Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Linux Mint 21 zawiesza się podczas użytkowania i wyłączania

Zaczęty przez Kano, Styczeń 10, 2026, 05:46:14 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Kano

Witam ponownie. Zastąpienie waylanda przez X11 chyba rozwiązało większość problemu. Zrobiłem to dwa tygodnie temu i od tamtej pory laptop zawiesił się tylko raz i wydaje mi się, że miało to związek z przegrzaniem, ponieważ leżał on na powierzchni uniemożliwiającej efektywne odprowadzanie ciepła i po zawieszeniu się słychać było, że wentylator pracował pełną parą.
Natomiast pozostał problem z czarnym ekranem podczas wyłączania, ale znalazłem na to sposób. Zamiast wyłączania komputera, uruchamiam go ponownie i wyłączam go przyciskiem (pojedynczym, krótkim wciśnięciem) zanim jeszcze system się załaduje.
Taki stan jest dla mnie akceptowalny.
Co do wyłączenia nvidii, czy instalacji innych sterowników, to widzę, że jest w tym trochę dłubania w systemie i szczerze mówiąc nie chce mi się tego robić. Póki jakoś działa - niech działa. Może kiedyś.
Tak więc myślę, że temat można uznać za zamknięty. Dzięki wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam

Zobacz najnowsze wiadomości na forum