Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Najtrudniejszy moment w Arch

Zaczęty przez Bercik, Styczeń 31, 2026, 07:21:08 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Bercik

Cytat: pclinuxos w Luty 02, 2026, 10:09:43 PMinaczej ludzie odejdą do jego klonów.
Jego klony mają właśnie i graficznie i liveiso (np CachyOS)
:)
CachyOS & KDE Plasma – forever 😎🔥 
Debian & Ubuntu i ich klony: Nie wsiadam w ten wagon 💩

pclinuxos

Właśnie zawsze mi brakowało takiego klona Archa, którego obraz ISO nie jest za duży 700MB i posiada graficzny instalator. Żeby móc wybrać sobie w gui środowisko graficzne, przeglądarkę i to zainstalować bez żadnych openoffisów. Kiedyś taki wybór posiadał openSuse, zaznaczałeś sobie w graficznym instalatorze pakiety które chcesz zainstalować. Debian też tak ma ale i tak instaluje za dużo pakietów biurowych i innych mi niepotrzebnych z automatu. Coś jak niedawno powstały Linexin, jest najbliżej ideału.
https://www.youtube.com/watch?v=6PeOSy3VDSE

Bercik

Cytat: pclinuxos w Luty 02, 2026, 10:23:14 PMCoś jak niedawno powstały Linexin, jest najbliżej ideału.
Dla każdego "ideał" to może być coś zupełnie innego... Linexin akurat, może kiedyś będzie, kto wie (intencje są dobre).

Dla mnie to CachyOS.

melis

EndeavourOs też to praktycznie czysty Arch. Ale cli archinstall, na pewno jest dziś łatwiejsze w obsłudze niż dawniej, także powineneś sobie poradzić na spokojnie. Jedyne co większy kłopot może sprawić to uruchomienie wifi, bo trzeba manuala przeczytać dla iwctl :D

Bercik

Jeśli laptop, to raczej ma jedna kartę, no i jeśli nie jest jakaś egzotyczna to na szybko:
iwctl[iwd]# station wlan0 connect SSIDpodaj hasło, enter, potem:
[iwd]# exitarchinstall
a najszybciej wpiąć kabel, jak mamy gniazdo :)

Zobacz najnowsze wiadomości na forum