Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Ostatnie wiadomości

Arch / Odp: CachyOS - jak ugryźć miga...
Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Lipiec 13, 2025, 09:53:21 PM
Najlepiej wątek - od pewnego czasu - przenieść do nowego o pak (tu uśmiech do Pawła).
Od końca - sprawdzanie, to właśnie te usługi systemctl. Uruchomiłeś. One po prostu informują czy i co jest do aktualizacji i z czego.
Z auracle-git - osobiście mam udostępnione repo chaotic-aur i nie bawię się w kompilacje. Po prostu instaluje mi się nowa wersja. W Twoim przypadku wygląda tak, jakbyś nie instalował tej paczki z pomocą pak. 
Paczki pacnew - dobrze to opisane w wiki Archa. Wszelkie tego typu plik są instalowane w systemie, ale nie nadpisują się na zainstalowanych. Jeśli użytkownik chce - może to wykonać ręcznie, zmieniając nazwy itd. itp., a w pliku (dotychczasowym *.pacnew dodatkowo usuwając # przed tymi mirrorami, których chcesz używać). Użyć możesz również reflektor, albo... pak, by to zmienił (jest w opisie).
Z pak-git z POLAUR nie bardzo rozumiem o co mu chodzi, ale z paczkami *-git tak już jest, że one numer wersji dostają po zbudowaniu. Nie wiem skąd ściągnąłeś tego pak, ale ja mam wersję 1.5.7-1 (akurat przez przypadek nie korzystam z *-git). Możesz sobie spokojnie puścić aktualizację pak-git do najnowszej wersji. Trwa to sekundy.
Ostatnia wiadomość przez Accura - Lipiec 13, 2025, 09:14:53 PM
Cytat: pavbaranov w Lipiec 13, 2025, 12:27:42 PMSprawdzaj co robi pak :) Na 99,99% zrobiłeś kompilację kernela z AUR. Kernele z Kaczki są udostępniane w AUR jeszcze, gdy są testowane.
Pak instaluje w kolejności:
1. repozytoria
2. AUR
3. POLAUR (tego na razie nie używaj; dopiero się tym zajmę - może jesienią).
Wypisuje z czego chce instalować.

Skorzystam jeszcze z Twojej dobroci...
Czy w tej sytuacji jest jak mówisz? Wykonałem komendę "pak -C"

:: System
Sprawdzanie...
 nie ma nic do zrobienia

:: AUR
Sprawdzanie...
 nie ma nic do zrobienia

:: POLAUR
Sprawdzanie...

Pakiety do aktualizacji:
new-branded/pak-git            1:5.6.3.r0.gdec6932-1 => 1:5.7.r1.g9ed046f-1

Mam jeszcze takie coś:
:: Niezscalone pliki pacnew/pacsave

/etc/pacman.d/cachyos-mirrorlist.pacnew
/etc/pacman.d/cachyos-v3-mirrorlist.pacnew
/etc/pacman.d/cachyos-v4-mirrorlist.pacnew
/etc/resolv.conf.pacnew
/etc/pacman.d/mirrorlist.pacnew

no i mimo zainstalowania auracle-git takie coś:
:: Lista zainstalowanych pakietów VCS
Sprawdzanie...

auracle-git                     r429.8253272
błąd: Nie można wyszukać aktualizacji. Nie znaleziono PKGBUILD dla pakietu w: /home/marcin/.cache/pak/pkgs/auracle-git/

Bardzo ciekawi mnie ten pak, nawet wyłączyłem octopi i dodałem sobie wpisy by mnie powiadamiał pak o aktualizacjach.
Kilka wyjaśnień potrzebuję, aby komfortowo go używać i pragnę by mój system zawsze działał jak należy.

Cytat: pavbaranov w Lipiec 13, 2025, 12:27:42 PMUruchom sobie sprawdzanie akutalizacji przez pak z repo i z AUR (info w helpie pak).

Nie umiem/nie potrafię znaleźć? Rozumiem, że wtedy będzie sprawdzał tylko repo i aur? Czy wtedy będzie mniejsza szansa na "kompilację", gdy nie doczytam? :)

Sorry że tak dopytuję, ale kto pyta nie błądzi...
Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Lipiec 13, 2025, 09:06:08 PM
Po prostu trzeba bardziej patrzeć na to co pak robi.
Uruchom: 
[color=#000000]systemctl --user enable --now pak-checkupdates.timer[/color]
[color=#000000]systemctl --user enable --now pak-auracle.timer[/color]
Będziesz widział co jest do instalacji z repo, a co z AUR.
Pak został tak skonstruowany - celowo - że domyślnie ma aktualizować wszystko, co jest do aktualizacji, albowiem jego użycie ma powodować, że system będzie działać, że każda apka zainstalowana w systemie będzie działać.
Przy aktualizacji podaje Ci m.in.:
[color=#5454ff][b]::[/b][/color] [color=#000000][b]Uruchamianie aktualizacji z AUR[/b]...[/color]
Możesz to pominąć, jeśli wiesz co robisz. 
Jeśli chcesz instalować/aktualizować system wyłącznie z repo, to wybierz:
sudo pacman -SyuNa pewno wówczas nie będzie Ci niczego kompilować z AUR.
Ostatnia wiadomość przez Accura - Lipiec 13, 2025, 07:27:14 PM
No wychodzi na to, że kompilacja się odbywała. Dzisiaj natomiast miałem to samo z wine, też pokazał aktualizacje, no i też się kompilowało, ale nie wzbudziło we mnie wcześniej podejrzeń, bo wyglądała jak zwyczajna aktualizacja :)
Musze się bardziej przyglądać :)

Pozdrawiam i dziękuję za czas.
Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Lipiec 13, 2025, 12:27:42 PM
Sprawdzaj co robi pak :) Na 99,99% zrobiłeś kompilację kernela z AUR. Kernele z Kaczki są udostępniane w AUR jeszcze, gdy są testowane.
Pak instaluje w kolejności:
1. repozytoria
2. AUR
3. POLAUR (tego na razie nie używaj; dopiero się tym zajmę - może jesienią).
Wypisuje z czego chce instalować.
Ostatni kernel w repo Kaczki to 6.15.6-2 (przynajmniej jeśli chodzi o cachyos, ale inne będą podobnie z wyjątkiem LTS). W tej chwili w AUR jest wcześniejsza wersja, ale w istocie wczoraj, czy przedwczoraj pojawiła mi się możliwość aktualizacji kernela, ale z AUR, a nie z repo. Uruchom sobie sprawdzanie akutalizacji przez pak z repo i z AUR (info w helpie pak). Dostaniesz czytelną informację jakie są dostępne aktualizacje i z czego.

Oczywiście mogło się też zdarzyć tak, że aktualizując na tym komputerze, gdzie trwało to bardzo długo, z jakiegoś powodu spadła Ci transmisja danych. Też mi się to kiedyś zdarzyło.
Ostatnia wiadomość przez Accura - Lipiec 13, 2025, 11:25:11 AM
Tak, to dzięki niemu konfiguracja jest szybka i bezproblemowa. Można zarządzać snapami w Btrfs Assistant.
Mnie chodziło o to, że jak się coś sypnie, to odpalam kompa->klepie jakiąś komendę/y->wybieram który numer snapa->uruchamiam ponownie->System działa jak przed zmianą gdy się sypnął. :) Tyle.

Przy okazji mam pytanie odnośnie pak. Przedwczoraj klepnąłem sobie aktualizacje pak -Su i był kernel do aktualizacji. No i zgodziłem się, zaczął mielić. Tyle tylko że trwało to ze dwie godziny :) na drugim kompie aktualizacja taki sam kernel z pacman -Su i trwało to 5 minut. W czym rzecz???
Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Lipiec 12, 2025, 03:51:41 PM
Tak przy okazji - w Kaczce jest programik do zarządzania snapami w btrfs (zob.: https://github.com/CachyOS/CachyOS-PKGBUILDS/tree/master/cachyos-snapper-support).
Debian / Odp: Instalacja Wine-cachyos n...
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Lipiec 12, 2025, 03:38:43 PM
Cytat: linuxbest2024 w Lipiec 12, 2025, 02:30:03 PMMoim zdaniem nie ma sensu takie kombinowanie. Lepiej zainstalować z cachy os bezpośrednio winę cachy os. Co prawda skompilowało winecachyos na Debianie, ale nie można nic uruchomić z niego nawet z terminala .Na razie próba uruchomienia wine-cachyos na debianie zatrzymała się tutaj.Wróciłem na cachy-os tymczasowo.Jak będę miał więcej czasu to spróbuje jeszcze raz uruchomić wine-cachyos na debianie.

No bez x nie ma sterownika do ekranu to po pierwsze.

A po drugie do obsługi czcionek jest freetype i dlatego też z tym problem.

Nie wiem skąd wziąłeś te  -without-x --without-freetype .

Z tymi opcjami wine jest bezużyteczny.

Zatem puenta: sudo apt install xorg zainstaluje potrzebne narzędzia x trzeba też zainstalować wszelkie bibiloteki x11 przez sudo apt install x11*

Komenda ./configure --enable-win64 zrobi wine z domyślną konfiguracją czyli sterownikiem ekranu.

Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Lipiec 12, 2025, 03:35:29 PM
Nie wiem jak to budowałeś, ale zerknij na PKGBUILD oraz dostarczane z nim patche wymagane do zbudowania. Jeśli pobrałeś sam kod z gita, to obawiam się, że nie ma prawa to działać. Zwróć uwagę co jest pobierane do budowy tej paczki oraz na sekcję prepare, bo dopiero po nałożeniu tego paczka (czy też po prostu ta wersja wine) zbuduje się prawidłowo.
Przy okazji jest jeszcze jakaś zoptymalizowana wersja.
Ostatnia wiadomość przez linuxbest2024 - Lipiec 12, 2025, 02:30:03 PM
Moim zdaniem nie ma sensu takie kombinowanie. Lepiej zainstalować z cachy os bezpośrednio winę cachy os. Co prawda skompilowało winecachyos na Debianie, ale nie można nic uruchomić z niego nawet z terminala .Na razie próba uruchomienia wine-cachyos na debianie zatrzymała się tutaj.Wróciłem na cachy-os tymczasowo.Jak będę miał więcej czasu to spróbuje jeszcze raz uruchomić wine-cachyos na debianie.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum