Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Ostatnie wiadomości

Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu / Odp: Czego używać do pobierani...
Ostatnia wiadomość przez filon - Kwiecień 25, 2025, 10:37:26 AM
dziękuję :),skopiowałem sobie Twoją poradę,prawdę mówiąc praca z terminalem mi się nie układa najlepiej.Łatwiej mi przychodzi zaprojektowac przyrzady pomiarowe,zagrać na akustyku blue bluesa,w kuchni kulinarne szaleństwa ;).Jak mi nie wyjdzie (jestem pechowcem urodzonym 13.10).To Ubuntu w w rozterce,w prymacie o,moje serce,po miłym przywitaniu,równie miłe pożegnanie,życzę słonecznego dnia,bo u mnie na Śląsku mrzawka :(
Mepis, antiX, MX / Odp: Kartoteka vs. aktualizacj...
Ostatnia wiadomość przez mirekc - Kwiecień 25, 2025, 09:22:14 AM
Cytat: CDeB w Kwiecień 24, 2025, 04:22:44 PMDo różnych celów, gdzie są wymagane różne wersje wine, używam programu bottles https://flathub.org/apps/com.usebottles.bottles, zainstalowany z Flathuba. Bardzo prosty i intuicyjny w obsłudze. Sprawdź.
Zrobiłem próbę na maszynie wirtualnej i wypadła negatywnie. Rzecz w tym, że CARDFILE.EXE to plik 16-bitowy i nie chce się uruchamiać pod żadnym z dostępnych tam ,,runnerów", pomimo że utworzyłem butelkę win32 (nie ma opcji win16) korzystając z zaawansowanych ustawień i skonfigurowałem kompatybilność z Windows XP (domyślnie tworzy się środowisko win64, w którym w ogóle nie ma szans). Po wybraniu opcji ,,Uruchom plik wykonywalny" (w butelce) plik nie pojawia się nawet na liście ,,Supported Executables", widoczny jest dopiero po przełączeniu na ,,All Files". Wnioskuję z tego, że bottles nie wspiera tego typu aplikacji. Chyba że czegoś nie wiem, to mój pierwszy kontakt z bottles.
CytatEd.
Zobacz jeszcze program azzCardfile https://www.azzcardfile.com/, może da się uruchomić pod nowszą wersją wine i przekonwertować .crd na mniej egzotyczny format zrozumiały dla bardziej współczesnego oprogramowania.
Testowałem kiedyś jedną z pierwszych wersji tej aplikacji i jakoś mnie nie zachwyciła, nowa jest pewnie znacznie lepsza. Rzecz jednak w tym że jest płatna, a 50$ to kwota porównywalna z wartością używanego przeze mnie obecnie laptopa. ;) Być może w końcu będę zmuszony do skorzystania z czegoś takiego, ale na razie wolę zostać z tym co mam.
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Kwiecień 25, 2025, 09:19:27 AM
Cytat: filon w Kwiecień 25, 2025, 09:12:49 AMmam podobny problem z lucas Chess,był spakowany 7z,rozpakował się,menager pakietów nie może go uruchomić,co robić ? :(

Po rozpakowaniu nawigujesz w terminalu do wypakowanego katalogu w moi przypadku to cd Pulpit a potem cd LucasChessR

I musisz wcześniej ustawić ten plik przez sudo chmod +x  ./setup_linux.sh

Ostatni krok to wpisać w terminalu  ./setup_linux.sh to zainstaluje program.

Ale to w przypadku wersji instalacyjnej czyli install.

Czyli tej: https://sourceforge.net/projects/lucaschessr/files/Version_R2/LucasChessR2_19l_LINUX.sh/download

Tą przenośną trzeba odpalić również przez terminal.

EDIT:

Wpisz:  w terminalu cd  LucasChessR cd bin sudo chmod +x LucasR
Ostatnia wiadomość przez filon - Kwiecień 25, 2025, 09:12:49 AM
mam podobny problem z lucas Chess,był spakowany 7z,rozpakował się,menager pakietów nie może go uruchomić,co robić ? :(
Przywitaj się / Odp: witam
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Kwiecień 25, 2025, 09:06:50 AM
Cytat: filon w Kwiecień 25, 2025, 09:02:31 AMno tak,jak się ma 78 lat jak ja,to bez większego wysiłku,się zapomina,nie pamięta,łatwiej mi zrobić i zrozumieć ,z pozdrowieniem -dobrego dnia życzę :)

Wiek tu nie ma znaczenia liczy się samozaparcie i chęć nauki.

Co do zapominania polecam mnemotechniki.

I również pozdrawiam i miłego dnia  :)
Ostatnia wiadomość przez filon - Kwiecień 25, 2025, 09:02:31 AM
no tak,jak się ma 78 lat jak ja,to bez większego wysiłku,się zapomina,nie pamięta,łatwiej mi zrobić i zrozumieć ,z pozdrowieniem -dobrego dnia życzę :)
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Kwiecień 25, 2025, 08:37:42 AM
Witaj na forum.
Przywitaj się / witam
Ostatnia wiadomość przez filon - Kwiecień 25, 2025, 08:19:37 AM
Witajcie :),ja dopiero "raczkuję" więc proszę Was prowadźcie mnie za rączkę bo,słabo znam angielski,a chciałbym mieć swoje własne distro,z nakładkami dla muzyków i szachistów.
z pozdrowieniem
pietrek z Tychów
Pogaduchy / Jak zainstalować Openjdk-24.0....
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Kwiecień 25, 2025, 07:35:21 AM
Zepsułem sobie LMDE6 tak trochę bo JDK 24 nie chce działać wywala to:

Cytat# A fatal error has been detected by the Java Runtime Environment:
#
#  SIGSEGV (0xb) at pc=0x00007f0bb73b682a, pid=12353, tid=12354
#
# JRE version:  (24.0.1+9) (build )
# Java VM: OpenJDK 64-Bit Server VM (24.0.1+9-30, mixed mode, sharing, tiered, compressed oops, compressed class ptrs, g1 gc, linux-amd64)
# Problematic frame:
# V  [libjvm.so+0x7b682a]  SharedClassPathEntry::validate(bool) const+0x13a
#

Mogę używać JDK-17 ale jest mocno przestarzałe.
Zrzuty ekranu / Odp: Wasze screeny z pulpitu :...
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Kwiecień 25, 2025, 07:31:26 AM
Aktualnie:

Zobacz najnowsze wiadomości na forum