Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

AI gwóźdź do trumy systemów operacyjnych.

Zaczęty przez linux4ever, Kwiecień 14, 2026, 08:11:41 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Czy AI naprawdę pomaga w razie problemów z systemem ?

A może przeszkadza czerpiąc niesprawdzone wiadomości z internetu ?
,,Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem".-Konfucjusz

Bercik

Tytułowy gwóźdź do trumny, to raczej nie...

Czy AI pomaga, czy przeszkadza? - trzeba samemu sprawdzić, ważne by zachować trochę zdrowego rozsądku...

AI czerpie informacje z internetu, więc niesprawdzone jak i te sprawdzone ;)

Jak to mówią: na dwoje babka wróżyła :)
Jak coś działa, to znaczy że tego nie dotykałem...

Tanker

AI-generated answer. Please verify critical facts.

Podkreśliłem to co najważniejsze

Jeśli komuś się kiedyś  udało uwalić cały system kopiując plik systemowy nie tam gdzie trzeba, to wie o czym mówię.
LineageOS i Devuan ... tyle na dobry poczatek...

linux4ever

Od siebie napiszę że jestem krytycznie nastawiony do AI.

AI tylko uczy się od nas to żadna inteligencja.

,,Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem".-Konfucjusz

melis

Cytat: linux4ever w Dzisiaj o 01:03:49 PMAI tylko uczy się od nas to żadna inteligencja.
Zgadza się, ale robi to w milisekundach i miliardowych ilościach. I potrafi jednak samodzielnie składać dostępne informacje, do kupy. Prawdą jest, że dziś chcąc napisać program, naprawdę wystarczy dobry agent i szablon projektu. Co do Linux, to nie. AI wciąż na tym polu mocno kuleje.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum