Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Instalacja czegokolwiek z tar.gz

Zaczęty przez linux4ever, Dzisiaj o 01:35:52 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Archiwa tar.gz są zazwyczaj kodem źródłowym danej aplikacji.

Zależnie od rodzaju programu może być on pisany w C lub C++.

Nieliczne oprogramowanie na linuksa jest pisane w języku Python.

Potrzebne do zbudowania plików binarnych czyli wykonywalnych jest zazwyczaj potrzebne: Cmake czasem Autoconf,Automake,Autopoint,Autoconf-Archive i Libtool.

W systemach opartych o Debiana zainstalować trzeba build-essential natomiast w Archowatych:

To komenda pacman -S base-devel oczywiscie oba przez sudo lub su.

W Fedorze dnf groupinstall "Development Tools"

Takie oprogramowanie buduje się przy pomocy GCC lub Clang.

Do aplikacji w Pythonie potrzebny jest pakiet Meson buduje on kod Pythona z źródeł C często potrzebny jest też pakiet ninja-build do Mesona.

Np:aby zbudować odtwarzacz MPV pobieramy archiwum:

https://github.com/mpv-player/mpv/releases/tag/v0.41.0

Jako tar.gz oczywiście kilkając assets source.tar.gz

Rozpakować taki kod można przez dowolny menadżer archiwum: Ark,Engampa,File Roller itp.

Oczywiście wybierając rozpakuj wszystkie pliki potem przechodzi się do rozpakowanego archiwum przez cd nazwakatalogu np cd mpv-0.41.0

Dalej mkdir build najczęstsza komenda aby zbudować program w katalogu build.

Potem cd build meson setup i jeśli brakuje jakiegoś pakietu na Debianowatych to sudo apt buil-dep nazwapakietu w tym przypadku sudo apt build-dep mpv

W przypadku Fedory sudo dnf builddep mpv a w Archu makepkg -Si lub makepkg -si

Ale w Archu potrzeba pkgbuild a w Fedorze to nie wiem.

Po ninja kolejna komenda to sudo ninja install

Kiedy zaś mamy pakiety pisane w C ale z plikiem cmakecache.txt trzeba wpisać cmake ..

I zaczekać chwilę aż się zbuduje.

A  potem sudo make install zaś w przypadku kodu tworzonego z plikami Makefile trzeba wpisać ./autogen lub ./autoreconf -vfi a potem ./configure a w przypadku wymagań bibliotek jakich nie ma w systemie trzeba je zbudować tak samo.

Po mesonie trzeba wpisać ninja build

I to tyle na początek.
,,Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem".-Konfucjusz

promax

Ktoś wie dlaczego pakiet deb przeglądarki Vivaldi po rozpakowaniu ma dwa dziwne pliki bez katalogu bin?
Nie ma tak jak w Operze gdzie są dwa pliki control.tar.xz, data.tar.xz i po rozpakowaniu tego drugiego mamy katalog /usr/bin/

Zobacz najnowsze wiadomości na forum