Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

AI gwóźdź do trumy systemów operacyjnych.

Zaczęty przez linux4ever, Kwiecień 14, 2026, 08:11:41 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Czy AI naprawdę pomaga w razie problemów z systemem ?

A może przeszkadza czerpiąc niesprawdzone wiadomości z internetu ?
,,Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem".-Konfucjusz

Bercik

Tytułowy gwóźdź do trumny, to raczej nie...

Czy AI pomaga, czy przeszkadza? - trzeba samemu sprawdzić, ważne by zachować trochę zdrowego rozsądku...

AI czerpie informacje z internetu, więc niesprawdzone jak i te sprawdzone ;)

Jak to mówią: na dwoje babka wróżyła :)
Jak coś działa, to znaczy że tego nie dotykałem...

Tanker

AI-generated answer. Please verify critical facts.

Podkreśliłem to co najważniejsze

Jeśli komuś się kiedyś  udało uwalić cały system kopiując plik systemowy nie tam gdzie trzeba, to wie o czym mówię.
LineageOS i Devuan ... tyle na dobry poczatek...

linux4ever

Od siebie napiszę że jestem krytycznie nastawiony do AI.

AI tylko uczy się od nas to żadna inteligencja.

,,Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem".-Konfucjusz

melis

Cytat: linux4ever w Kwiecień 23, 2026, 01:03:49 PMAI tylko uczy się od nas to żadna inteligencja.
Zgadza się, ale robi to w milisekundach i miliardowych ilościach. I potrafi jednak samodzielnie składać dostępne informacje, do kupy. Prawdą jest, że dziś chcąc napisać program, naprawdę wystarczy dobry agent i szablon projektu. Co do Linux, to nie. AI wciąż na tym polu mocno kuleje.

Tanker

Cytat: melis w Kwiecień 23, 2026, 08:12:04 PM
Cytat: linux4ever w Kwiecień 23, 2026, 01:03:49 PMAI tylko uczy się od nas to żadna inteligencja.
Zgadza się, ale robi to w milisekundach i miliardowych ilościach.

Zgadza się. Masz też rację z tym drugim. Zatem zamiast prowadzenia jałowych dyskusji przydało by się trochę technikaliów.

Na pytanie samej zainteresowanej jak AI wspomaga pracę płyty głównej owa odpowiada:

CytatPłyty główne z obsługą sztucznej inteligencji zwiększają wydajność komputerów poprzez wbudowane układy AI lub wykorzystanie modeli sieci neuronowych do automatyzacji i optymalizacji zarządzania sprzętem, zamiast polegać wyłącznie na ręcznej konfiguracji przez użytkownika. Systemy te analizują dane w czasie rzeczywistym, dostosowując zasilanie, chłodzenie oraz prędkość pamięci, zapewniając stabilną pracę przy dużym obciążeniu, takim jak uczenie modeli AI czy zaawansowane gry.

Do kluczowych mechanizmów działania należą:

Podkręcanie i dostrajanie pamięci za pomocą sztucznej inteligencji: Technologie takie jak AORUS AI SNATCH firmy Gigabyte wykorzystują sieci neuronowe wyszkolone na tysiącach konfiguracji do automatycznego generowania niestandardowych profili pamięci, co może zwiększyć prędkość pamięci DDR5 nawet o 20% w stosunku do standardowych ustawień XMP bez konieczności ręcznej modyfikacji BIOS-u.
Dynamiczne zarządzanie temperaturą i zasilaniem: Modele AI monitorują temperatury procesora i karty graficznej, aby inteligentnie dostosowywać prędkości wentylatorów i limity mocy, zapobiegając dławieniu wydajności przy jednoczesnym utrzymaniu cichej pracy podczas lekkich zadań i zwiększaniu chłodzenia podczas intensywnego przetwarzania.

Optymalizacja dostosowana do obciążenia: Niektóre płyty główne są wyposażone w dedykowane układy AI, które obsługują predykcyjne zarządzanie temperaturą oraz przyspieszenie modeli LLM w czasie rzeczywistym, podczas gdy inne wykorzystują oprogramowanie do ustalania priorytetów ruchu sieciowego (AI Networking) lub optymalizacji architektury linii PCIe w celu przyspieszenia transferu danych między dyskami SSD a procesorami graficznymi.
Zautomatyzowane testy stabilności: Zamiast prostych testów obciążeniowych funkcje AI mogą dynamicznie przełączać się między trybem ręcznego podkręcania a trybem Precision Boost Overdrive (PBO) w oparciu o progi natężenia prądu i temperatury, zapewniając stabilność systemu przy jednoczesnej maksymalizacji wydajności dla konkretnych aplikacji.

WChociaż niektórzy krytycy twierdzą, że niektóre funkcje określane mianem ,,AI" to przede wszystkim terminy marketingowe odnoszące się do tradycyjnych skryptów do automatycznego dostrajania, w zaawansowanych rozwiązaniach stosuje się obecnie dedykowany sprzęt lub złożone algorytmy uczenia maszynowego, które znacznie ograniczają wysiłek wymagany od użytkownika w celu uzyskania optymalnej wydajności systemu.

P.S.
Na pytanie w tytule czy to gwóźdź do trumny osów to odpowiedzi jednoznacznej nie mam.
Procesory kwantowe na nowe płyty już są. AI wchodzi. Wygląda tak jakby miało się jedno drugim pracę wspomagać?!

https://corvalent.com/news/high-performance-motherboards-for-ai-and-machine-learning/
LineageOS i Devuan ... tyle na dobry poczatek...

Zobacz najnowsze wiadomości na forum