Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Ostatnie wiadomości

Inne dystrybucje Linux / Odp: Wi-Fi przestało działać.
Ostatnia wiadomość przez pietnaszek - Kwiecień 15, 2025, 12:32:28 AM
No mam te dwie firmware-ath9k-htc i firmware-atheros.
Czasem odinstaluje i wyczyszczę konfigurację poprzez apt purge firmware-ath9k-htc firmware-atheros lub instaluje pojedynczo, by sprawdzić czy jakiegoś konfliktu sterowników nie ma.
Ale to będzie chyba ten bug i oni w tym Debianie go nie naprawili jeszcze i jest tak jak piszesz.
Więc czeka mnie jeszcze zakup innej nowoczesnej karty, lub zainstalowanie innej dystrybucji.
Ponieważ karty wifi przestały działać jednego dnia tylko na Debianach.
Inne pulpity / Odp: Dotykowy ekran na HDMI
Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Kwiecień 14, 2025, 11:33:22 PM
Jaki to system i X-y, czy Wayland?
Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Kwiecień 14, 2025, 11:32:07 PM
Tam się coś dzieje niedobrego. Cóż - Debian - jak to Debian - nie przyzna się.
Nie, nie tyle chodzi mi o pobranie paczki, ale skoro masz Minta i Debiana, to te same pliki, które są w paczkach Debiana są również w paczkach Minta (w zasadzie, to Ubuntu, bo Mint nic nie umie i nie może w tym zakresie). I te pliki zamień. Wiem, że to idiotyczne rozwiązanie, ale niekiedy pomaga.

Błąd z Archa - dotyczy innej karty.
Błąda z githuba jest zamknięty - znaleźli rozwiązanie, scedowali je na Debiana (i było to 6 lat temu) licząc, że w Debianie się ockną. Może to zrobili, skoro sugerowane rozwiązanie jest dostępne.
Pokaż może jakie paczki dotyczące atherosa masz zainstalowane. Może to naprowadzi na cokolwiek.
Ostatnia wiadomość przez pietnaszek - Kwiecień 14, 2025, 07:44:48 PM
Pliki z paczki, czyli pobrać paczkę Linux Mint z jego repozytorium?
Linux Mint raczej nie bazuje bezpośrednio na Debianie, widzę że w Mincie jest jedna wielka paczka linux-firmware do wszystkiego.
Ja nie posiadam tej wersji LMDE bazującej na Debianie w której jest raczej firmware-atheros, firmware-ath9k-htc.
Próbuję instalować starsze sterowniki przez dkms, ale efekt jest ten sam.

Ludzie na anglojęzycznych forach też tego problemu nie rozwiązali, porzucone tematy.
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=269273
https://github.com/qca/open-ath9k-htc-firmware/issues/142

Znalazłem jeszcze takie błędy.
wpa_supplicant[1073]: bgscan simple: Failed to enable signal strength monitoring
ath9k_htc: module verification failed: signature and/or required key missing - tainting kernel
usb 3-4: firmware: failed to load ath9k_htc/htc_9271-1.4.0.fw (-2)
usb 3-4: Direct firmware load for ath9k_htc/htc_9271-1.4.0.fw failed with error -2
Ostatnia wiadomość przez dfm2021 - Kwiecień 14, 2025, 05:49:56 PM
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Spróbuję. Pozdrawiam :)
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Kwiecień 14, 2025, 05:33:03 PM
To czego potrzebujesz to xrandr o ile dobrze pamiętam.

Pakiet ten zarządza rozdzielczością ekranu w X11.

Ale jest tylko z lini komend a do gui jest lxrandr.

Wybierzesz w nim rozdzielczość ekranu->zastosuj->zapisz.

Natomiast w MATE to System->Preferencje->Sprzęt->Ekrany.

Inne pulpity / Dotykowy ekran na HDMI
Ostatnia wiadomość przez dfm2021 - Kwiecień 14, 2025, 05:21:58 PM
Dzień dobry. Mam taki problem: po podłączeniu przez HDMI dodatkowego ekranu dotykowego i rozszerzeniu tego ekranu, system "widzi" to jako jeden duży ekran, także przy dotknięciu matrycy punkt nie jest w tym miejscu, co powinien. Jedynie w środowisku KDE plasma (platforma graficzna Wayland) jest opcja "wybierz ekran dotykowy". Stąd moje pytanie, czy w innych środowiskach graficznych (np. gnome, mate itd.) da się to gdzieś ustawić bądź doinstalować jakiś pakiet? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Pogaduchy / Odp: FreeDOS
Ostatnia wiadomość przez microsofter - Kwiecień 14, 2025, 12:23:17 AM
Cytat: mirekc w Kwiecień 13, 2025, 07:18:30 PMpowstał kiedyś taki projekt: The DR-DOS/OpenDOS Enhancement Project, http://drdosprojects.de/ (strona już nie istnieje). W ramach tego projektu były opracowane poprawki dodające między innymi obsługę FAT32 do OpenDOS. Przyznaję że nie byłem zainteresowany przetestowaniem tej wersji (choć mam te pliki), więc nie wiem jak jest ze stabilnością obsługi partycji FAT32 (czy nic nie psuje)

No to jest nas dwóch! Też ściągnąłem, jednak zanim sprawdziłem ten projekt w boju, po prostu zakończyłem korzystać z DOSa (jakieś 10 lat temu, a używałem go już tylko do maintenance Windows - przywracanie rejestru, usuwanie upierdliwych wirusów itp.).

Cytati czy nadal da się postawić Win3x.

O co chodzi z Win3.x i FAT32. Kiedy weźmiesz ,,MS-DOS 7.1" - czyli bootloader z Win95 OSR2 lub 98 - i spróbujesz uruchomić, w trybie rozszerzonym, jakiś Windows sprzed ery FAT32 (3.1, 3.11, stary 95), system zostanie zatrzymany, a DOS wyświetli komunikat o niezgodności. Wygląda na to, że problemem jest bezpośredni dostęp do dysku przez stary Windows. Nawet jeśli Enhanced OpenDOS pozwoli załadować Win3.11, nie odważyłbym się zrobić tego, mając FAT32.

Win3.1 w trybie standardowym, działa normalnie z FAT32 - w tym trybie dostęp do dysku jest pośrednio, poprzez DOS.

Według dokumentacji Enhanced DR-DOS, ostatnie release, czyli 7.01.08, posiada autorskie rozszerzenie, łamiące limit 4 GB dla plików na partycjach FAT32 (niezgodne z Windows). Niestety, autor nie ukończył tej wersji, ma ona status beta.`

CytatRaczej mam na myśli ten akapit:

Ach, o to chodzi. Tak, domowy user może trialować DOS 7.01 przez ,,rozsądny czas". Myślę, że Caldera celowo zostawiła taką furtkę. Podobnie zrobiło Oracle z Solarisem 11 - teoretycznie powinienem wykupić licencję, ale skoro można go testować za darmo, to czemu nie przetestować jeszcze lepiej? (piszę z darmowego OpenSolaris, ale mam NAS na Sol11 - no przecież NAS także wymaga solidnego przetestowania ...)
Red Hat i Fedora / Odp: Ciemny motyw LO w Cosmic
Ostatnia wiadomość przez CDeB - Kwiecień 13, 2025, 10:56:08 PM
Może tak będzie łatwiej wytłumaczyć:

Pogaduchy / Odp: FreeDOS
Ostatnia wiadomość przez mirekc - Kwiecień 13, 2025, 07:18:30 PM
Cytat: microsofter w Kwiecień 13, 2025, 12:44:36 PMByłoby dziwne, gdyby na FreeDOS dało się uruchomić Windows 3.11 for Workgroups. A przynajmniej niebiezpieczne. FreeDOS obsługuje FAT32, a Win3.11 fWG działa jedynie w trybie rozszerzonym 386. Gdyby uzyskał dostęp do partycji FAT32, najprawdopodobniej zniszczyłby jej zawartość.
Być może jest tak jak piszesz, jednakże powstał kiedyś taki projekt: The DR-DOS/OpenDOS Enhancement Project, http://drdosprojects.de/ (strona już nie istnieje). W ramach tego projektu były opracowane poprawki dodające między innymi obsługę FAT32 do OpenDOS. Przyznaję że nie byłem zainteresowany przetestowaniem tej wersji (choć mam te pliki), więc nie wiem jak jest ze stabilnością obsługi partycji FAT32 (czy nic nie psuje) i czy nadal da się postawić Win3x.
Cytat: microsofter w Kwiecień 13, 2025, 12:44:36 PMLicencja OpenDOSa mówi jednoznacznie: jest darmowy dla uczniów/studentów, organizacji religijnych i organizacji non-profit. W innych przypadkach, przysługuje ci darmowy trial w celu przetestowania go przed zakupem. Nie ma tu niejasności. Chyba że masz na myśli fakt, że DRDOS Inc. już nie istnieje i nie ma jak zakupić licencji.
Raczej mam na myśli ten akapit:
Cytatevaluation use by others is not subject to this 90 day
limit but is still limited to a reasonable period
Długość tego okresu nie jest jednoznacznie zdefiniowana, więc równie dobrze może oznaczać czas potrzebny na dogłębne zapoznanie się z systemem, jego współpracą z aplikacjami i przydatnością do różnych zastosowań itp. itd. To może trwać dłuuuugo... ;) A i decyzja o zakupie nie musi być wcale pozytywna, zwłaszcza gdy kupić się nie da. ;)

Zobacz najnowsze wiadomości na forum