a jeszcze i to...
pavroo, radzisz:
4. Jeśi chcesz spersonalizować obraz ios live, to proponuję zainstalować, np. Sparkylinux na Virtualbox, dokonć znian (dograć potrzebne Ci programy) i zbudowac remix za pomoca programu Sparky Backup System, który dostępny jest w repozytorium. Takie zmodyfikowane iso nagraj na nośnik USB za pomocą programy Unetbootin lub polecenia dd.
Na necie wyczytałem : "SparkyLinux – polska dystrybucja systemu operacyjnego typu Live zbudowana"...
Pobrałem, przerzuciłem na DVD-RW, odpaliłem SparkyLinux-3.6-x86_64-razorqt.iso i ... wszytko po angielsku.
Restart, klik prawym na SparkyLinux-3.6-x86_64-razorqt.iso - 7 pozycja : "Usuń" - klik.
Na necie wyczytałem : "Domyślnym pulpitem systemu jest LXDE"
Pobrałem, przerzuciłem na DVD-RW, odpaliłem SparkyLinux-3.6-x86_64-lxde.iso. i ... wszytko po angielsku.
Restart.
Zaglądnałem na : http://linuxiarze.pl/jezyk/
. Pozycji : SparkyLinux nie ma
Klik prawym na : SparkyLinux-3.6-x86_64-lxde.iso - 7 pozycja : "Usuń" - klik.
Sobie a muzom...
Czy aby mówić/pisać po polsku trzeba znać ... angielski ?
Jeśli już ładnie pisze : ..."polska dystrybucja systemu operacyjnego" i "Domyślnym pulpitem systemu jest LXDE" to choć wypadało by, by domyślnym językiem LXDE był język polski. I myślę, że nie jestem jedynym który uważa, że : jeśli coś pisze po angielsku to znaczy tylko tyle, że "nic" nie pisze. Nie jestem pępkiem świata, i świat nie istnieje po to by mnie obsługiwać. Ale tak sobie dumam, iż właśnie takie traktowanie pospolitego użytkownika komputera na rynku lokalnym, takie nastawienie pasjonatów danej dystrybucji, jest powodem dla którego normalny użytkownik komputera, Linuxa jako takiego, no i konkretnych dystrybucji unika, nie dając tym satysfakcji tym, którzy ogrom pracy wkładają w jego propagowanie.
Przy wgrywaniu na HDD/USB Linuxa pierwsze co mi do głowy przyszło to użyć Knoppixa gdyż wiedziałem, iż w jednym wydaniu i wersja 32i64bit i, że "od startu" jezyk polski jest wiodącym.
Dużo komponentów Linuxa jak i programów jemu dedykowanych ma swą polonizację. Jeśli już ktoś całą swą pasję koncentruje na tworzenie "polskiej dystrybucji" to winien maksymalnie nasycić ją językiem polskim.