Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

NixOS

Zaczęty przez MSki, Czerwiec 07, 2026, 02:42:59 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

MSki

Z racji zainteresowania tą dystrybucją, chciałbym się dowiedzieć od jej Użytkowników, w jakim stopniu powinien być zaawansowany przyszły użytkownik, aby mógł swobodnie jej używać ?
Jeśli kaczka, to tylko w buraczkach.

Bercik

Nie jestem użytkownikiem tego systemu, ale trochę "zasięgnąłem języka" i wydaje się, że próg wejścia jest bardzo wysoki, bo jest zupełnie inny. Wszystkiego czego nauczymy się na tym systemie, jak go obsługiwać, dbać itp, przyda się również w... NixOS i tylko tu.

Moc dostępnego oprogramowania może faktycznie wyglądać na dużą ilość, ale inna sprawa to jego dostępność i łatwość budowy czy instalacji.

Dość dobrze opisuje to ten film:

Mnie po tym filmie przeszło :)
Jak coś działa, to znaczy że tego nie dotykałem...

MSki

Sama instalacja nie powinna robić problemów, bo jest graficzna, ale co później ?
Jeśli kaczka, to tylko w buraczkach.

linux4ever

Cytat: MSki w Czerwiec 10, 2026, 07:10:44 PMSama instalacja nie powinna robić problemów, bo jest graficzna, ale co później ?

Instalowanie aktualizacji,oprogramowania itp....

O firewallu też warto nie zapominać.

Może w wolnej chwili potestuje tego NixOS'a i napiszę wtedy o nim parę słów.

,,Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem".-Konfucjusz

Bercik

Cytat: linux4ever w Czerwiec 10, 2026, 07:20:08 PMInstalowanie aktualizacji,oprogramowania itp....

Hehehe, trochę poczytałem, trochę obejrzałem - no kolorowo nie jest XD

Ma sporo zalet ten system, no ale ma też sporo wad - mnie osobiście jako ciekawostka interesuje, ale tylko jako ciekawostka... Jest to jedyna chyba już rzecz jakiej bym spróbował po Archu, aby poznać coś innego, ale raczej dla cierpliwych jest - ja taki nie jestem jednak :) Za dużo pierdzielenia się z tym...
Jak coś działa, to znaczy że tego nie dotykałem...

John Doe

Od dzisiaj testuję NixOS, więc jeszcze niewiele wiem.

Instalacja oprogramowania, np. ungoogled-chromium: https://search.nixos.org/packages?channel=26.05&query=ungoogled#show=ungoogled-chromium
1. w pliku konfiguracyjnym wklejamy kod z zakładki: NixOS Configuration
2. instalujemy przez terminal poleceniem z zakładki: nix-env
Jeśli coś wymaga uruchomienia usługi systemowej (sprawdzamy w Wiki) trzeba wkleić dodatkowy kod w pliku konfiguracyjnym. 
Później można instalować kolejne pakiety.
3. na zakończenie w terminalu: # nixos-rebuild switch
Można też instalować zbiorczo wiele pakietów, wczytując kod z pliku.

Aktualizacja systemu: https://nixos.org/manual/nixos/stable/#sec-upgrading

linux4ever

Zainstalowałem go chwilowo:

Instalacja jest dość szybka aby uruchamiało się na kartach Nvidi i innych closed source trzeba zainstalować unfree software z poziomu instalatora.

W  przypadku instalacji z UEFI wymaga partycji fat32 flagą boot i montowaniem /boot partycja ta musi mieć rozmiar 1GB.

System jest szybki i responsywny ale dla mnie dość trudny w obsłudze.

To ja już wolę stare dobre APT.
,,Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem".-Konfucjusz

Zobacz najnowsze wiadomości na forum