Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Komputer czy laptop do linuksa na co warto zwrócić uwagę

Zaczęty przez linux4ever, Marzec 05, 2026, 07:01:18 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Co jest ważne w wyborze sprzętu jaki mamy używać z linuksem ?

Czy trzeba przepłacać za dobry komputer czy laptop?
Debian MATE  &Endevour OS Cinnamon

Bercik

Ad.1 - rozsądek i dla świętego spokoju sprawdzenie kompatybilności.
Ad.2 - nie, nie trzeba (nikt raczej do tego nie zmusza), wszystko zależy od potrzeb i zasobności portfela...
Jak coś działa, to znaczy że tego nie dotykałem...

mirekc

Cytat: linux4ever w Marzec 05, 2026, 07:01:18 PMCo jest ważne w wyborze sprzętu jaki mamy używać z linuksem ?

Jest artykuł na portalu: https://linuxiarze.pl/linux-na-laptopie-poleasingowym/

PomPom

Cytat: mirekc w Marzec 06, 2026, 07:23:57 AM
Cytat: linux4ever w Marzec 05, 2026, 07:01:18 PMCo jest ważne w wyborze sprzętu jaki mamy używać z linuksem ?

Jest artykuł na portalu: https://linuxiarze.pl/linux-na-laptopie-poleasingowym/
Wygląda na nieoznaczony wpis sponsorowany wygenerowany przez AI.

Ważne jest, żeby sobie wziąć coś, z czego będzie się zadowolonym. Przepłacać (nie wiem, czy to odpowiednie słowo na płacenie za coś konkretnego więcej, ale ok...) warto, jeżeli z komputera korzysta się regularnie po kilka godzin dziennie. Szczególnie warto dołożyć do lepszego laptopa, bo pod nazwą "laptop" istnieją sprzęty, które dzieli przepaść.
myk byle jak jako tako

Bercik

Cytat: PomPom w Marzec 07, 2026, 07:14:35 PMSzczególnie warto dołożyć do lepszego laptopa, bo pod nazwą "laptop" istnieją sprzęty, które dzieli przepaść.
Najgorzej, że pod tą nazwą istnieją sprzęty, które nie powinny się laptopem nazywać, co najwyżej być jakimś tabletem do oglądania zdjęć (i też nie zawsze będzie płynnie) :)
Jak coś działa, to znaczy że tego nie dotykałem...

Zobacz najnowsze wiadomości na forum