Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Devuan nie działa na Ventoy

Zaczęty przez linux4ever, Maj 01, 2026, 10:35:34 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

No i pięknie było i się skończyło.

Ventoy nie botuje poprawnie Devuana Excalibur i Daedalus.

Chimera działa ale maksymalnie można ją zaaktualizować do Daedalusa.

No i Chimaera nie ma już poprawek.

Czy są jakieś pomysły jak to naprawić ?

,,Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem".-Konfucjusz

CDeB

Czy nie da się przypadkiem zaktualizować Chimere do Daedalus, a Daedalusa do Excalibura?
Stabilnie

linux4ever

Cytat: CDeB w Maj 01, 2026, 04:37:47 PMCzy nie da się przypadkiem zaktualizować Chimere do Daedalus, a Daedalusa do Excalibura?

Tak ale najpierw trzeba zaaktualizować Chimere a to już niemożliwe.

Gdyż oficjalne aktualizacje są zablokowane.

Dopiero gdy się ją zaaktualizuje można przejść z niej na Daedalusa a dalej powinno być bezproblemowo.

Na razie tyle.
,,Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem".-Konfucjusz

MSki

Cytat: linux4ever w Maj 01, 2026, 10:35:34 AMVentoy nie botuje poprawnie Devuana Excalibur i Daedalus.
Zobacz, na którym wydaniu Ventoy nie bootuje, bo mnie na wcześniejszej wersji Ventoy, Devuan Excalibur bootowało poprawnie.
Może jest to błąd w Ventoy, a nie samego Devuana.
Jeśli kaczka, to tylko w buraczkach.

linux4ever

@MSki Naprawione sformatowałem ponownie pendrive ventoyem i skopiowałem na niego iso w biosie włączyłem UEFI.

I Devuan Excalibur śmiga dobrze na drugim laptopie tak do testów.

MSki

Cytat: linux4ever w Maj 02, 2026, 10:40:35 AMw biosie włączyłem UEFI
Też tak miałem i nie wiedziałem, że to sprawa ustawienia samego biosu.
Wiele dystrybucji nie mogłem dlatego zainstalować, aby sprawdzić, jak funkcjonują i czy mi pasuje którakolwiek z nich.
Tylko że u mnie wszystkie się bootowały z live, a po ich instalacji na dysku, nie było do nich dostępu.
Włączenie w biosie ,,only UEFI" powoduje (chyba) wyłączenie secure boot i dlatego każda dystrybucja Linuksa będzie się instalowała poprawnie.

Sprawdziłem to na ,,żywym organizmie", przywracając bios do ustawień fabrycznych. Zainstalowanego Linuksa nie było widać, pomimo tego, że wcześniej został poprawnie zainstalowany.
Wygląda wiec na to, że Ventoy jest okey.
Jeśli kaczka, to tylko w buraczkach.

linux4ever

Zastanawia mnie tylko jedno.

Czemu Daedalus nie działa na Excalibur tak ?

W sumie to chyba mało ważne.

promax

Jeden użytkownik dires12, tomeknieromek sandefjord przerobił Devuana na Polskie distro.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum