Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Jaka czeka nas najbliższa przyszłość?

Zaczęty przez Bercik, Dzisiaj o 07:01:18 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Bercik

Co sądzicie o pomyśle, żeby dystrybucje Linuxa zaczęły pytać użytkownika o wiek przy instalacji systemu, żeby spełnić wymagania kalifornijskiej ustawy Digital Age Assurance Act (AB 1043), która ma wejść w życie w 2027 roku?

Czy naprawdę chcemy, żeby Linux — który zawsze był symbolem wolności i prywatności — zaczął zbierać takie dane tylko dlatego, że wymaga tego jedno prawo w jednym stanie USA?

A może to śliski temat i początek większej "regulacji" systemów operacyjnych?

Ciekaw jestem, a przy okazji oderwiemy się od tego rytmu wyższości jednego nad drugim czy środowiska tego czy tamtego 😉
Jak coś działa, to znaczy że tego nie dotykałem...

linux4ever

@Bercik A kto to ma regulować i jak ?

Linuks nagle zacznie wymagać zdjęcia twarzy lub dowodu ;) ?

Jeśli tak będzie w linuksowych distro to myślę że systemy BSD wybiją się jako alternatywa.
Debian MATE  &Endevour OS Cinnamon

Bercik

Cytat: linux4ever w Dzisiaj o 07:04:14 PM@Bercik A kto to ma regulować i jak ?

Jeśli tak będzie w linuksowych distro to myślę że systemy BSD wybiją się jako alternatywa.

Nie do końca chyba zrozumiałeś - to dotyczyć ma każdego systemu :)

Skan twarzy albo dowód pewnie też będzie z czasem...

linux4ever

Cytat: Bercik w Dzisiaj o 07:06:48 PM
Cytat: linux4ever w Dzisiaj o 07:04:14 PM@Bercik A kto to ma regulować i jak ?

Nie do końca chyba zrozumiałeś - to dotyczyć ma każdego systemu :)

Skan twarzy albo dowód pewnie też będzie z czasem...

Potrzeba będzie narzędzi do usuwania tego z systemu tak samo jak ludzie wyłączają telemetrie w windowsie ;)

No ewentualnie napisać własny system tylko dla siebie.

Jeśli myślisz że to brednie to odsyłam:

https://wiki.osdev.org/Expanded_Main_Page

Wikipedia z opisem jak stworzyć własny system od zera.

Będzie Bercik OS  ;) ?
Debian MATE  &Endevour OS Cinnamon

Bercik

Cytat: linux4ever w Dzisiaj o 07:13:22 PMPotrzeba będzie narzędzi do usuwania tego z systemu tak samo jak ludzie wyłączają telemetrie w windowsie ;)
Pewnie tak, ale z tego co tam troche czytałem, to może być tak, że dopóki się nie przedstawisz dowodem, to np nie zainstalujesz nic w systemie :)

Cytat: linux4ever w Dzisiaj o 07:13:22 PMWikipedia z opisem jak stworzyć własny system od zera.
Mam obecnie ciekawsze zajęcia XD Zajmują mi masę czasu, wiecznie są głodne mojego czasu i zasobów, a do tego są żywe :)

microsofter

były: Sun Solaris, Oracle Solaris, OpenSolaris; jest Solaris Express + m0n0wall + Solaris powered NAS

Bercik

Cytat: microsofter w Dzisiaj o 09:22:42 PMJuż założyłem taki temat: pierwsze distro wykluczone w Kalifornii.
Ja czytałem osobiście, ale tu raczej trochę inaczej chciałem i w innym kontekście...

microsofter

To tym razem krótko: prawdopodobnie to jest nieuniknione. Można pójść ścieżką MidnightBSD i wyłączyć kilka państw/stanów. Ale już wkrótce podobne prawo wchodzi w Brazylii, a inni czekają w kolejce.
były: Sun Solaris, Oracle Solaris, OpenSolaris; jest Solaris Express + m0n0wall + Solaris powered NAS

Zobacz najnowsze wiadomości na forum