Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.
Cytat: Accura w Lipiec 10, 2025, 11:10:36 AMTak, chodzi o systemd-boot, taki jest domyślny w Cachy, ale mi pasuje, nie przeszkadza, nie umiem go konfigurować, ale zgłębię temat ;) bo myślałem że nie bardzo jest co w nim robić, dlatego taki surowy jest :)Systemd-boot jest jak najbardziej konfigurowalny. Jeśli pamiętam (w tym momencie nie siedzę na Kaczce), to w CachyOS jest jakieś narzędzie do jego konfiguracji.
Co do kerneli, mam drugi "w razie czego" "lts" dograny i bootloader bez problemu go ładuje.
Czyli co? Olać te snapy i nie zawracać sobie nimi głowy? A jak się posypie to wtedy będziemy myśleć?
Cytat: pavbaranov w Lipiec 10, 2025, 10:01:01 AMChwila, bo nie bardzo rozumiem. SystemD nie jest bootloaderem. Bootloaderem o podobnej nazwie jest systemd-boot, który można dość łatwo konfigurować (niestety z "palca"). Jak się domyślam tu masz gdzieś problem (w konfiguracji systemd-boot), ale nie wiem jaki i nie będę wiedział, dopóki nie napiszesz w czym konkretnie problem leży.
Cytat: pavbaranov w Lipiec 10, 2025, 08:32:30 AMZerknij na wiki Archa oraz podane tam linki. Zdaje się że tym asystentem też można to poustawiać. Nie używam, ale z tego co wiem, po prostu przy btrfs nie jest Ci potrzebne narzędzie pn. timeshift, bowiem ta sama funkcjonalność jest wbudowana w system plików.