Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Za co można uwielbiać i nienawidzić linuksa

Zaczęty przez linux4ever, Luty 03, 2026, 12:10:43 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Za co lubimy nasze distro linuksowe?

Za co nienawidzimy ten system ?
Endeavour OS LXQT& Devuan Cinnamon

Bercik

Cytat: linux4ever w Luty 03, 2026, 12:10:43 PMZa co lubimy nasze distro linuksowe?
Lubię CachyOS (Archa też), bo nie jest Debianem, Mintem, Ubuntu ani żadnym z tych podobnych tworów 🙂
Daje świeżość, szybkość i poczucie, że system jest robiony z myślą o użytkowniku, a nie o kompromisach dla ,,wszystkich".

Cytat: linux4ever w Luty 03, 2026, 12:10:43 PMZa co nienawidzimy ten system ?
Właściwie... za nic. Jeśli jakiegoś systemu nienawidzę, to po prostu go nie używam. Linux daje wybór — a skoro mogę wybrać to, co mi pasuje, nie ma sensu się męczyć.
CachyOS & KDE Plasma – forever 😎🔥 
Debian & Ubuntu i ich klony: Nie wsiadam w ten wagon 💩

microsofter

Cytat: linux4everZa co lubimy nasze distro linuksowe?

Sporo tego. Moje distro, czyli Solaris, lubię za:

- ZFS, który wysyła inne systemy plików do muzeum,
- zones, które umożliwia uruchomienie wielu kopii systemu równolegle, z natywną wydajnością i bez wad wirtualizacji,
- SMF, które pozwala na łatwe zarządzanie usługami i ich współbieżny start,
- autorską obsługę SMB, bez wad SaMBy,
- najwyższą jakość, w tym stabilność i bezpieczeństwo klasy enterprise,
- kompletną i szczegółową dokumentację,
- za to, że wychodzi kiedy jest gotowy, a nie bo zbliża się ustalony termin więc wypuszczamy co mamy,
- jest tworzony jako całość (za wyjątkiem Gnome i IPFilter),
- bo jest używany w najbardziej wymagających zastosowaniach, do których nie nadaje się pierwsze distro z brzegu,
- nie podkrada kodu,
- za dostępność starszych wydań i ich dokumentacji,
- nie jest forkiem ani uniksopodobny, tylko prawdziwym Unixem stworzonym przez K. Thompsona i D. Ritchie,
- opracowany przez Sun Microsystems - firmę która weszła do annałów historii,
- uwielbiam za to, że w dowolnym momencie - nawet przy kopiowaniu/przenoszeniu/edycji plików - mogę wcisnąć reset, po czym system wstanie a zawartość dysków będzie spójna, i żaden plik nie będzie usunięty, obcięty ani zaśmiecony (w najgorszym wypadku będzie miał starą zawartość, sprzed zapisu), i mogę to powtarzać dowolną ilość razy, tysiące.

Za co nienawidzę Solarisa?? Ma parę wad, ale żeby nienawidzić ... Nie ma takiej opcji! Można go tylko polubić albo pokochać. Po kilku tygodniach zaczynasz rozumieć, jak daleko w tyle są inne systemy, niedopracowane i wybrakowane. Solaris skutecznie wybija z głowy inne OS unixowe. Zwłaszcza te na jądrze Linuxa, na które zaczynasz patrzeć jak na zabawki.
były: Sun Solaris, Oracle Solaris, OpenSolaris; jest Solaris Express + m0n0wall + Solaris powered NAS

Bercik

A da się na tym pograć w Hogwarts Legacy?
Obsługuje to protona?
Dostępność softu duża?

Nie wiem, pytam z ciekawości, nie znam systemu, ale jak na powyższe nie ma "tak", to z tym
Cytat: microsofter w Dzisiaj o 11:50:59 AMSolaris skutecznie wybija z głowy inne OS unixowe. Zwłaszcza te na jądrze Linuxa
myślę, że raczej nie tak prędko...

microsofter

Chyba jednak prędko. Od rzeczy windowsowych jest Windows. W zeszłym roku kupiłem komp z i5 i 1 TB HDD za 55 zł. Czasy, kiedy miało się 1 PC który musiał wszystko, minęły bezpowrotnie.

Cytat: microsofterMoje distro, czyli Solaris, lubię za:

- to, że nie próbuje udawać Windows.
były: Sun Solaris, Oracle Solaris, OpenSolaris; jest Solaris Express + m0n0wall + Solaris powered NAS

Bercik

Cytat: microsofter w Dzisiaj o 12:28:51 PMOd rzeczy windowsowych jest Windows.
Nie wiem czy granie, to domena tylko Windows. Dla mnie nie.
Nie wiem też co to znaczy "rzeczy Windowsowe", bo granie, soft, czy inne rzeczy, to nie jest rzecz zarezerwowana chyba dla Windows :)

Także jednak nieprędko, bo wnioskuję, że te rzeczy jednak nie mają szansy działać :)

MSki

Nie rozumiem, za co można uwielbiać Linuksa, ale wiem za co można go znienawidzić.
A można za samą wolnościową filozofię, która pozwala na tworzenie klonów klonów, które można robić w nieskończoność. Zauważyłem, że zmianie podlegają jedynie kolejne kernele, no bo i coraz nowszy sprzęt wrzucany jest na rynek ...ale reszta, to jedynie massa tabulette, lepiej lub gorzej zrobiony wypełniacz.
Hasło "rok Linuksa" jest jedynie chciejstwem, aby tak było, bo skoro cała para idzie w rozwarstwienie do astronomicznych rozmiarów (setki distr), to Linux nigdy nie stanie się systemem wiodącym w szkołach, biurach i chatach.

microsofter

Dobrze kminisz, Bercik, no nie mają. Dla mnie to żadna wada, gdyż obok stoi mój 2-gi PC (z ostro scustomizowanym Windows Serverem).

Cytat: BercikNie wiem czy granie, to domena tylko Windows. Dla mnie nie.

Absolutnie tylko Windows (dla tytułów po 1997 roku). Ale to nawet fajnie, że mamy tak odmienne poglądy. Piąteczka, kolego!

Bercik

Cytat: microsofter w Dzisiaj o 02:04:30 PMAbsolutnie tylko Windows (dla tytułów po 1997 roku)
No nie zgodzę się, kiedyś może tak było, ale dawno i nieprawda i nie warto nawet tak myśleć :)

Tak, również fajnie, że mamy skrajnie odmienne poglądy :)

Bercik

Zobacz najnowsze wiadomości na forum