Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Koniec Linuksa

Zaczęty przez janky_coder, Maj 21, 2026, 07:06:13 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

melis

To jest Panowie i Panie - moim zdaniem - klasyczna prowokacja do gówno burzy. Szkoda pary.

MSki

Jak się nie ma kontrargumentów, to się otwiera dekiel z szambem.
Jeśli kaczka, to tylko w buraczkach.

CDeB

Cytat: MSki w Maj 25, 2026, 07:47:19 PMTrochę długie i z męczącym dubbingiem, ale warto wysłuchać tej dyskusji.
https://www.youtube.com/watch?v=wc9nSqVxWG4&t=1805s

Faktycznie dubbing męczący, ale chyba problem już został rozwiązany: https://ithardware.pl/aktualnosci/nie_bedzie_weryfikacja_wiek_linux_spolecznosc_open_source-51209.html, przynajmniej w Kalifornii. Zobaczymy co na to reszta stanów. Ciekawa jestem też kanady i UK, bo tam się dziwnie ostatnio robi.
Stabilnie

MSki

Nie wiem, choć mogę się tylko domyślać, jakie lobby stoi za plecami Buffy Wicks.
Ziemski świat się gwałtownie kurczy i skoro już kilka puzzli zaczyna do siebie pasować, odkrywając po trochu skrywane dotąd przed nami zamiary big-techów, to nie jest to już teoria spiskowa.

I chyba za wcześnie na otwierane szampana, skoro;
..cyt - ,,To właśnie dlatego SteamOS nadal znajduje się w niebezpiecznej strefie interpretacyjnej. Jeśli Kalifornia uzna platformę Valve za komercyjny ekosystem aplikacji, Steam Deck i inne urządzenia oparte na SteamOS mogłyby zostać objęte obowiązkiem weryfikacji wieku użytkowników. Dla Valve oznaczałoby to konieczność wdrożenia nowych mechanizmów identyfikacji i potencjalnego zbierania danych użytkowników już na poziomie systemu operacyjnego."

..i kolejny cytat;
,,Tymczasem wdrożenie obowiązkowych systemów weryfikacji wieku w Linuksie mogłoby oznaczać ogromne koszty dla projektów rozwijanych przez wolontariuszy, którzy często działają bez komercyjnego finansowania."

..a czemu ten powyższy cytat jest tak istotny ?  ..o tym w poniższym filmie z YT  ..taka sytuacja z ostatniej chwili - https://www.youtube.com/watch?v=6h1F5x3Gm68
Jeśli kaczka, to tylko w buraczkach.

microsofter

Cytat: melisTo jest Panowie i Panie - moim zdaniem - klasyczna prowokacja do gówno burzy.

A jednak mamy kulturalną dyskusję z merytorycznymi argumentami. Szacun dla forumowiczów.

Ponadto, nasze forum to jedyne znane mi miejsce, gdzie główne distra są odróżniane od tych marnych remixów, tworzonych hobbystycznie. W temacie już 2 razy zostało to podkreślone. Wszędzie indziej są traktowane na równi, w artykułach, zestawieniach, recenzjach, porównaniach.

Cytat: CDeBhttps://ithardware.pl/aktualnosci/nie_bedzie_weryfikacja_wiek_linux_spolecznosc_open_source-51209.html

MidnightBSD uratowane! Mogą cofnąć zmianę licencji. To byłoby dziwne, gdyby BSD - a więc system który pochodzi z Kalifornii - był niedostępny w Kalifornii.
były: Sun Solaris, Oracle Solaris, OpenSolaris; jest Solaris Express + m0n0wall + Solaris powered NAS

Bercik

Cytat: MSki w Maj 25, 2026, 09:26:56 AMcoraz poważniej myślę o przejściu na MacOS.
Ja nie mam z tym problemu - każdy używa co mu jest wygodnie :)
Chodziło mi o to, że jak Linux jest dla smarkaczy, no to czym w sumie nazwać MacOS? Ni To Linux, ni to Windows, zagubiony w czasie i przestrzeni Finder, momentami spójny ze sobą jak Gnome z KDE (nawet one czasem są bardziej ze sobą "spójne"), czasem coś działa na jednej aplikacji, na innej już nie... można by tak długo.

Używałem tego systemu sporo czasu, syn obecnie też od kilku lat (gdzieś się wciągnął w to jeszcze z mojego użytkowania) i wszystko można o nim (tym systemie) powiedzieć ale, że można znaleźć spokój i zadowolenie, to raczej nie :)

Nie ma systemu idealnego - żadnego.
Musi coś komuś odpowiadać i być dla danej osoby w pełni używalne w stopniu takim jakim potrzebuje, ale wychwalać MacOS, czy Windows jakby były jakimiś "cudami", to gruba przesada, choć "cudami" są, ale raczej nie w pozytywnym aspekcie :)
Jak coś działa, to znaczy że tego nie dotykałem...

Zobacz najnowsze wiadomości na forum