Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

AlmaLinux i możliwości tego distra

Zaczęty przez MSki, Luty 04, 2026, 10:09:11 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

MSki

Witam zainteresowanych.
Nie chciałem tego pytania zamieszczać w tytule tematu, ale pod pojęciem możliwości, chciałem się dowiedzieć, czy AlmaLinux sprawdzi się w codziennym uzytkowaniu na laptopie ?
Przez codzienne użytkowanie rozumiem takie możliwości jak;
- przegladanie internetu, łatwość instalacji przeglądarek innych niż jedyna narzucona,
- zawartość w oprogramowaniu pakietów do audio i wideo, w tym zastrzeżone, niewolne oprogramowanie,
- konwersja plików multimedialnych na różne formaty,
- dostępność programów biurowych...

..za wszelkiego typu recenzje będę bardzo wdzięczny.

linux4ever

@MSki A  na czym bazuje ten Linux?

I jaki masz sprzęt aby go obsłużyć ?

Bo tak naprawdę każde distro na nowym komputerze czy laptopie pójdzie bez problemu.

I mogę je przetestować.
Debian

mirekc

Cytat: linux4ever w Luty 04, 2026, 10:11:18 AM@MSki A  na czym bazuje ten Linux?
Na RHEL. Jest o nim na linuxiarskim portalu: https://linuxiarze.pl/almalinux-10-0/
Cytat: MSki w Luty 04, 2026, 10:09:11 AMczy AlmaLinux sprawdzi się w codziennym uzytkowaniu na laptopie ?
Według mnie to serwerowa dystrybucja, na laptopa bym nie wybrał. A i z niewolnym oprogramowaniem może być problem, bo to dystrybucja społecznościowa i dla społeczności (spekuluję, nie sprawdzałem).

No ale możesz mieć ważny powód, że zastanawiasz się akurat nad tą dystrybucją. Jaki?

MSki

Cytat: linux4ever w Luty 04, 2026, 10:11:18 AMI jaki masz sprzęt aby go obsłużyć ?
Lenovo ThinkPad T420;
CPU: Intel(R) Core(TM) i5-2520M (4) @ 3.20 GHz
GPU: Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Co] intel3000
Memory: 15.50 GiB (2 x 8GiB)

Cytat: linux4ever w Luty 04, 2026, 10:11:18 AMI mogę je przetestować.
Gdybyś zechciał i zwrócił uwagę na to co mnie interesuje, to bardzo proszę.

Cytat: mirekc w Luty 04, 2026, 10:31:31 AMJest o nim na linuxiarskim portalu: https://linuxiarze.pl/almalinux-10-0/
Dziękuję, właśnie sobie poczytałem.

Cytat: mirekc w Luty 04, 2026, 10:31:31 AMA i z niewolnym oprogramowaniem może być problem, bo to dystrybucja społecznościowa i dla społeczności (spekuluję, nie sprawdzałem).
Ale chyba dlatego, że jest to dystrybucja społecznościowa, to powinna być nadmiarowo wyposażona w pakiety, których ludzie na co dzień używają - nie twierdzę, tylko domniemuję.

Cytat: mirekc w Luty 04, 2026, 10:31:31 AMNo ale możesz mieć ważny powód, że zastanawiasz się akurat nad tą dystrybucją. Jaki?
Stabilność systemowa i doświadczanie czegoś nowego, czegoś, co spełni moje oczekiwania, a jednocześnie bedzie dziecinne proste podczas użytkowania.
Zawsze hołdowałem pewnej zasadzie - z tłumem nie zajdziesz dalej niż tłum, sam możesz odkryć to co jeszcze nieodkryte - i tu nie chodzi o to, że jestem jakimś indywidualistą, wyalienowanym ze społeczności, bo nie jestem, ale o to, że te wszystkie najbardziej zaje****e i polecane dystrybucje nie sprawdziły się tak, jakbym sobie tego życzył.
I wiem, że nie jest to koncert życzeń, ale skoro GNU/Linux ma za sobą kilka dekad rozwoju, to dlaczego nie można sobie czegokolwiek życzyć(?), zwłaszcza że jest darmowy, ..dlatego wciąż szukam.

linux4ever

Zainstalowałem bez epel jest kiepsko:https://wiki.almalinux.org/repos/Extras.html#epel

Libreoffice trzeba zainstalować z https://pl.libreoffice.org/pobieranie/stabilna/

Nie ma gimpa ani inkscape brakuje mpv sporo programów trzeba budować.

I żeby nie było że ściemniam wrzucam zrzut ekranu:

Gnome jest responsywne ale mimo ustawiania Almy jakoś mnie jakoś zniechęcajaca.

Bez flatpaka bieda straszna a go nie wgrywałem.

Wracam do Debiana.

Debian

Bercik

Cytat: MSki w Luty 04, 2026, 01:39:38 PMte wszystkie najbardziej zaje****e i polecane dystrybucje nie sprawdziły się tak, jakbym sobie tego życzył.
Miałem dokładnie to samo wrażenie i odczucie (nie wiem czy to nie to samo), dlatego starałem sie "eksperymentować", aż wybór padł na Cachy i tak już został - dla mnie strzał w 10!
Na laptopie znowu męczę Archa, bo jakoś mi bardziej w sumie pasuje może dlatego, że te pakiety mam takie jakie chcę mieć i nic poza tym (tak, wiem, konfiguracja jest mozolna, ale ja to lubię robić).
Podzielam Twoje zdanie i trzymam kciuki abyś znalazł swoją "wymarzoną" dystrybucje ;)
CachyOS & KDE Plasma – forever 😎🔥 
Debian & Ubuntu i ich klony: Nie wsiadam w ten wagon 💩

Bercik

Taki mały offtop ;)
Cytat: linux4ever w Luty 04, 2026, 07:40:29 PMNie ma gimpa ani inkscape brakuje mpv sporo programów trzeba budować.
Wiesz co mi się w Fedorze podoba, która ma najbliżej do Red Hata?
Nazwa. Nazwa mi się podoba :) Jak dla mnie najlepsza nazwa dystrybucji :)
Tylko nazwa... reszta niestety nie pasuje mi :)

MSki

@linux4ever, bardzo dziękuję Ci za trud, pracę i czas poświęcony przybliżeniu mi możliwości tego distra.
Faktycznie, AlmaLinux nie jest dystrybucją dla mnie.

@Bercik, ale my tu nie o archowatych dystrybucjach piszemy.
Miałem zainstalowanego na dysku CachyOS i kilka tygodni na nim sobie pracowałem, ale nie potwierdzam, że jest to distro the best ever, bo każda kolejna aktualizacja była poprzedzona u mnie myślą, czy po jej przeprowadzeniu distro się nie wykrzaczy.

Używając CachyOS czułem się jak tester, a nie jak użytkownik.

Trochę lepiej sprawa wygląda z Manjaro, z którego teraz "klepię".
Aktualizacje są zdecydowanie rzadsze, bo (chyba) wcześniej są testowane przez testerów używających właśnie CachyOS. I rozumiem to niezadowolenie fanów Archa i CachyOs, spowodowane tym, że developerzy Manjaro spijają soczek z ich pracy.

Ale aby zakończyć definitywnie temat Archa, CachyOS i Manjaro, śmiem twierdzić, że każde z tych dwóch, które wytłuściłem, ma niedoróbki - to nie są distra, które po "wyjęciu z pudełka" działają i mają wszystko skonfigurowane jak należy.
Bo nie może być tak, aby instalowany pakiet programu miał opcjonalne braki.
W CachyOS , do Gparted trzeba doinstalować ntfs-3g, aby można było sformatować dysk, czy pena na ntfs.
W Manjaro, do Audacity też jakiś dodatek, już nie wnikam jaki, aby można było mp4 przekonwertować na mp3.

Ja, jak na razie zadowolony nie jestem i dalej szukam, ale cieszę się z Twojego zadowolenia i to bez krzty sarkazmu, tak naprawdę. 

mirekc

Cytat: linux4ever w Luty 04, 2026, 07:40:29 PMLibreoffice trzeba zainstalować z https://pl.libreoffice.org/pobieranie/stabilna/
Nie ma gimpa ani inkscape brakuje mpv sporo programów trzeba budować.
Ale przecież tego właśnie należało się spodziewać. To dystrybucja serwerowa, a po co na serwerze LibreOffice albo GIMP? Serwer i desktop (laptop) to dwa różne światy. Oczywiście można się zaprzeć i nawet na serwerowej dystrybucji zrobić sobie w miarę wygodne środowisko desktopowe, tylko po co?

Bercik

Cytat: MSki w Dzisiaj o 07:16:14 AMpo "wyjęciu z pudełka" działają i mają wszystko skonfigurowane jak należy.
Bo to sprawa indywidualna. Dla każdego to wygląda inaczej.

Cytat: MSki w Dzisiaj o 07:16:14 AMW Manjaro, do Audacity też jakiś dodatek, już nie wnikam jaki, aby można było mp4 przekonwertować na mp3.
Nawet w Windows musisz mu "kodek podać".

Cytat: MSki w Dzisiaj o 07:16:14 AMBo nie może być tak, aby instalowany pakiet programu miał opcjonalne braki.
Dlatego nazywa się "opcja" - jest opcjonalne.

W każdym razie ja również bez cienia sarkazmu napisałem Ci szczerze:
Cytat: Bercik w Luty 04, 2026, 09:44:48 PMtrzymam kciuki abyś znalazł swoją "wymarzoną" dystrybucje ;)

MSki

Cytat: Bercik w Dzisiaj o 08:16:06 AM
CytatBo nie może być tak, aby instalowany pakiet programu miał opcjonalne braki.
Dlatego nazywa się "opcja" - jest opcjonalne.

tiaaa, sprzedamy Panu auto, z opcjonalną możliwością włożenia silnika pod maskę.

PomPom

Alma Linux to bardzo fajna dystrybucja, która ma działać i działać dobrze. Wymaga trochę dodatkowej wiedzy, ale niekoniecznie tylko z powodu własnej konstrukcji, a tego, że jej desktopowa userbaza jest mała i trzeba więcej samemu ogarnąć. Nie różni się wiele od Debiana w kwestii świeżości oprogramowania bez Flatpaka i nieoficjalnych repozytoriów, ale w moim odczuciu Alma działała lepiej. Działała, bo ostatnią Almą, jaką miałem na laptopie, była 9.x. Wtedy dało się jej używać jak każdej innej dystrybucji.

myk byle jak jako tako

melis

@MSki nie należę do hejterów Manjaro. Sam używałem go długo dość. Do czasu...aż update nie chciał ruszyć, bo klucze się nie zgadzały. Wyszło na to, że dla czystej ciekawości postawiłem nowy system. Nie ruszyła instalacja, bo klucze się nie zgadzały. Po dłuższej chwili doszedłem do ładu z tym. Do czasu kolejnego update, po którym nie wstał ekran logowania. Zasada jest taka z Manajro, że koniecznie trzeba czytać uwagi do aktualizacji. A kusząc się na aur, to już w ogóle igranie z ogniem. Także Manjaro jest spoko, ale niestety awaryjne. Arch na ten przykład, może działać równolegle bez najmniejszych przerw i obaw. wbrew pozorom, to naprawdę stabilny system. Przez ponad rok nie udało się mi go zepsuć, żadną aktualizacją. Był czas, że po udpate GRUB podobno nie wstawał. Ja tego nie doświadczyłem. Sam jednak od Cachy Os, wolę Endeavour Os, lub czysty Arch. Z Manjaro, to Mabox ewentualnie, dlatego że jest bardzo dobry kontakt z twórcą i zawsze jak może, to pomoże :D Chcesz mega stabilności i pewności że nic się nie posypie choćby nie wiem co, weź OpenSuse Leap.

Bercik

Cytat: MSki w Dzisiaj o 09:06:40 AMtiaaa, sprzedamy Panu auto, z opcjonalną możliwością włożenia silnika pod maskę.
Nie jest to trafna analogia, bo akurat ntfs-3g to nie jest silnik tego programu ;) Tak samo mp3...

Zobacz najnowsze wiadomości na forum