Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Linux początek  (Przeczytany 6623 razy)

Offline painlust

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 38
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Linux początek
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 24, 2014, 08:38:29 pm »
Mając twój sprzęt zainstalowałbym Minta w KDE lub Kubuntu. Stabilność i możliwości konfiguracyjne KDE są olbrzymie. Oczywiście można się w tym pogubić i takie srodowisko nie jest polecane początkującym. Jeśli nie KDE to polecam XFCE czyli Mint w tym środowisku lub Xubuntu. Dla początkującego jeszcze jak wspominałem Ubuntu Mate którego grafika bardziej przypomina Gnoma 2 a system zawiera to czego nie ma w Ubuntu (dlatego też nie jest oficjalną dystrybucją). Mint w Mate nie przypadł mi do gustu. Bardzo polubiłem Minta na Cinnamonie ale tak jak wspominałem niestabilność tej grafiki jest przeszkodą. Za pierwszym razem padł mi terminal - po prostu się nie otwierał. W drugim przypadku cała grafika się wykrzaczyła. Oczywiście w pierwszym i drugim przypadku dużo bawiłem się ustawieniami i być może moje grzebactwo spowodowało niestabilność.

Offline darekradzan

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 293
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Linux początek
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 25, 2014, 06:17:44 am »
Pewnie poprobuj minta , jesli Albedo 0.64 tak tez doradza , tylko nie instaluj , moim zdaniem oczywiscie ,KDE . Mimo wszystko , zeby dobrze Ci smigało to srodowisko , tym bardziej na mincie , to za słaby sprzet .
Mam stacjonarke z troszeczke lepszymi parametrami i korzystam z xfce , ale wybor nalezy do Ciebie
a Debian nie jest taki straszny jak pisza ,duzo ludzi , ktorzy maja naprawde pojecie w sprawach linux-a , twierdza ze debian jest wrecz prostszy niz Ubuntu , czy Mint , na pewno duzo łatwiej go "naprawic" jak cos sie wysypie , z drugiej strony bardzo zadko słyszy sie zeby Debian stable komus szwankowal , no chyba ze z oczywistej winy uzytkownika
pozdrawiam , zycze powodzenia i milej zabawy
« Ostatnia zmiana: Listopad 25, 2014, 07:36:41 am wysłana przez darekradzan »

Offline groverr

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 23
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Linux początek
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 25, 2014, 06:21:49 pm »
Dziękuję wszystkim za pomoc , jak na razie zainstalowałem cinnamona 17 , do tego dograłem Minta i XFCE Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie spróbować Debiana i Kubuntu .Jeszcze raz Dziękuję i fajnie wiedzieć że można liczyć jeszcze na kogoś ..Pozdrawiam

Offline Albedo 0.64

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 706
  • Reputacja: +2/-0
Odp: Linux początek
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 25, 2014, 08:39:42 pm »
Zawsze gdy pojawia się pytanie o wybór dystrybucji pojawia się również wiele odpowiedzi z różnymi propozycjami. Każdy chce pomóc i przedstawić swoje preferencje. Jedynym słusznym wyborem będzie twój własny, dokonany po zapoznaniu się z co najmniej kilkoma systemami. Najgorsze co możesz zrobić na początku, to instalowanie wielu środowisk w jednym systemie. Nie znając systemu narobisz bałaganu w którym się pogubisz a w efekcie powalisz całość. Korzystaj z możliwości uruchamiania systemów live.
MX Linux Xfce
Linux registered user 556565

Offline painlust

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 38
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Linux początek
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 26, 2014, 11:06:18 am »
Jeśli komuś się wydaje, że sprzęt z Intel Core i3-2310M (2,1 GHz) + RAM 4GB jest za słaby pod Linuxa z KDE to ma racje - wydaje mu się. Na takim sprzęcie chodzi Winda 7 i Winda 8 64bity bez problemu. Dlaczego ma nie chodzić Mint KDE? Jeszcze raz powtórzę: Mój kumpel używa tego środowiska na dellach laptopach oraz stacjonarkach Optiplexach 780 które mają po 6-8lat i ani on ani ja nie stwierdziliśmy problemów z tym środowiskiem.

Offline darekradzan

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 293
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Linux początek
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 26, 2014, 11:46:30 am »
@ painlust
zalezy kto co lubi , jeden lubi jak system mu szybko wstaje i zuzywa w miare malo procka oraz ramu , drugi wrecz przeciwnie , 80% zuzycie procesora oraz ram to normalka , a wynik około 1minuty, systemd-analyze to idealnie , poza tym to jest linux mint - strasznie przeładowany system , oczywiscie , ze system bedzie działał ,ale bedzie mial otwarta przegladarke z kilkoma oknami , oprocz tego pare programów , a nie daj boże bedzie chciał sobie zainstalowac nowego Skypa , która sam potrzebuje 0,5-0,6 GB ramu , i moze byc lipa , a niektórzy dlatego korzystają z linux , poniewaz mozna go podpasowac pod sprzet ,zarowno dzieki roznorosci srodowisk , jak i samych systemow dopasowanych do danego rodzaju procesorów , grafiki ,itd. a nie zainstaluje KDE bo ładnie wygląda , a system bedzie mi mulił jak windows , dla mnie to mija się z celem , no ale to nie jest tematem tego postu , tak ze najlepiej niech kazdy sam przekona sie na własnej skorze co mu odpowiada bardziej i z tego korzysta ,
pozdrawiam , milego dzionka
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2014, 12:05:53 pm wysłana przez darekradzan »

Offline groverr

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 23
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Linux początek
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 26, 2014, 06:27:10 pm »
Uciekłem z Windowsa i chciałbym mieć system co nie muszę się denerwować Odpalałem KDE ale u mnie licho coś poszło , np compiz daj panie spokój , a resta jakoś tak nijako jak dla mnie .Spodobał mi się mint i dlatego temat drążę jak już minta to który ?, fajnie jak ktoś pod powie względem innego linuxa , nie ograniczam się tylko na mincie .Myślę że jak zdałem bez problemu 8 klas szkoły podstawowej do tego technikum to z linuxem jakoś dam radę ,oczywiście że moja wiedza tymczasowo jest ograniczona względem nowego systemu ..

Offline groverr

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 23
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Linux początek
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 29, 2014, 06:28:20 am »
Jak już mogę doinstalować inne środowisko , to czy mogę doinstalować wskażnik myszy jak w kde? Chodzi mi o skaczącą ikonę podczas jak wybiorę i ikony myszy ...Pozdrawiam

Offline groverr

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 23
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Linux początek
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 03, 2014, 10:30:52 pm »
Jak posiadam 17 cinnamona a wyszła 17.1 czy mogę sobie przez terminal zrobić aktualizację ? W sumie to z ciekawości pytam

Offline darekradzan

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 293
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Linux początek
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 04, 2014, 06:20:46 am »
@groverr
Czesc , mozesz o ile sie nie myle to powinno byc tak :
sudo sed -i 's/qiana/rebecca/' /etc/apt/sources.list sudo sed -i 's/qiana/rebecca/' /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list
sudo apt-get update sudo apt-get upgrade no i na koniec
sudo apt-get dist-upgrade
Widzisz dlatego pisalem Ci tam w ktoryms watku , ze mint nie jest az taki prosty , widac to po samej aktualizacji do wyzszej wersji
Pomysl , jak chcesz cos w miare prostego , szybkiego na Twoj sprzet , o Manjaro linux , dopracowany , prosty , w miare nowiutke oprogramowanie , prosta aktualizacja , bardzo bogate repozytoria (arch linux)
Co do Twojego poprzedniego pytania , dotyczacego "skaczacego kursora " , to na pewno sie da , ale musial bys pewnie pobrac duzo bibliotek , oraz niepotrzebnego "smiecia"(zwiazanego z efektami pulpitu  z kde ) , tak ze to gra w ogole nie warta swieczki , a tylko zasmiecisz sobie system
pozdrawiam , milego dzionka

Offline groverr

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 23
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Linux początek
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 04, 2014, 04:36:16 pm »
Dzięki za odpowiedz , zrobiłem aktualizację i wyskakuje teraz że boot ma treraz O mb miejsca . Jak to naprawic nie wyczytałem na google , a posiedzę jeszcze   na cinnamonie , bo nie jestem taki że odrazu się poddaję , ale na live popatrze coś mi popdesłał  Dzięki pozdrawiam

Offline darekradzan

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 293
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Linux początek
« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 04, 2014, 05:17:43 pm »
Z tym boot-em , to moze masz kilka wersji jader zainstalowanych , pokaz
uname -r
oraz
dpkg -l | grep linux-image
w razie czego , jak bym nie odpisywal to usun wszystkie kernele , ktorych nie uzywasz

apt-get remove linux-image-(nr. niepotrzebnego jadra)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2014, 05:20:46 pm wysłana przez darekradzan »

Offline groverr

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 23
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Linux początek
« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 05, 2014, 09:50:06 am »
cinek@cinek ~ $ uname -r

3.13.0-37-generic
cinek@cinek ~ $ dpkg -l | grep linux-image

ii  linux-image-3.13.0-37-generic               3.13.0-37.64                                        amd64        Linux kernel image for version 3.13.0 on 64 bit x86 SMP

ii  linux-image-extra-3.13.0-37-generic         3.13.0-37.64                                        amd64        Linux kernel extra modules for version 3.13.0 on 64 bit x86 SMP

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2014, 09:52:42 am wysłana przez groverr »

Offline darekradzan

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 293
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Linux początek
« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 05, 2014, 10:12:05 am »
słuchaj , o ile sie orientuje , to:
 Czasami, specyficzna odmiana linux-image jest pomniejszony poprzez usunięcie mniej popularnych modułów jądra (czyli , krotko mowiąc sterownikow). W tym przypadku, pakiet linux-image-extra zawiera po prostu wszystkie "ekstra" moduły,(sterowniki)  jądra, które zostały pominięte.Oficjalnie dzieje sie to tylko na virtualce , tak ze usunięcie niepotrzebnych sterowników, które zwiększają rozmiar jądra / initrd jest dobrym pomysem. Zawsze można je odzyskać instalując pakiet dodatków., Jednym słowem poprostu powinienes chyba odinstalowac ten linux-image-extra , ja bym tak postapil , ale poczytaj jeszcze w dokumentacji minta , oraz na forach minta i ubuntu
apt-get remove linux-image-extra-3.13.0-37-generic , reboot systemu i sprawdz czy wszystko jest ok
pozdrawiam

P.s mozna tez poprostu powiekszyc partycje boot . Zmniejsz partycję leżącą "na prawo" od partycji /boot (nie wiem jak masz tam to poustawiane). Zastosuj, a potem rozciągnij partycję /boot o to wolne miejsce i tyle.
w razie czego jak bedzeiesz mial problemy to podaj wynik
fdisk -l
to bedziemy cos kombinowac
« Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2014, 01:41:26 pm wysłana przez darekradzan »