Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.
Cytat: MSki w Grudzień 06, 2023, 11:17:32 AM@sovtware - napisz to co chcesz wyrazić, ale bardziej zrozumiale i możemy podyskutować.
Moim głównym systemem, używanym od kilku miesięcy jest Mint 21.2 Xfce.
Cytat: ciubaka w Grudzień 04, 2023, 07:45:59 PMNa lsblk to w ogóle nic nie reagowało. wziąłbym i coś pobrał i podmienił, ale za Boga nie wiem co :-( mam jakis plik glib z rozszerzeniem pkg.tar.zst i co z tym dalej ? Rozpakować czymś, wetknąć se go gdzieś? Kurczaki ...
Cytat: ciubaka w Grudzień 04, 2023, 07:40:10 PMNie używaj HirensBoot jeżeli nie musisz. To naprawdę jest ostatnia deska ratunku.Nawet gdybym chciał używać, to nie mogę, bo nie mam dostępu do windy.
Cytat: ciubaka w Grudzień 04, 2023, 07:40:10 PMTy nie możesz zamontować dysku. On sypie komendami. Nie masz go zaszyfrowanego czymśtam?Jest to dysk niezaszyfrowany.
Cytat: ciubaka w Grudzień 04, 2023, 07:40:10 PMPodajesz właściwe hasło root w aplikacji Dyski? Na pewno o nie pyta ten program, czy to wciśniesz trójkąt aby uruchomić jednorazowo, czy zębatki, aby nadać dyskowi opcje uruchamiania (wtedy może i dwa razy trzeba nawet).Podaję właściwe hasło root. O żadne hasło w ogóle nie pyta, bo sie po prostu nie montuje, ani automatycznie, ani ręcznie. W "Dyski i urządzenia" jest widoczny, ale nijak nie daje się zamontować.
Cytat: ciubaka w Grudzień 04, 2023, 07:40:10 PMGeneralnie jeżeli dysk jest zaszyfrowany, to może nie być tak łatwo.Nie jest zaszyfrowany.
Cytat: ciubaka w Grudzień 04, 2023, 07:40:10 PMA jak jest uszkodzony, to może i gorzej, zwłaszcza że on strasznie wielki jest.Tego nie wiem, czy jest uszkodzony.
Cytat: ciubaka w Grudzień 04, 2023, 07:40:10 PMWeź i podepnij pod inny komputer, z innym systemem, zobacz. Najlepiej pod Windę, a jak nie masz to idealny byłby Parted Magic w wersji live. Jak też nie masz, to odpal MX Linux i zobacz czy widzi go aplikacja GParted. Albo innego linuxa, który ją ma wgraną live.Coś popróbuję.
Cytat: microsofter w Grudzień 03, 2023, 05:18:18 PMWięc taka naj-najprostsza metoda na stworzenie głównej ikony Office, to wziąć skrót którego nieużywamy, np. Edytor formuł matematycznych, i usunąć z niego końcówkę --match.Niekoniecznie. W stosowanej przez nas paczce ikon winna być również ikona "ogólna". Jeśli jej nie ma - poprosić twórcę tej paczki, by ją dodał (w stosowanym przeze mnie pliku ikon - taka jest). Można też po prostu znaleźć gdzieś w necie paczkę z ikonami LO, które nam pasują i ją dodać do systemu.
Cytat: linux4ever w Grudzień 04, 2023, 12:54:13 PMTak bo na linuksie nie ma takich narzędzi do ntfs gdyż system linuks jest przeznaczony do partycji ext4 i podobnych oraz exfat i chyba fata.Skoro tak, to do niczego mi się ta płyta nie przyda, bo ja nie mam dostępu do systemu Windows. O tym napisałem wcześniej.
Cytat: kaszczor w Grudzień 04, 2023, 12:49:32 PMCytat: linux4ever w Grudzień 04, 2023, 12:44:50 PMDawno nie używam windows ale z tego co pamiętam to będzie w tym live:mój komputer->narzędzia->sprawdź dysk.Jeszcze nie do końca rozumiem. Czy do tego wszystkiego potrzebny jest dostęp do systemu Windows?
Po angielsku my computer->tools->check disk no i wybierasz pierwszą opcję:
I nie musisz restartować tego hirens boot.