Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Ostatnie wiadomości

Arch / Odp: CachyOS Xfce - temperatur...
Ostatnia wiadomość przez MSki - Listopad 08, 2025, 10:24:19 AM
..zmagania z materią nieożywioną ciąg dalszy i muszę napisać, że widać światełko w tunelu ..i nie jest to rozpędzony pociąg towarowy ;) ..ok, żarty na bok.

Cytat: pavbaranov w Listopad 08, 2025, 07:35:56 AM@MSki - pokaż jeszcze zawartość
Kod [Zaznacz] Rozwiń
/etc/pacman.conf
jak podasz pełną składnię polecenia, to wkleję/pokażę co Terminal wypluwa, póki co to same głupoty.

Jak wczoraj mi podpowiedziałeś, zabrałem się dziś z rana za kernela...

..doinstalowałem widoczny na screenie kernel i odinstalowałem te pochodzące od CachyOS.
Temperatura i obciążenie CPU powróciło do akceptowalnych wartości, a przełączanie na kolejne filmy z YT nie powodowało gwałtownych pików temperaturowych i ciągłego, lawinowego wręcz wzrostu tego parametru.

Po przesiadce na inny kernel, trochę odetchnąłem z ulgą, choć zastanawiam się, czy można jeszcze bardziej zbić parametr temperaturowy(?)
Pogaduchy / Odp: Polecane linuksowe distra
Ostatnia wiadomość przez mirekc - Listopad 08, 2025, 10:02:01 AM
Cytat: pavbaranov w Listopad 07, 2025, 10:09:15 PMA pamiętajmy, że wówczas przyszłość Windows nie była jeszcze wcale taka pewna. Był Warp bijący na głowę Windows. Były alternatywy.
Może w najmniejszym stopniu był nią linux, niemniej jednak wobec Windows, Word, Excel - alternatyw było w sumie sporo.
Taa... Był Warp (a właściwie OS2 Warp), a do niego Windows subsystem for OS2 (chyba tak to się nazywało, jeśli dobrze pamiętam) pozwalający uruchamiać aplikacje Windows. Tylko że to ostatnie koszmarnie drogie i niełatwo dostępne, bo Microsoft zapłacił IBM-owi za niewchodzenie mu w drogę. Efekt? Można sobie było zainstalować OS2 bez obsługi Windows, tylko że aplikacji do tego nie było. Wiem, bo próbowałem. System rzeczywiście technicznie lepszy niż ówczesny Windows, tylko co z tego? Klienta interesuje co i na ile sprawnie i wygodnie może zrobić na swoim komputerze, a nie jaki ma system operacyjny.

A inne alternatywy? Był Mac OS, wcześniej OS X, wcześniej NeXTStep, wszystkie zamknięte i koszmarnie drogie nawet w porównaniu z legalnym Windows (przy założeniu, że na ,,kompatybilnym" PC, a nie oryginalnym IBM), a co dopiero mówić o ,,piratach"?
Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Listopad 08, 2025, 07:35:56 AM
Cytat: John Doe w Listopad 08, 2025, 05:34:19 AMLenovo Thinkpad T420 mają CPU Sandy Bridge czyli 2 gen. CachyOS wspiera CPU Intel minimum 4 gen.  https://wiki.cachyos.org/installation/installation_prepare/#x86_64-microarchitecture-level-support
To nie do końca tak, ale coś mi przyszło do głowy - @MSki - pokaż jeszcze zawartość /etc/pacman.conf
A odpowiadając @Joe Doe - CachyOS wspiera również Intele <4gen. CachyOS ma kilka repozytoriów, które zawierają paczki kompilowane pod określone architektury. W istocie w repozytorium *-v3 znajdują się paczki dla minimum 4gen procesorów Intela, a w *-v4 dla minimum 6, ale w "zwykłym" (bez "-vX") są paczki kompilowane na każdy procesor minimum i686 (jeśli pamiętam).
W sumie automat przy instalacji winien u @MSki w pacman.conf wskazać właściwe repozytoria, ale sprawdźmy i to.
Ostatnia wiadomość przez John Doe - Listopad 08, 2025, 05:34:19 AM
Lenovo Thinkpad T420 mają CPU Sandy Bridge czyli 2 gen. CachyOS wspiera CPU Intel minimum 4 gen.  https://wiki.cachyos.org/installation/installation_prepare/#x86_64-microarchitecture-level-support
Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Listopad 07, 2025, 11:33:24 PM
U @MSki oglądanie filmu powoduje aż 62% obciążenie procka, a co za tym idzie wzrost jego temperatury. Na PCLinuxOS - jeśli to ten sam materiał - mamy 17% obciążenie CPU. Jednocześnie niemal cała pamięć jest tu zajęta, podczas gdy w Kaczce są jej spore rezerwy (3 vs. 62%). I to powoduje problem. Niestety w tej chwili nie potrafię w żaden sposób zdiagnozować dlaczego tak się dzieje. Dzieją się też inne dziwne rzeczy (brak /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/energy_performance_preference), ale to już inna historia (choć może i ta sama).

I pytanie co mu nie odpowiada.

Na koniec natomiast: @MSki - zaktualizuj też swój system. Aktualna wersja kernela to 6.17.7-3-cachyos (przynajmniej w tej linii).

Swoją drogą to chciałbym też zobaczyć obciążenia przy odtwarzaniu filmów z YT przez jakieś narzędzie typu minitube (nie na przeglądarce).
Ostatnia wiadomość przez Yattaman - Listopad 07, 2025, 10:50:00 PM
Cytat: pavbaranov w Listopad 07, 2025, 10:02:40 PM@Yattaman - Wpierw chciałbym kernel tej samej wersji, ale pozbawiony wszystkich patchy, które Lucek nakłada w CachyOS. Jeśli będzie ok, to będziemy wiedzieć, gdzie szukać. Dopiero jeśli będzie ten sam problem, to spróbuje się z LTS (w PCLinuxOS winien być 6.12.x, czyli właśnie LTS). Ogólnie mam taką zasadę, że diagnozując problem staram się zmieniać jak najmniej zmiennych i kolejno sięgać dalej.
No racja. Ja najniżej obecnie mam dostępną 4 generację intela, ale problemów brak na Cachy z Youtube...
Pamietam, że pojawiało mi się takie coś okresowo, ale to było związane z tymi "ulepszaczami" na youtube (oświetlenie kinowe czy jakoś) i to mi drenowało proca konkretnie właśnie.
Ostatnia wiadomość przez Yattaman - Listopad 07, 2025, 10:46:08 PM
Cytat: Tanker w Listopad 07, 2025, 10:32:42 PMLista rekomendowanych OSów:

Ubuntu 24.04
elementaryOS8.0.1
LinuxMint221Cinnamon
Manjaro25XFCE
ZorinOS18Core
Qubes4.2.4
MXLinux23.6XFCE

Poza Manjaro, toż reszta to chyba "jeden pies" - Debianowate.
Ubuntu, Mint, Zorin - toż to nadal ubuntu :) mnie tam nie przeszkadza, niech cokolwiek dają

Cytat: Tanker w Listopad 07, 2025, 10:32:42 PMLaptopy przeznaczone do oprogramowania typu open source wymagają otwartej gwarancji. Nasza roczna ograniczona gwarancja umożliwia rozebranie komputera, wymianę części, zainstalowanie aktualizacji i korzystanie z dowolnego systemu operacyjnego, a nawet oprogramowania sprzętowego, a wszystko to bez unieważniania gwarancji.

Jeśli wymianę części nazywamy zmianą RAM i dysku - to poza "roczną gwarancją" nie widzę niczego co wybiega poza standard innych producentów ;) No może poza MSI...

Ubuntu jak pamiętam, to Dell wspiera (laptopy z preinstalowanym Ubuntu)

Problem z tym wszystkim jest taki, że preinstalowane może być jedno distro, no max 3, żeby to miało sens.
Niestety większy problem jest z czymś innym - marża sklepów.

Sklepowi nie opłaca się sprzedawać laptopa z Ubuntu czy bez systemu, bo z reguły taki sprzęt ma niską marże, więc nie ma co się dziwić, ze w sklepach jest co jest...
Ostatnia wiadomość przez Tanker - Listopad 07, 2025, 10:32:42 PM
Po pierwsze trzeba dobrze zbadać rynek. Czytajcie do końca co mi po głowie chodzi a zrozumiecie. Trzeba by było wyodrębnić distra jakie zasługują na uwagę. Takie distra które będa mogły stanowić konkurencję. Na uwagę będą zasługiwać te distra, które pojawiają się w preinstalowanych urządzeniach dostępnych na rynku.

I tak przykładowo, na podstawie jednej oferty:
https://starlabs.systems/products/starbook?variant=55228727951740#
wyodrebniłem distra zasługujące na uwagę:

Lista rekomendowanych OSów:

Ubuntu 24.04
elementaryOS8.0.1
LinuxMint221Cinnamon
Manjaro25XFCE
ZorinOS18Core
Qubes4.2.4
MXLinux23.6XFCE

+Inne brane pod uwagę
(w zasadzie te same ale z inaczej dobranym środowiskiem graficznym)
(patrz oferta sklepu)

Za tym idzie wsparcie z Intela od strony hardware i taki pownien być trend.

Warunki gwarancji wyglądają tak

CytatLaptopy przeznaczone do oprogramowania typu open source wymagają otwartej gwarancji. Nasza roczna ograniczona gwarancja umożliwia rozebranie komputera, wymianę części, zainstalowanie aktualizacji i korzystanie z dowolnego systemu operacyjnego, a nawet oprogramowania sprzętowego, a wszystko to bez unieważniania gwarancji.

(patrz oferta sklepu)

Teraz wy...

Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Listopad 07, 2025, 10:09:15 PM
Cytat: Yattaman w Listopad 07, 2025, 09:38:41 PMWindows za mocno jest zakorzeniony w społeczeństwie,
Raczej u producentów. Nie na darmo (i nie za darmo) MS przez wiele lat inwestował w nich, by teraz to wypuścić.
Większość z Was dość młoda pewnie jest, ale ja doskonale pamiętam lata 90, kiedy niemal każdy komputer chodził z pirackim oprogramowaniem, które w dużej części było produktem MS. I co? MS o tym doskonale wiedział, ale nic z tym nie robił. Nawet nie przeprowadzał jakichś akcji wobec producentów tych komputerów w Polsce, albowiem doskonale wiedział, że przyzwyczajając dziesiątki tysięcy ludzi do swoich produktów, za chwilę będzie mieć ich wyznawców, skutecznie i kurczowo trzymających się wyłącznie produktów MS. Ba, nawet instytucje rządowe, czy samorządowe pracowały na pirackich kopiach.
I tak praktycznie w każdym kraju.
A pamiętajmy, że wówczas przyszłość Windows nie była jeszcze wcale taka pewna. Był Warp bijący na głowę Windows. Były alternatywy.
Może w najmniejszym stopniu był nią linux, niemniej jednak wobec Windows, Word, Excel - alternatyw było w sumie sporo.
Ostatnia wiadomość przez pavbaranov - Listopad 07, 2025, 10:02:40 PM
@Yattaman - Wpierw chciałbym kernel tej samej wersji, ale pozbawiony wszystkich patchy, które Lucek nakłada w CachyOS. Jeśli będzie ok, to będziemy wiedzieć, gdzie szukać. Dopiero jeśli będzie ten sam problem, to spróbuje się z LTS (w PCLinuxOS winien być 6.12.x, czyli właśnie LTS). Ogólnie mam taką zasadę, że diagnozując problem staram się zmieniać jak najmniej zmiennych i kolejno sięgać dalej.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum