Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Nasz pierwszy Linux /Unix

Zaczęty przez linux4ever, Kwiecień 02, 2026, 08:06:17 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Jaki Linux/Unix był u nas jako pierwszy?

Jakie mamy związanie z tym wspomnienia ?
Debian 13 MATE

mirekc

Cytat: linux4ever w Kwiecień 02, 2026, 08:06:17 AMJaki Linux/Unix był u nas jako pierwszy?
Slackware wersja 2.x (nie pamiętam dokładnie)
CytatJakie mamy związanie z tym wspomnienia ?
Fatalne. Najpierw pobieranie ponad 20 obrazów dyskietek, co przy prędkości modemu jakim dysponowałem i jakości połączeń trwało jakieś dwa tygodnie. Po instalacji okazało się, że jakakolwiek praca w trybie graficznym na sprzęcie którym dysponowałem nie była możliwa. Sewer X Window z najprostszym menedżerem okien (fvwm) startował ponad 20 minut, po czym jedyną aplikacją w miarę sensownie działającą okazało się xeyes (takie oczka śledzące kursor). A Windows 3.11 na tym samym komputerze działał może nie ,,jak burza", ale pracowało się całkiem znośnie.

linux4ever

Debian 10 potem miałem 11 następnie 12 teraz mam wersję 13.

Testowałem też Cent OS,Ubuntu,Devuana,Cachy OS  i Endevour OS oraz Manjaro potem jeszcze Alma Linux,Sparky,Peppermint,Linux Mint,Salix OS,OpenSUSE i Slackware no i testy MX Linux.

Moim ulubionym systemem jest Debian mimo błędów i problemów  nauczyłem się sobie z nimi radzić.

Ubuntu miałem w wersji MATE i do dziś MATE to GUI jakie do mnie przemawia jeśli tak to można określić.

Było też "tradycyjne" Ubuntu Bionic Beaver 18.04.

Najtrudniejsze były problemy z wifi na "starym" Debianie 10 1 11 trzeba było pobrać b4cutter czy jakoś tak.

Gdyż Debian miał problemy z wifi na 13 nie ma już takich problemów.

No i zabawy z ntfs-3g teraz to już zbędne i używam ext4.

Wiem że system Debian nie jest idealny i są lepsze systemy ale na moje potrzeby wystarczy w zupełności.

Tyle.
Debian 13 MATE

MSki

Aurox, KateOS, Zen-Mini (późniejsza wersja to PCLinuxOS), Knoppix, XtremeOS – komercyjna, polska dystrybucja Linuksa oparta na Mandriva Linux. itd.
Początki trudne i ciekawe, bo zawsze mnie ciągnęło coś do Linuksa.
Był też DesktopBSD i żałuję, że nie utrzymał się ten system na fali, bo działało na nim wszystko to, co było w repo.
Jeśli kaczka, to tylko w buraczkach.

CDeB

Ubuntu 8.04 z Gnome 2.22. Na Ubuntu, raczej Xubuntu, siedziałam do wersji 14.10, potem praktycznie już tylko Debian.
Stabilnie

Bercik

U mnie to mniej więcej tak wygląda na przestrzeni lat...
DOS (w szkole)
Windows 95 (w szkole)
Windows 98

Red Hat (nie pamiętam wersji)
Windows 98
Windows XP

Ubuntu (jeszcze na płycie z Canonical)
Windows XP
OpenSUSE
Windows Vista
Windows 7

Mandriva
XtremeOS

Windows 7
Ubuntu
Debian

Windows 7
Windows 8

Linux Mint
Ubuntu

Windows 8.1
Windows 10
Windows 11

Linux Mint
Ubuntu
Linux Mint

CachyOS
Arch Linux - i nie planuję już żadnych zmian...

Pewnie coś tam pominąłem, ale już nie pamiętam 🤔
Jak coś działa, to znaczy że tego nie dotykałem...

Zobacz najnowsze wiadomości na forum