Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Ostatnie wiadomości

Mint, Mint LMDE / Odp: Mint moja opinia
Ostatnia wiadomość przez sovtware - Grudzień 06, 2023, 05:11:18 PM
Cytat: MSki w Grudzień 06, 2023, 11:17:32 AM@sovtware - napisz to co chcesz wyrazić, ale bardziej zrozumiale i możemy podyskutować.
Moim głównym systemem, używanym od kilku miesięcy jest Mint 21.2 Xfce.

Debian

np: odinstalowuję :

później robię to :

a w Mint nie pokazuje mi zależności do odinstalowania mimo że wyszukując ręcznie są zainstalowane

jak masz na to sposób do jeszcze raz spróbuję Mint u siebie
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Grudzień 06, 2023, 12:21:04 PM
Pewnie chodzi mu o nadmiar zależności pakietów których nie może całkowicie usunąć.

Które są połączone z każdym gui a jest ich kilka.

Tyle z mej strony.
Ostatnia wiadomość przez MSki - Grudzień 06, 2023, 11:17:32 AM
@sovtware - napisz to co chcesz wyrazić, ale bardziej zrozumiale i możemy podyskutować.
Moim głównym systemem, używanym od kilku miesięcy jest Mint 21.2 Xfce.
Arch / Odp: Aktualizacja Arch.
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Grudzień 06, 2023, 06:56:40 AM
Cytat: ciubaka w Grudzień 04, 2023, 07:45:59 PMNa lsblk to w ogóle nic nie reagowało. wziąłbym i coś pobrał i podmienił, ale za Boga nie wiem co :-( mam jakis plik glib z rozszerzeniem pkg.tar.zst i co z tym dalej ? Rozpakować czymś, wetknąć se go gdzieś? Kurczaki ...

Rozpakować podmieniając pliki w systemie to głównie /usr i /bin czyli pliki wykonywalne i biblioteki.

Skopiować z archiwum  musisz foldery bin i lib.

Katalogi share i include to kod źródłowy do kompilacji czyli makra m4 i pliki nagłówkowe.

Po tych krokach pacman powinien działać.

Możesz też zbudować ten pakiet gdy masz gcc lub clang o ile się nie mylę.

Zobaczę na endevour os czy jak tam się nazywa w wersji live.

I sprawdzone oto poradnik pobierasz wersję 2.38-7:

https://gitlab.archlinux.org/archlinux/packaging/packages/glibc/-/tree/2.38-7?ref_type=tags

Wymga lib32-gcc-libs jeśli masz ten pakiet w systemie to wpisujesz w terminalu makepkg -e jesli nie masz to rozpakowujesz tą paczkę:https://archlinux.org/packages/core/x86_64/lib32-gcc-libs/

Na koniec makepkg --install

Źródła: https://wiki.archlinux.org/title/Makepkghttps://unix.stackexchange.com/questions/141329/how-to-rebuild-glibc-on-arch-linux

Niby jeszcze potrzeba klucza gnupgp ale nie jestem pewien.

Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu / Odp: Nie chce się samoczynnie ...
Ostatnia wiadomość przez kaszczor - Grudzień 05, 2023, 05:14:38 AM
Cytat: ciubaka w Grudzień 04, 2023, 07:40:10 PMNie używaj HirensBoot jeżeli nie musisz. To naprawdę jest ostatnia deska ratunku.
Nawet gdybym chciał używać, to nie mogę, bo nie mam dostępu do windy.

Cytat: ciubaka w Grudzień 04, 2023, 07:40:10 PMTy nie możesz zamontować dysku. On sypie komendami. Nie masz go zaszyfrowanego czymśtam?
Jest to dysk niezaszyfrowany.

Cytat: ciubaka w Grudzień 04, 2023, 07:40:10 PMPodajesz właściwe hasło root w aplikacji Dyski? Na pewno o nie pyta ten program, czy to wciśniesz trójkąt aby uruchomić jednorazowo, czy zębatki, aby nadać dyskowi opcje uruchamiania (wtedy może i dwa razy trzeba nawet).
Podaję właściwe hasło root. O żadne hasło w ogóle nie pyta, bo sie po prostu nie montuje, ani automatycznie, ani ręcznie. W "Dyski i urządzenia" jest widoczny, ale nijak nie daje się zamontować.

Cytat: ciubaka w Grudzień 04, 2023, 07:40:10 PMGeneralnie jeżeli dysk jest zaszyfrowany, to może nie być tak łatwo.
Nie jest zaszyfrowany.

Cytat: ciubaka w Grudzień 04, 2023, 07:40:10 PMA jak jest uszkodzony, to może i gorzej, zwłaszcza że on strasznie wielki jest.
Tego nie wiem, czy jest uszkodzony.
Tak w ogóle, to są 2 fizyczne dyski połączone w specjalnym urządzeniu w RAID, widoczne pod Linuxem jako jeden dysk. Dzięki RAID wszelkie zmiany dokonywane przeze mnie na jednym dysku są od razu synchrozowane na drugim dysku. W związku z tym zastanawiam się, czy przypadkiem samo urządzenie RAID nie uległo awarii. A dlatego taki duży ten dysk, bo jak się dużo fotografuje, to później gdzieś te zdjęcia trzeba przechowywać.

Cytat: ciubaka w Grudzień 04, 2023, 07:40:10 PMWeź i podepnij pod inny komputer, z innym systemem, zobacz. Najlepiej pod Windę, a jak nie masz to idealny byłby Parted Magic w wersji live. Jak też nie masz, to odpal MX Linux i zobacz czy widzi go aplikacja GParted. Albo innego linuxa, który ją ma wgraną live.
Coś popróbuję.
Arch / Odp: Aktualizacja Arch.
Ostatnia wiadomość przez ciubaka - Grudzień 04, 2023, 07:45:59 PM
Na lsblk to w ogóle nic nie reagowało. wziąłbym i coś pobrał i podmienił, ale za Boga nie wiem co :-( mam jakis plik glib z rozszerzeniem pkg.tar.zst i co z tym dalej ? Rozpakować czymś, wetknąć se go gdzieś? Kurczaki ...
Ostatnia wiadomość przez ciubaka - Grudzień 04, 2023, 07:40:10 PM
Nie używaj HirensBoot jeżeli nie musisz. To naprawdę jest ostatnia deska ratunku. Ty nie możesz zamontować dysku. On sypie komendami. Nie masz go zaszyfrowanego czymśtam? Podajesz właściwe hasło root w aplikacji Dyski? Na pewno o nie pyta ten program, czy to wciśniesz trójkąt aby uruchomić jednorazowo, czy zębatki, aby nadać dyskowi opcje uruchamiania (wtedy może i dwa razy trzeba nawet). Generalnie jeżeli dysk jest zaszyfrowany, to może nie być tak łatwo. A jak jest uszkodzony, to może i gorzej, zwłaszcza że on strasznie wielki jest. Weź i podepnij pod inny komputer, z innym systemem, zobacz. Najlepiej pod Windę, a jak nie masz to idealny byłby Parted Magic w wersji live. Jak też nie masz, to odpal MX Linux i zobacz czy widzi go aplikacja GParted. Albo innego linuxa, który ją ma wgraną live.
Fedora / Odp: Fedora 39 - łapie zawiech...
Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Grudzień 04, 2023, 03:26:30 PM
Cytat: microsofter w Grudzień 03, 2023, 05:18:18 PMWięc taka naj-najprostsza metoda na stworzenie głównej ikony Office, to wziąć skrót którego nieużywamy, np. Edytor formuł matematycznych, i usunąć z niego końcówkę --match.
Niekoniecznie. W stosowanej przez nas paczce ikon winna być również ikona "ogólna". Jeśli jej nie ma - poprosić twórcę tej paczki, by ją dodał (w stosowanym przeze mnie pliku ikon - taka jest). Można też po  prostu znaleźć gdzieś w necie paczkę z ikonami LO, które nam pasują i ją dodać do systemu.
Ostatnia wiadomość przez kaszczor - Grudzień 04, 2023, 12:57:12 PM
Cytat: linux4ever w Grudzień 04, 2023, 12:54:13 PMTak bo na linuksie nie ma takich narzędzi do ntfs gdyż system linuks jest przeznaczony do partycji ext4 i podobnych oraz exfat i chyba fata.
Skoro tak, to do niczego mi się ta płyta nie przyda, bo ja nie mam dostępu do systemu Windows. O tym napisałem wcześniej.
Ostatnia wiadomość przez linux4ever - Grudzień 04, 2023, 12:54:13 PM
Cytat: kaszczor w Grudzień 04, 2023, 12:49:32 PM
Cytat: linux4ever w Grudzień 04, 2023, 12:44:50 PMDawno nie używam windows ale z tego co pamiętam to będzie w tym live:mój komputer->narzędzia->sprawdź dysk.

Po angielsku my computer->tools->check disk no i wybierasz pierwszą opcję:

I nie musisz restartować tego hirens boot.
Jeszcze nie do końca rozumiem. Czy do tego wszystkiego potrzebny jest dostęp do systemu Windows?

Tak bo na linuksie nie ma takich narzędzi do ntfs gdyż system linuks jest przeznaczony do partycji ext4 i podobnych oraz exfat i chyba fata.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum