Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Koniec Androida

Zaczęty przez linux4ever, Marzec 14, 2026, 11:34:39 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Bercik

Cytat: Tanker w Dzisiaj o 02:17:34 PMA co jeśli udowodnię przez prawnika , że smartfon jest narzędziem szpiegujacym mnie i narusza
pewne konkretne przepisy w umowach miedzynarodowych dotyczace praw człowieka?
Co wtedy? (proszę tylko poważne odpowiedzi)
Jeżeli udowodnisz prawnie, że smartfon cię szpieguje i narusza konkretne międzynarodowe prawa człowieka, w praktyce możesz:

- Wnieść pozew cywilny o zaprzestanie naruszeń i odszkodowanie.
- Złożyć skargę do instytucji międzynarodowych, np. Europejskiego Trybunału Praw Człowieka lub Komitetu ONZ ds. Praw Człowieka.
- Wymusić środki naprawcze lub sankcje wobec odpowiedzialnego podmiotu, jeśli dowody będą wystarczająco mocne.

Efekt zależy od siły dowodów i gotowości systemu prawnego do egzekwowania międzynarodowych konwencji – w praktyce może to być bardzo trudne i czasochłonne...
Jak coś działa, to znaczy że tego nie dotykałem...

Tanker

Nie chcę wyprzedzać faktów ale na mobywatel to by się w polskim prawie też znalazło artykuł.
(mała podpowiedź - na to co on wyprawia w systemie na twoim prywatnym telefonie)
No ekipa! Pogłówkujcie trochę :D no limit
LineageOS i Devuan ... tyle na dobry poczatek...

Zobacz najnowsze wiadomości na forum