Witaj.
Miałem sprzęt o niemal identycznej konfiguracji, był to Acer Travelmate z 2006 roku. Dokonałem w nim kilku modyfikacji i sprzęt służy komuś innemu do dzisiaj z Linux Mint na pokładzie. Pamięć RAM rozbudowałem do 2 GB DDR2 co całkowicie wystarczy nawet dla środowiska KDE czy Cinnamon oraz bardziej wymagających aplikacji. Xfce i Mate hulały aż miło. W przypadku wiekowego sprzętu niebagatelną rolę odgrywa kondycja techniczna, koniecznie trzeba wyczyścić wnętrze obudowy z kurzu żeby uniknąć wzrostu temperatury oraz pozbyć się natychmiast (!) starej baterii. Zużyte ogniwo może doprowadzić do spowolnienia działania a nawet poważnej awarii, najlepiej kupić nową baterię lub pracować na zasilaczu bez baterii w ogóle. Xubuntu to dobry wybór i na tym komputerze powinien działać bez problemów. Jeśli zależy ci na naprawdę lekkim pulpicie, to sprawdź jeszcze lżejsze dystrybucje z Openboxem lub JWM.
p.s. do codziennych zastosowań w środowisku Xfce czy Mate w systemie 32 bit wystarczy 1 GB RAM. Openbox i JWM zadowolą się posiadanymi 512 MB RAM bez problemów.