Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Menu wyndous 11

Zaczęty przez jankycoder, Styczeń 13, 2026, 11:13:36 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

jankycoder

Trzymajcie się bracia Linuxiarze, bo wyndous Wam pokaże. Tak teraz wygląda menu...

linux4ever

@jankycoder A co ma pokazać ?  Napiszę tyle: Linux ma wszystko w pełnej darmowej wersji nawet w repozytorium.

Nie płacisz za nic a nawet gdybyś miał zawirusowany plik z windowsa żaden wirus się nie uruchomi.

Linux ze względu na budowę ma większe zabezpieczenie przed zawirusowaniem.

Masz na nim zaporę sieciową którą można dowolnie dostosować.

Sterowniki możesz szybko na nim zainstalować zazwyczaj bez chodzenia po różnych stronach.

Najważniejsze rzeczy masz w kernelu podstawowe sterowniki itp.....

Daje większe możliwości nawet przy drukowaniu chodzi tu o CUPS który daje bardzo zaawansowaną  konfiguracje drukarki.

Nie musisz używać na nim instalatorów kodeków wystarczy mpv.

Jest GIMP i Inkscape do obróbki grafiki do modelowania masz blender 3d.

Od razu możesz zainstalować dowolny kompilator lub interpreter do języków programowania.

I nie trzba cudowania jak na windows co oznacza pobierania wzystkiego po kolei.

Na Gnu/Linux i pochodnych jest wszystko kilkoma kliknięciami od razu gotowe do pracy.

Wystarczy jedna komenda by pobrać oprogramowanie i nawet jest autouzupełnianie w terminalu tak jest na Cachy OS.

Szeroki wybór powłok np:Zsh,Fish,Bash,Csh itp....

Na windows jest tylko powershell.

Szeroki wybór interfejsów graficznych na windowsie masz tylko jeden.

I mógłbym wymieniać tak długo....

Na razie tyle.
Cachy OS LXQT& Devuan Cinnamon

jankycoder

No przecież ja dałem te zdjęcia i komentarz z obrzydzenia do Wind11 i nowego menu. Natychmiast zainstalowałem CachyOS. :)

mirekc

Cytat: jankycoder w Styczeń 13, 2026, 01:22:36 PMNo przecież ja dałem te zdjęcia i komentarz z obrzydzenia do Wind11 i nowego menu. Natychmiast zainstalowałem CachyOS. :)
A po co mieć nowe menu? W końcu jest Open Shell. ;)

Bercik

Z wyglądem DE to jak z dupą - każdy ma swoje ulubione, ale jak masz wybór to spoko jest. 😁

Ja ubóstwiam Plasmę - mnie się cholernie podoba. Mówią, że podobna do Windows, ale no nie... nawet koło Windowsa nie stała... no i dobrze bo by się czymś zaraziła jeszcze 🤣
CachyOS & KDE Plasma – forever 😎🔥 
Debian & Ubuntu i ich klony: Nie wsiadam w ten wagon 🗑

jankycoder

Bo tak mojem skromnem zdaniem to menu ze zdjęcia wygląda teraz jak dupa zza krzoka.

Bercik

No cóż, nie sposób się nie zgodzić 😊

microsofter

Coś pomiędzy Menedżerem programów z Win3 (którego lubiłem) a panelem kafelków z Win8.

A skąd nagle ten temat? starsze kompilacje Win11 miały to inaczej, czy o co chodzi? Zdaje się, że Ubuntu ma podobny interface.
były: Sun Solaris, Oracle Solaris, OpenSolaris; jest Solaris Express + m0n0wall + Solaris powered NAS

PomPom

Gdyby Windowsa nie było, to też używalibyście Linuxa?
myk byle jak jako tako

Bercik

Cytat: PomPom w Styczeń 15, 2026, 11:24:35 AMGdyby Windowsa nie było, to też używalibyście Linuxa?

Hehe, dobre pytanie zadałeś :)

Ja myślę, że gdyby Windowsa nie było, to obecny stan systemów nie wyglądałby jak teraz, pewnie układałby się inaczej, Linuxa może nawet by nie było wcale...
W sumie to cholera wie co by było :D

pavbaranov

Lin akurat mógłby być, albowiem on nigdy w ogóle nie był pomyślany jako konkurencja/alternatywa dla Windows.

Gdyby nie było Windows, to prawdopodobnie dzisiaj mielibyśmy jakąś pochodną OS2 jako dominujący system, albowiem nieistotne jest to jaki system jest najpowszechniejszy, a kto za tym stoi. Myślę, że dowolny produkt do którego dorwałby się MS byłby dystrybuowany w równie agresywny sposób, co jakikolwiek inny ich produkt do czasu osiągnięcia przez MS dominującej pozycji rynkowej.

PS: Używam linuksa bo lubię i chcę, a nie dlatego, że są inne systemy, których nie lubię/nie chcę.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

microsofter

Wyjąłeś to z moich ust. Też uważam, że OS/2 dominowałby w domach. Prostszy system do ogarnięcia, bardziej user-friendly niż Unix i jego pochodne. Które, jak na wczesne lata 90te, dodatkowo miały zbyt wygórowane wymagania sprzętowe. Jednak kluczowe znaczenie dla wczesnej adopcji na desktopie ma fakt, że OS/2 jest w pełni zgodny z DOSem.

Wracając do tematu, patrzę na ten zrzut i nadal nie wiem, gdzie wy tu widzicie menu. Menu ma Win95, Vista czy 10. Skopiowano je też do KDE i Gnome. A to tutaj to przecież jest okno ze zbiorem ikon, czyli nowa odsłona Menedżera programów. Lepszy od menu, jeśli w kółko uruchamiamy te same programy; przegrywa z menu, kiedy ciągle uruchamiamy coś z wielu różnych grup. (Win95 miał - opcjonalnie - obydwa, więc można było porównać sobie w praktyce.)

Co do wyglądu, ani to brzydkie ani ładne. Chyba już nie będzie ładniejszego Windowsa niż Vista, i brzydszego niż 8.
były: Sun Solaris, Oracle Solaris, OpenSolaris; jest Solaris Express + m0n0wall + Solaris powered NAS

Zobacz najnowsze wiadomości na forum