wątek i wrzuć gdzieś jego dokładną specyfikację, to zobaczymy. Wydaje mi się, że doszliśmy do kuriozalnej sytuacji, w której linux wspiera o wiele więcej sprzętu niż aktualnie wspierana wersja Windows.
Ostatnia wiadomość przez Tanker - Listopad 11, 2025, 10:51:56 PM
Ale czy przy zakupie nowego laptopa z windowsem sprzedawca mówi na jaki okres kupujacy otrzymuje
Windows? Czy mowi kiedy mu wyłacza? Bo chyba o czymś takim było by glośno?
Skoro wynajem, jakkolwiek by to nazwac to klient słusznie domaga sie niezawodnosci.? I serwisu 24h... Czy nie?

Te windowsy ktore jeszcze mam trzymam tylko dlatego ze nie ma linuxa na mój... sprzet.
Ale jeśli win10 nie ma updatów to niedługo pojawia sie dziury w systemie  i bedzie to samo co z XP.

Cytat: PomPom w Listopad 11, 2025, 03:22:22 PMŻeby prościej było przejść na MacOS.
Musze zrobić research czy warto?

Bo Win11 dla linuksiarza, czy tam uniksowego ideowca, to już jest stryczek na szyję.

P.S. Czy ktoś z was kiedykolwiek ustawiał Hackintosh?
Gry / Odp: W co teraz gracie/graliśc...
Ostatnia wiadomość przez PomPom - Listopad 11, 2025, 09:40:55 PM
Zdecydowanie za późno zebrałem się, żeby ograć Clair Obscur: Expedition 33. Jestem tą grą po prostu zachwycony. Obawiałem się, że ludzie sztucznie ją wychwalają dlatego, że jest od małego studia, ale ta garstka ludzi z ograniczonym budżetem odwaliła kawał dobrej roboty. Widoczki są interesujące, muzyka jest świetna, system walki bardzo angażujący i przyjemny, a postacie i fabuła to górna półka. Do tego jedno z dostępnych zakończeń jest jednym z najlepszych zakończeń w ogóle w fikcji i wzięło mnie z zaskoczenia jak świetnie jest pomyślane i zrealizowane.

Raczej powygrywa nagrody gry roku i w pełni na to zasługuje.
Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Listopad 11, 2025, 07:42:37 PM
Plasma - sprawdziłem jeszcze tego Acer Extensa. Wprawdzie dokładnie takiego modelu do wyboru nie ma, ale jest "Laptop Acer" (oprócz kilku innych, już z modelu wymienionych Acerów; coś takiego najczęściej oznacza, że te różnią się w jakiś sposób od standardowej klawiatury Acerów).
Jaki DELL nie napisałeś, ale w przypadku tej firmy też jest kilka do wyboru. Ja z racji tej, że mam Delle Latitude, to wybraną mam taką klawiaturę.
W Lenovo, choć nie ma dokładnie mojego modelu, to po prostu wybrana jest klawiatura jakiegoś wcześniejszego ThinkPada (nie zmieniały się one tak bardzo/wcale).
Ostatnia wiadomość przez Yattaman - Listopad 11, 2025, 07:25:10 PM
Dell Latitude 5490 - Wszystkie z "pudełka"
Klawiatura w PC - wszystkie z "pudełka", włącznie pokrętłem głośności.
Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Listopad 11, 2025, 06:50:56 PM
Nie - nigdzie nie napisałem, że "takie" (czyli opisane przez Ciebie) zachowanie to w świecie lina jest to wyjątek, a nie reguła. Zwykle to raczej działa, przy czym - również zwykle - w KDE ustawiana jest "domyślna" klawiatura i tu proponuję zwykle popatrzeć, czy nie ma jakiejś bardziej dostosowanej, bo będzie lepiej (przynajmniej powinno tak być).
Natomiast - biorąc pod uwagę Ciebie, to - oczywiście pobaw się CachyOSem, ale to raczej nie dla Ciebie dystrybucja. Chyba że, przyswoisz sobie 5 krótkich prawd o niej, bezwzględnie będziesz się do tego stosować. Wówczas - to jest system, który jeśli polubi się z Twoim komputerem, to jest nie do zdarcia.
Ostatnia wiadomość przez mirekc - Listopad 11, 2025, 06:20:35 PM
No to może powiem, do czego mi to. Na początku jak zajrzałem na to forum, to ,,na topie" był MX Linux, promowany między innymi przez @ciubakę. Spróbowałem zainstalować MX 19 XFCE na moim starym notebooku (Acer Extensa) i byłem zadowolony, bo wszystko mi zadziałało ,,z pudełka" łącznie właśnie z tymi klawiszami funkcyjnymi, a nawet niektórymi nietypowymi jak ,,przeglądarka" czy ,,program pocztowy". Bez jakiegokolwiek konfigurowania z mojej strony. Po aktualizacji do MX 23 wszystko działa nadal. Potem zrobiłem sobie ,,mediacenter" na poleasingowym DELL-u z MX 23, a do niego mam jako pilota taką małą chińską multimedialną klawiaturkę bezprzewodową. I znowu: działają klawisze regulacji głośności, sterowania multimediami (do przodu, do tyłu, start, stop), wyciszanie, przeglądarka, poczta, wszystko ,,z pudełka".

Teraz jednak widzę na forum, że na topie jest CachyOS, więc się zacząłem zastanawiać, co by było, gdyby mi jednak coś odbiło i chciałbym zmienić.

Z tego co piszesz wynika jednak, że takie zachowanie jak opisałem, to w świecie Linuksa raczej wyjątek niż reguła, a że nie lubię sobie dodawać roboty ani iść na kompromisy z funkcjonalnością, to pewnie jeszcze długo OS-a nie zmienię.
Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Listopad 11, 2025, 05:58:08 PM
Sorry, ale to chyba Tobie ma pomóc, a nie polega na chwaleniu (???) się sprzętem.
Używam od niepamiętnych czasów notebooków. Różnych. Ostatnio, dwa jakie mam, to Dell Latitude i Lenovo ThinkPad (serie są obojętne, bo tak samo to chodzi). DE - od lat wiadomo: Plasma. Niczego w tym momencie nie przypisywałem, bo nie mam takiej potrzeby. Ustawienia w systemsettings obejmują wyłącznie typ klawiatury dla moich notebooków i działa wszystko, co powinno.
Nie przypominam sobie, bym nie mógł skonfgurować jakiegoś notebooka, ale wiedza historyczna ma niewielkie znaczenie w tym przypadku, albowiem na dziś - KF6 jest w wersji 6.19, a Plasma w wersji 6.5.2 (na dziś, bo już trójka na horyzoncie).
Niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć Ci na ile działa to pod innymi DE, albowiem oprócz doświadczen z XFCE sprzed kilku lat, nie miałem.
Aha - by nie było niedopowiedzeń: w przypadku KDE - Wayland (to trochę zmienia rzeczywistość skrótów klawiszowych, choć nie funkcyjnych, do których przyzwyczajeni zostaliśmy wraz z X11).

Zobacz najnowsze wiadomości na forum