Witaj,
Dziękuję za odpowiedź. Po uruchomieniu programu wyrzuca mi w konsolecie następujący komunikat:
Traceback (most recent call last):
File "/usr/bin/idjc", line 29, in <module>
exit(idjc.main())
File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/idjc/__init__.py", line 91, in main
from .prelims import ProfileManager
File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/idjc/prelims/__init__.py", line 272, in <module>
class ProfileManager(object):
File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/idjc/prelims/__init__.py", line 623, in ProfileManager
_profile_has_owner = closure(dbus.SessionBus().name_has_owner,
File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/dbus/_dbus.py", line 211, in __new__
mainloop=mainloop)
File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/dbus/_dbus.py", line 100, in __new__
bus = BusConnection.__new__(subclass, bus_type, mainloop=mainloop)
File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/dbus/bus.py", line 122, in __new__
bus = cls._new_for_bus(address_or_type, mainloop=mainloop)
dbus.exceptions.DBusException: org.freedesktop.DBus.Error.NotSupported: Unable to autolaunch a dbus-daemon without a $DISPLA Y for X11
Wyczytałem, że program potrzebuję jakiś sterowników JACK, więc próbuje je zainstalować, uruchomił mi się serwer JACK i mimo tego, program IDJC nie chce ruszyć.
Polecenie jackd -d dummy -r 44100 zwraca mi:
Copyright 2001-2005 Paul Davis and others.Copyright 2004-2012 Grame.
jackdmp comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY
This is free software, and you are welcome to redistribute it
under certain conditions; see the file COPYING for details
JACK server starting in realtime mode with priority 10
Zastanawiam się, czy instalowanie tego w moim przypadku ma jakikolwiek sens. Program używa karty dźwiękowej, mam w Raspberry tylko jedną, więc nawet jeśliby się to udało, będę mógł strumieniować tylko do jednego kanału, tzn. może i nawet do 10, ale zawsze ten sam dźwięk, a mi zależy stworzyć domowe radio z kilkoma kanałami muzycznymi. Zacząłem czytać trochę w Internecie i trafiłem na artykuł Quake3, jest ona w plikach binarnych, z którymi Raspberry sobie nie radzi. Podczas instalacji sc_trans (wielokanałowy autopilot) wyrzuca mi błąd, że nie może otworzyć pliku binarnego (po poleceniu uruchomienia: ./sc_trans sc_trans.conf). Autor pewnej strony twierdzi, że z powodzeniem można kompilować pliki binarne przy użyciu samego Raspberry Pi 2, a następnie je bez problemu uruchomić. Słyszałeś coś o tym? Po otwarciu sc_trans w zwykłym notatniku mam "krzaczki", ale noże w tym kierunku warto iść. Bardzo chciałbym mieć w domu takie radio, kilku kanałowe.