Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Przyszłość Uniksa i Linuksa

Zaczęty przez linux4ever, Marzec 02, 2026, 08:56:44 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

microsofter

Chwila, czy siedzicie na Debianie? On ma cały opensourcowy soft. Ostatni Debian zajmuje 6 płyt Blu-Ray, albo 28 DVD. Ktoś tu go używa (chyba Softvare), ale wy nie. Zdaje się, że wasze distra mieszczą się na 1 płycie DVD. Więc już nie mówcie, że mają aż tak duży wybór softu.
były: Sun Solaris, Oracle Solaris, OpenSolaris; jest Solaris Express + m0n0wall + Solaris powered NAS

Bercik

Cytat: microsofter w Dzisiaj o 10:00:40 AMChwila, czy siedzicie na Debianie? On ma cały opensourcowy soft. Ostatni Debian zajmuje 6 płyt Blu-Ray, albo 28 DVD. Ktoś tu go używa (chyba Softvare), ale wy nie. Zdaje się, że wasze distra mieszczą się na 1 płycie DVD. Więc już nie mówcie, że mają aż tak duży wybór softu.

Czekaj czekaj, coś mnie ominęło? Debiana trzeba zainstalować z 26 płyt DVD?? To ponad 100GB, więc po instalacji zajmie więcej, nie wiem czy taki dysk będę miał...

A nie, ISO ma tylko 3,7GB, czyli niecałą jedną, a resztę softu instaluje się z neta :)

Przestraszyłeś mnie :)
Jak coś działa, to znaczy że tego nie dotykałem...

microsofter

No popatrz, ja Debiana znam tylko z opowieści, a mnie nie ominęło. Bo ściągnąłem go na wypadek, gdybym zacierpiał na nadmiar czasu i zechciał przetestować go.

Myślę, że 1-sza DVD to system, a reszta soft.

Nie gniewaj się za ten zrzut, ja tylko informuję! nie chciałem straszyć.
były: Sun Solaris, Oracle Solaris, OpenSolaris; jest Solaris Express + m0n0wall + Solaris powered NAS

PomPom

@microsofter, nie wiem co chciałeś nam przekazać. Debian udostępnia wszystkie pakiety jako obrazy iso, bo aktualizuje te wersje raz na długi czas, więc takie obrazy mają jakiś sens. "Nasze" dystrybucje typu Arch czy Fedora są aktualizowane tak często, że takie zabawy to marnotrawstwo zasobów. To nie obrazuje tego, ile softu jest dostępnego.
myk byle jak jako tako

Bercik

Cytat: microsofter w Dzisiaj o 11:03:23 AMNo popatrz, ja Debiana znam tylko z opowieści, a mnie nie ominęło. Bo ściągnąłem go na wypadek, gdybym zacierpiał na nadmiar czasu i zechciał przetestować go.

Myślę, że 1-sza DVD to system, a reszta soft.

Nie gniewaj się za ten zrzut, ja tylko informuję! nie chciałem straszyć.

Nie no coś Ty :) Ja się nie gniewam absolutnie, po prostu lubię się czasem nieszkodliwie przekomarzać ;)

ponad 100GB to cały kod, chyba, z softem i wszystkim, to tak jak ja bym chciał pobrać Archa razem AUR :)

Przerost formy nad treścią, bo nie potrzebujesz 100GB softu od razu, dlatego instalujemy przez neta.
Pomijam już fakt aktualności takiego softu trzymanego na dysku :) (Widzę natomiast jedno jedyne zastosowanie: Apokalipsa)

System który zainstalujesz i możesz używać normalnie mieści się na DVD, jak większość... Oprogramowanie to już indywidualna sprawa co, kto i czego używa.

Kurde, zeszliśmy trochę z tematu wątku :)
Jak coś działa, to znaczy że tego nie dotykałem...

Zobacz najnowsze wiadomości na forum