Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Przyszłość Uniksa i Linuksa

Zaczęty przez linux4ever, Marzec 02, 2026, 08:56:44 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Jaki system uniksowy i unikspodobny ma przyszłość ?
Debian MATE  &Endevour OS Cinnamon

PomPom

MacOS, systemy oparte na Linuxie i BSD na pewno.
myk byle jak jako tako

microsofter

OpenIndiana wygląda przyszłościowo.
były: Sun Solaris, Oracle Solaris, OpenSolaris; jest Solaris Express + m0n0wall + Solaris powered NAS

MSki

MacOS na dedykowanych urządzeniach.
Coraz poważniej zastanawiam się nad przejściem na ten system i nad zakupem jakiegoś Pro MacBooka.
Jeśli kaczka, to tylko w buraczkach.

Bercik

Cytat: MSki w Marzec 02, 2026, 01:01:54 PMMacOS na dedykowanych urządzeniach.
Coraz poważniej zastanawiam się nad przejściem na ten system i nad zakupem jakiegoś Pro MacBooka.

Byłem długi czas użytkownikiem MacOS, ale to co teraz jest i jak wygląda, jak działa, skutecznie mnie odsunęło od tego systemu. Syn używa do dzisiaj i mam jako taki podgląd.
Sprzęty są bardziej niż ok, więc jak Asahi Linux kiedyś już dorośnie do pełnej obsługi tegoż sprzętu, rozważę zakup ponowny macbooka air, ale tylko dla linuksa :)
Jak coś działa, to znaczy że tego nie dotykałem...

MSki

Cytat: Bercik w Marzec 02, 2026, 02:41:07 PMjak Asahi Linux kiedyś już dorośnie do pełnej obsługi tegoż sprzętu, rozważę zakup ponowny macbooka air, ale tylko dla linuksa :)
Firmowo iOS jest instalowany na sprzęt z procesorami M... jak i Intela, więc instalacja Linuksa na sprzęcie (z Intelem) powinna być bezproblemowa. GPU nie powinna sprawiać problemów.
Tabelka - https://pl.wikipedia.org/wiki/MacOS

Bercik

Cytat: MSki w Marzec 02, 2026, 05:12:37 PM
Cytat: Bercik w Marzec 02, 2026, 02:41:07 PMjak Asahi Linux kiedyś już dorośnie do pełnej obsługi tegoż sprzętu, rozważę zakup ponowny macbooka air, ale tylko dla linuksa :)
Firmowo iOS jest instalowany na sprzęt z procesorami M... jak i Intela, więc instalacja Linuksa na sprzęcie (z Intelem) powinna być bezproblemowa. GPU nie powinna sprawiać problemów.
Tabelka - https://pl.wikipedia.org/wiki/MacOS

Na intelu ja wiem, że się normalnie da. Ja mówię o M, bo raczej intel niczego nie wnosi w obecnych sprzętach w porównaniu z tym u innych producentów (zresztą intel dawno to już zapomniana historia u Apple). Głównie mówię o wydajności jak i czasie pracy na baterii - no tu M, nie ma nadal sobie równych :)

MSki

Bercik

Cytat: MSki w Marzec 03, 2026, 11:12:06 AM
Cytat: Bercik w Marzec 02, 2026, 02:41:07 PMjak Asahi Linux kiedyś już dorośnie do pełnej obsługi tegoż sprzętu
oglądałeś ?
https://www.youtube.com/watch?v=T_uPdG-i8DU

Mniej więcej :)

Nie ma jeszcze działających w pełni wielu rzeczy, dlatego "musi dorosnąć", a jak znam społeczne tematy - ogarną.
Najważniejsze jest wsparcie (sterowniki) grafiki, to nie jest niestety jeszcze w pełni...

Ale trzeba przyznać - robotę odwalają dobrą :)

jankycoder

MacOS? Może kiedyś kupię MacBooka. Jaki Linux może mnie przygotować na MacOS? Zarówno mam na myśli pulpit jak i całą resztę.

Pytam, bo html i css na każdej platformie jest tak samo... :)
Jestem raczej janky_coder, ale byłby chociaż szpan, a przecież "Nie ma jak szpan" :)

Bercik

Cytat: jankycoder w Marzec 03, 2026, 08:51:03 PMMacOS? Może kiedyś kupię MacBooka. Jaki Linux może mnie przygotować na MacOS? Zarówno mam na myśli pulpit jak i całą resztę.

Pytam, bo html i css na każdej platformie jest tak samo... :)
Jestem raczej janky_coder, ale byłby chociaż szpan, a przecież "Nie ma jak szpan" :)

Odpowiedź dwojaka:
Każdy i żaden :)

Każdy - bo układ katalogów podobny i ma terminal, oraz wygląda jak "działające GNOME z milionem wtyczek"
Żaden - bo żaden linuks nie jest tak ograniczony, że nie wspomnę o menadżerze plików :)

linux4ever

@Bercik No Mac OS jest dla tych bogatych nie muszących się znać ?

@jankycoder Radziłbym bardziej Linuksa bo ma więcej narzędzi i jest uproszczony w sensie interfejsu graficznego.

Szpan to teraz chyba te laptopy od Tuxedo które mają lepsze parametry sprzętowe.

Mac OS chyba tym nie powala nigdy nie miałem macbooka to nie wiem.

Debian MATE  &Endevour OS Cinnamon

Bercik

Cytat: linux4ever w Dzisiaj o 06:39:22 AMNo Mac OS jest dla tych bogatych nie muszących się znać ?
Sprzęt wyznacza status społeczny?

Cytat: linux4ever w Dzisiaj o 06:39:22 AMSzpan to teraz chyba te laptopy od Tuxedo które mają lepsze parametry sprzętowe.
Przepłacone, ale fakt, wyglądają fajnie...

Cytat: linux4ever w Dzisiaj o 06:39:22 AMMac OS chyba tym nie powala nigdy nie miałem macbooka to nie wiem.
Nie wiem co przez to rozumiesz, bo fakt, funkcjonalność nie powala, ale to bardzo dobrze i precyzyjnie wykonane sprzęty, ze świetną baterią i z bardzo dużą mocą obliczeniową.
System natomiast, to inna para kaloszy, staram się nie oceniać ludzi w zależności jakiego systemu operacyjnego używają - co kto lubi i co mu pasuje...

jankycoder

To może zostanę przy PC Squadack... Jak będę miał kasę z 13 renty, bo jestem bardzo biednym milionerem... ;)

microsofter

Cytat: BercikSprzęty są bardziej niż ok, więc jak Asahi Linux kiedyś już dorośnie do pełnej obsługi tegoż sprzętu, rozważę zakup ponowny macbooka air, ale tylko dla linuksa :)

Co to za znajda?! NetBSD słynie z portowania na co popadnie, pewnie będą pierwsi na nowym Apple. To sprawdzony system z historią, a nie kolejne distro-krzak. Które pewnie zniknie tak szybko, jak znikąd pojawiło się. Daj sobie spokój z jakimiś wydumkami.
były: Sun Solaris, Oracle Solaris, OpenSolaris; jest Solaris Express + m0n0wall + Solaris powered NAS

Zobacz najnowsze wiadomości na forum