Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

W którym repo jest więcej programów?

Zaczęty przez jankycoder, Luty 01, 2026, 10:12:24 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

jankycoder

Hej. :) Więcej programów jest w repo CachyOS, PopOS czy Fedory?

pclinuxos

Skoro PopOS bazuje na Ubuntu, a Ubuntu bazuje na Debianie który ma najwięcej pakietów ze wszystkich dystrybucji. To wychodzi na to że PopOS ma najwięcej.

Bercik

Cytat: pclinuxos w Luty 02, 2026, 03:42:25 PMTo wychodzi na to że PopOS ma najwięcej.
Dziwne, nawet "fastfetch" nie ma :)

Cytat: pclinuxos w Luty 02, 2026, 03:42:25 PMUbuntu bazuje na Debianie który ma najwięcej pakietów ze wszystkich dystrybucji.
Jeśli liczymy "powtarzające się pakiety na różnych gałęziach"...

Obecna stabilna wersja, Debian 13 (trixie), zawiera ponad 69 830 pakietów oprogramowania - tak piszą...

Z drugiej strony, czy liczba pakietów jest jakimś wyznacznikiem? :)
CachyOS & KDE Plasma – forever 😎🔥 
Debian & Ubuntu i ich klony: Nie wsiadam w ten wagon 💩

linux4ever

@jankycoder Paradoksalnie na Cachy OS ale trzeba umieć je zbudować.

@pclinuxos I tak i nie gdyż wszystko z Pop OS to czerpanie garściami z Ubuntu zaś samo Ubuntu to z Debiana
Unstable.

To powoduje że na Debianie,Pop OS i Ubuntu są te same pakiety ale o innych wersjach czasem czegoś brakuje bo zostało zastąpione lub jest w innej gałęzi repozytorium np:free,non free,contrib itp.....

Na Ubuntu nie ma free,non free i contrib itd...

Zastąpione zostało to nazwą np: multiverse itp....

Co do Fedory to testowałem wersje live i zdaje mi się że to system raczej dla biznesu.

Dlatego dodatkowe programy wrzucało się tam przez EPL takie repozytorium.

@Bercik To zależy od tego czy chcesz otoczyć się blichtrem złotem i chwałą jako użytkownik najlepszego distro lub zrobić gównoburzę.

Ja mógłbym zrobić z igły widły i napisać że Devuan ma najwięcej programów bo sobie zbuduje coś z gita i wrzucę sporo programów z flatpaka.

I tak naprawdę nie ma znaczenia co się używa bo na linuksie programy są budowane z kodu źródłowego przez opiekunów paczek repozytorium.

Tak długo jak dany system ci pasuje w obsłudze i ergonmii oraz resposywności.

Tyle ode mnie.
Endeavour OS LXQT& Devuan Cinnamon

jankycoder

Trochę naumiałem się CachyOS, ale nie jestem "zakochany"... ;)

PopOS używałem tydzień i nie wyłożył się ani razu. :)

linux4ever

Cytat: jankycoder w Luty 02, 2026, 07:25:23 PMPopOS używałem tydzień i nie wyłożył się ani razu. :)

A  jak z tym Rustem bo niby całe GUI na Pop OS jest zasobożerne i napisane w tym języku.

Endeavour OS LXQT& Devuan Cinnamon

jankycoder

@linux4ever Mam Dell Optiplex 7070 Micro i5-8500 3GHz z 16GB RAM i 2 x 2TB SSD+HDD. Na tym sprzęcie Cosmic chodzi płynnie, ale wolniej niż mój Wind11.

Bercik

Cytat: linux4ever w Luty 02, 2026, 07:05:26 PMTo zależy od tego czy chcesz otoczyć się blichtrem złotem i chwałą jako użytkownik najlepszego distro lub zrobić gównoburzę.
Nie no, ja raczej akurat tutaj "gówno burzy" robić nie miałem zamiaru, po prostu, pisanie, że Debian ma "najwięcej i najlepiej" jakoś na mnie źle działa - bo to zwykłe "pierdolety" ;)

Napisałem natomiast, jak piszą w internetach ile ma, bo nie wiem sam, bo tego nie używam - zwyczajnie odniosłem się do pytania :)

pclinuxos

Ogólnie nie polecam dystrybucji PopOS, Manjaro, są na poziomie Ubuntu, czyli niskim. Obecnie chyba też przejdę na coś innego niż te bazujące na Ubuntu. Ale dopiero się rozglądam po dystrybucjach. Ktoś mi polecał NIxOS, EndeavourOS, Bazzite to chyba klon Fedory jak Nobara. Lub po prostu wrócę do Zorina lub Solus.

Bercik

Cytat: pclinuxos w Luty 02, 2026, 10:06:55 PMLub po prostu wrócę do Zorina
Nie wiem czy wiesz, ale Zorin bazuje na Ubuntu :) a więc:
Cytat: pclinuxos w Luty 02, 2026, 10:06:55 PMna poziomie Ubuntu, czyli niskim.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum