Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Jakie nowości oferuje MX Linux

Zaczęty przez linux4ever, Dzisiaj o 07:24:24 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Jakie rzeczy oferuje MX Linux które odróżniają go od innych systemów ?
,,Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem".-Konfucjusz

mirekc

Cytat: linux4ever w Dzisiaj o 07:24:24 AMJakie rzeczy oferuje MX Linux które odróżniają go od innych systemów ?
Ja myślę, że główną siłą MX-a jest to, że w większości przypadków działa bez problemów prosto ,,z pudełka" i ma wszystko, czego oczekuje przeciętny użytkownik desktopa/laptopa bez konieczności konfigurowania wszystkiego od zera. Co nie znaczy, że nie ma innych systemów o takich cechach, np. CachyOS, tylko że kiedy ja zaczynałem bawić się MX-em, to CachyOS-a jeszcze nie było. ;-)

CDeB

Kiedyś patrzyłam na MX. Tak się zastanawiam czy są jakieś rzeczowe argumenty na przesiadkę z Debiana na MX Linuxa. Oczywiście rozumiem że podstawa jest ta sama i że zestaw oprogramowania każdy układa pod siebie, ale mnie interesuje kwestia konfiguracji systemu. Jestem pewna że można skonfigurować system lepiej niż ja to robię z Debianem i czy MX robi to lepiej właśnie? Widziałam że ma kilka fajnych narzędzi, inne jądra niż z głównej gałęzi, ale jak sprawuje się w codziennej pracy?
Stabilnie

mirekc

Cytat: CDeB w Dzisiaj o 01:16:41 PMWidziałam że ma kilka fajnych narzędzi, inne jądra niż z głównej gałęzi, ale jak sprawuje się w codziennej pracy?
W codziennej pracy nie stwarza problemów, chociaż ja go zbyt mocno nie ,,ćwiczę". Nie jestem żadnym developerem ani hakerem, nie robię eksperymentów. Co do narzędzi, to ma właściwie wszystko co jest potrzebne na co dzień i dużo więcej. Nie ze wszystkiego korzystam, ale mnie to nie przeszkadza. A jeśli czegoś brakuje... to jest Debian! Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby jakieś oprogramowanie dla Debiana nie poszło.

MSki

Cytat: CDeB w Dzisiaj o 01:16:41 PMTak się zastanawiam czy są jakieś rzeczowe argumenty na przesiadkę z Debiana na MX Linuxa.
Są i jest to dział Menu zawierający MX Narzędzia, a tam dzieje się magia, bo można zrobić wszystko.
Nie spotkałem w żadnej dystrybucji, w tym, w Debiane 13 który porównujesz do MX Linux, tego typu narzędzi.
To jest najszybsza droga do zarządzania całością dystrybucji i to w sposób graficzny.

Debiana 13 instalowałem na dysku i chciałem być użytkownikiem tego OSa, ale pomimo wielu prób instalacji pakietów wchodzących w skład Bluetooth, nie udało mi się zgrać słuchawek bezprzewodowych  ..więc zrezygnowałem.

MX Linux nie ma z tym problemów, raz sparowane urządzenie, pomimo licznych aktualizacji, łączy bezproblemowo.
Ale to nie jedyna z cech MX Linux.
Ja dość dużo distr przerzuciłem przez dysk, by w końcu pozostać przy nim.
Chodziło mi o to, aby przy dużym obciążeniu CPU+GPU, ich temperatury nigdy nie budziły jakiś niepokój, a czytając moje wpisy w innych tematach, zawsze przy innych distrach borykałem się z tym problemem.
Ja używam MX Linux 25.2 dedykowany na starszy sprzęt, więc i jądro jest nieco starsze (6.12.90+deb13.1-amd64) i myślę, że to też ma jakieś znaczenie ..starszy sprzęt, dobrze zgrane sterowniki.

Jedno co jeszcze muszę napisać, a co również podnosiłem kilka razy, to to, jak wygląda sprawa kopiowania na zewnętrzne nośniki małych, lub dużych plików ..i tu MX Linux jest nie do pobicia.
Wszystko zależy oczywiście od portu USB i od wykorzystanego nośnika (2.0, 3,0, 3,1), ale nie wiem jak tego dokonali deweloperzy tego distra, że buforowanie kopiowanych plików jakby nie istniało ..po prostu, po zakończeniu kopiowania, co również odbywa się bardzo szybko i "wydaniu za pomocą myszki komendy" odmontuj, lub, bezpiecznie wysuń nośnik, trzeba poczekać jedynie parę sekund, a nie jak na innych dystrybucjach, kilka lub kilkadziesiąt minut. 
Jeśli kaczka, to tylko w buraczkach.

CDeB

Wypróbuje więc. Będę używała jajka 7 wzwyż - bo procek. Jaki init polecacie, bo widzę że sysvinit jak i systemd jest dostępny?
Stabilnie

mirekc

Cytat: CDeB w Dzisiaj o 08:18:09 PMJaki init polecacie, bo widzę że sysvinit jak i systemd jest dostępny?
Obydwa działają dobrze. W większości wypadków wystarczy sysvinit i jest nieco sprawniejszy (ale bardzo ,,nieco") jednak ja mam na laptopie systemd, bo wymaga tego używany przeze mnie VPN i skaner sieci. Jakbyś chciała używać snapów, to snapd też wymaga systemd.

CDeB

Stabilnie

Zobacz najnowsze wiadomości na forum