Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Przyszłość Uniksa i Linuksa

Zaczęty przez linux4ever, Marzec 02, 2026, 08:56:44 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Bercik

Cytat: microsofter w Marzec 04, 2026, 11:19:58 AM
Cytat: BercikSprzęty są bardziej niż ok, więc jak Asahi Linux kiedyś już dorośnie do pełnej obsługi tegoż sprzętu, rozważę zakup ponowny macbooka air, ale tylko dla linuksa :)

Co to za znajda?! NetBSD słynie z portowania na co popadnie, pewnie będą pierwsi na nowym Apple. To sprawdzony system z historią, a nie kolejne distro-krzak. Które pewnie zniknie tak szybko, jak znikąd pojawiło się. Daj sobie spokój z jakimiś wydumkami.

Widzisz, co dla "jednego jest sufitem dla drugiego jest podłogą"...

NetBSD? - co to za krzak? Słynie z czego? Ma już jakieś doświadczenie na sprzętach Apple?
Interesowałem się dość mocno tematem kiedyś, jak używałem tego sprzętu, ale o jakimś krzaku pokroju netbsd na sprzetach Apple to nie słyszałem :) (możliwe że coś tam jest, ale pomijalne w takim razie skoro osoby w temacie nawet nie wiedzą...

Czy znikną? - możliwe, pewnie wtedy gdy nie dadzą z pewnymi rzeczami rady (wszystko jest możliwe, choć są mega blisko pełnego wsparcia).
Czy znajda? - to w sumie Fedora...

Jedyne BSD jakie znam i nadaje się do czegokolwiek to, to w PlayStation 5 :)

Nie jest to w żadnym wypadku "atak" na Twoją osobę, po prostu systemy "bsd" to nisza i dla większości (znacznej) ludzi - pomijalna - ot, ciekawostka nic więcej...
Jak coś działa, to znaczy że tego nie dotykałem...

PomPom

Co innego odpalić, że w ogóle działa, a co innego dać jakieś wygodne środowisko desktopowe, żeby się tego dało używać.

Mam Macbooka Air M2 i MacOS mi na nim zdecydowanie pasuje, ale jak już bym chciał Linuxa lub podobne, to poza Asahi nie ma niczego jakkolwiek sensownego. Lubię jak wszystko, co ma mi działać, po prostu działa i mogę zluzować z grzebaniem.
myk byle jak jako tako

MSki

Tylko po co na macbooku instalować Linuksa ?
Jeśli kaczka, to tylko w buraczkach.

PomPom

Niektórzy chcą Macbooka jako hardware, a wolą Linuxa jako soft. Torvalds miał takiego maczka jak mój, bo właśnie sam sprzęt mu się podobał.
myk byle jak jako tako

Zobacz najnowsze wiadomości na forum