Dziękuję - uwaga oczywiście istotna - jednak takiej analizy nie przeprowadzałem :-(
Ze względu na charakter tematu nie brałem pod uwagę samodzielnego upgrade kernela pod uwagę. Chodziło mi tylko o dość ogólne porównanie kolejnych wydań tej samej dystrybucji cyklicznej, eksploatowanej zasadniczo w tej samej konfiguracji w zależności od kernela. Zdaję sobie sprawę z ułomności takiego porównania, ale w związku z tym, że zdarzyło mi się pod tym względem analizować rożne dystrybucje, w których występuje różne tempo pogoni za nowymi kernelami przy porównywalnych numerach wersji pozostałych komponentów, trend wydaje mi się zauważalny. Można też zauważyć, że wersje kernela 3.12 - 3.14 są bardziej oszczędne od poprzednich wersji, gdzie uszkodzone było zarządzanie energią. Cały czas mam na myśli "natywne" wersje kernela dla określonych dystrybucji cyklicznych.
Zaobserwowane przeze mnie różnice w zużyciu energii przez poszczególne jądra są w stanie spowodować sytuację, że np. wcześniejsze jądro z powłoką kde jest oszczędniejsze od późniejszego jądra z powłoką lxde.
Zagadnienie jest ogólnie dość ciekawe, ale chyba nie cieszy się większym zainteresowaniem, a jakiekolwiek sensowniejsze analizy są bardzo czasochłonne.