Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Gry nie działają na Nobara mimo poprawnej konfiguracji (Proton, NTFS, Steam)

Zaczęty przez Maciekk26xxx, Marzec 07, 2026, 10:48:36 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Maciekk26xxx

Cześć wszystkim. 
Chciałem zacząć grać na Linuxie i dlatego zainstalowałem system Nobara, który jest polecany jako jedna z najlepszych dystrybucji do gier. Zrobiłem wszystko zgodnie z poradnikami i wskazówkami, ale mimo wielu prób gry nie chciały się uruchomić.

Po instalacji Nobary zainstalowałem Steam i ustawiłem bibliotekę gier na moim drugim dysku, który jest w formacie NTFS. To jest ten sam dysk, na którym mam gry z Windowsa. Dodałem montowanie dysku przez fstab, żeby był dostępny od razu po starcie systemu. Steam widział wszystkie gry poprawnie, nie było żadnych błędów.

Używałem różnych wersji Protona. Najpierw Proton Experimental, potem Proton 9.0, testowałem też Proton 8.0 i GE-Proton. Wszystko było ustawione tak, jak powinno. System był świeży, sterowniki działały, a sprzęt jest w pełni kompatybilny.

Niestety gry nie chciały się uruchamiać. Po kliknięciu Graj Steam pokazywał Uruchamianie po czym wracał do przycisku Graj Nie pojawiało się żadne okno, nie było błędu, Proton nie generował logów. Próbowałem zmieniać wersje Protona, usuwać prefixy, sprawdzać uprawnienia NTFS, montować dysk ponownie, uruchamiać Steam z terminala i analizować logi. Nic nie pomogło.

Korzystałem też z pomocy Copilota, który prowadził mnie krok po kroku, ale mimo wielu prób i różnych rozwiązań gry nadal nie chciały się uruchomić. W końcu zrezygnowałem i wróciłem na Windowsa, bo nie udało mi się znaleźć przyczyny.

Chciałbym zapytać, co mogłem zrobić źle. Czy problemem jest to, że gry były na NTFS? Czy Nobara ma jakieś specyficzne wymagania dotyczące Protona? Czy powinienem przenieść gry na ext4? A może Steam nie radzi sobie z biblioteką na NTFS mimo poprawnego montowania?

CDeB

Próbowałabym zmienić katalog steam z grami z dysku NTFS na katalog domowy. Zainstalowałabym jakąkolwiek grą z tych nieuruchamianych by zobaczyć czy działa. Być może występuje problem z dostępem do dysku NTFS. Być może sterownik NTFS3 nie obsługuje wszystkich wywołań i stąd problemy, może należy zainstalować sterownik NTFSplus. Nie wiem, nie korzystam z takich rozwiązań, jak ingerencja Linuxa w partycje Windowsa, ponieważ uważam że nie należy mieszać dwóch tak różnych systemów operacyjnych i współdzielić tych samych partycji.

Tak czy siak wróciłeś do Windowsa, więc już po sprawie.
Stabilnie

Bercik

Cytat: Maciekk26xxx w Marzec 07, 2026, 10:48:36 PMZrobiłem wszystko zgodnie z poradnikami i wskazówkami, ale mimo wielu prób gry nie chciały się uruchomić.
W żadnym poradniku nie ma wzmianki (tak podejrzewam), aby gry znajdowały się na NTFS...
Więc nie zrobiłeś zgodnie z poradnikami :)

Tak - problem to NTFS, jak napisał @CDeB, nie miesza się tak różnych systemów...
Jak coś działa, to znaczy że tego nie dotykałem...

linux4ever

@Bercik Jak CDeB napisała bo to kobieta przeoczyłeś jej słowa:
CytatPróbowałabym
;)

Co do NTFS to windowsowe brednie najlepiej EXT4 lub VFAT.

I trzeba jeszcze ustawić w protonie DVK lub OpenGL albo Directx.

O ile się nie mylę.

Najlepsze ustawienia do gier daje tylko Lutris.

Debian MATE  &Endevour OS Cinnamon

Maciekk26xxx

ogarnełem to ale mam inny zainstalowałem tym razem Bazzite ale gry już ogarnełem poprostu ustawiłem żeby instalowały sie na EXT4 ale drugi problem to używam słuchawek JBL Tune 720BT przez Bluetooth. Mimo ustawienia kodeka na AAC oraz prób zabawy z JamesDSP i EasyEffects, dźwięk jest płaski. Brakuje mu tej głębi i dynamiki niskich tonów, którą miałem na Windowsie (prawdopodobnie przez brak systemowego DSP od JBL/Windows). A drugi problem to Gamepad nie pokazuje w systemie że jest to Xbox tylko SHANWAN Android Gamepad i Pad zgłasza się jako urządzenie Android/HID, a chciałbym, aby był widziany jako standardowy kontroler X-input . Próbowałem już dodawać reguły udev, ale bez skutku

CDeB

W kwestii słuchawek spróbuj ustawić kodek SBC lub SBC-XQ i odpływ A2DP. Powinieneś uzyskać zadowalającą jakość dźwięku.
Jeżeli używasz PulseAudio zmień na PipeWire, ponieważ PipeWire ma lepsze wsparcie dla AAC i lepszą obsługę efektów w strumieniu Bluetooth. Korektor nie zdziała cudów, jeśli sygnał już jest ograniczony przez kodek. AAC w PulseAudio często ogranicza bitrate, więc wzmocnienie niskich tonów może prowadzić do zniekształceń i ,,płaskiego" wrażenia, a jeśli korektor nie działa w 24-bit/48 kHz strumieniu, efekt będzie minimalny.

Opcja ostateczna: jeśli zależy Ci na ,,prawdziwej" dynamice basu, przewodowe połączenie lub aptX/LDAC (które 720BT nie wspiera) dałyby wyraźniejszy efekt.

Jak pamiętam @linux4ever ogarnia konfiguracje gamepadów, zapukaj do niego.
Stabilnie

linux4ever

@Maciekk26xxx Co do gamepada potrzebujesz libinput to alternatywa udev doinstaluj sobie:

Cytatlibinput-bin - Biblioteka do obsługi zdarzeń i zarządzania urządzeniami wejściowymi - udev quirks
libinput10 - Biblioteka do obsługi zdarzeń i urządzeń wejściowych - biblioteka współdzielona
xserver-xorg-input-libinput - X serwer z X.Org - sterownik wejściowy libinput

Wszystkie zależności to:

Cytatsudo apt install libinput*

Instalowane:
  libinput-pad-1.0-1  libinput-pad-dev  libinput-pad-xtest  libinput-tools

Instalowane zależności:
  gir1.2-inputpad-1.1  python3-libevdev  python3-pyudev

I doinstalować:
Cytatevtest - utility to monitor Linux input device events

Evetest pokaże czy reaguje twój gamepad.

Komenda to evtest wyjdziesz z niej z ctrl+c

Jeśli coś mylę to:

@CDeB Popraw mnie

@Maciekk26xxx I jeszcze coś:

Parowanie pada xbox zrobisz tak:

Cytatb. Bluetooth Connection

Ensure bluetooth is enabled and running:

sudo systemctl enable bluetooth.service
sudo systemctl start bluetooth.service

Put the controller in pairing mode:

DualShock 4: Hold Share + PS until light bar flashes
    DualSense: Hold Create + PS

Use bluetoothctl to pair:

bluetoothctl

Then enter:

power on
agent on
default-agent
scan on

When the controller appears:

pair XX:XX:XX:XX:XX:XX
connect XX:XX:XX:XX:XX:XX
trust XX:XX:XX:XX:XX:XX

Gdzie te XX to adres mac gamepada czy jakoś tak.

Z poradnika: https://www.siberoloji.com/how-to-set-up-game-controllers-on-arch-linux/

Działa to na Debianie jak i Archu.

Tylko mała uwaga trzeba wywalić przez sudo apt purge blueman jest to program GUI do bluetooth.

Blokuje on te komendy.

I jeszcze coś komenda lsusb pokaże nazwę urządzenia wykrywanego w systemie.
Debian MATE  &Endevour OS Cinnamon

Zobacz najnowsze wiadomości na forum