Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Linux Mint 21 zawiesza się podczas użytkowania i wyłączania

Zaczęty przez Kano, Styczeń 10, 2026, 05:46:14 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Kano

Cytat: Bercik w Styczeń 11, 2026, 06:03:31 PMSpróbuj na początek przywrócić domyślne ustawienia BIOS, wyłącz secureboot i sprawdź, potem testy RAM, SSD (możesz użyć HBCD, wtedy może też być problem z uruchomieniem, co potwierdzi problem sprzętu). Jeśli masz możliwość, wyłącz dodatkową grafikę w bios i też sprawdź.

Zaktualizuj BIOS.

Na tą chwilę tyle...

Przywrócenie domyślnych ustawień BIOS-u nic nie dało. Memtest86 po 4 cyklach nie wykazał żadnych błędów. Jedyna opcja w BIOS-ie dotycząca grafiki to "DVMY Pre-Allocated", która jest ustawiona na 64M a do wyboru jest jeszcze 32M. BIOS jest zaktualizowany do najnowszej wersji. Sprawdzę jeszcze SSD i dam znać.

CytatJa króciutko:w trakcie restartu obrazu live z pendrive, też widzisz błędy? Sprawdź.
Tak

CytatA weź mu tam doinstaluj jakiś normalny kernel. Obojętnie skąd, byleby był albo nowszy niż ten, który tam jest, albo inny a w tej samej wersji. Osobiście poleciłbym np. liquorix.

Inne możliwości np.: https://www.dedoimedo.com/computers/linux-kernel-network-ipv6-problem.html
Testowałem kernel z serii 6.8, ale nic to nie dało. Sprawdzę jeszcze ten liquorix. Wykonałem instrukcję z linku.

Bercik

Daj znać jak zrobisz test dysku. Może problemem być grafika (zdarzają się problemy). Jeśli ten Mint czy tam inny na innym kompie nie sieje żadnymi błędami to wykluczamy ten pendrive i ISO. Pozostaje sam laptop (grafika może być problemem, dysk, mostek).

Czy Windows działał na nim bez problemów i miał wszystkie sterowniki zainstalowane? (np ACPI, Nvidia, Pierdoły od zarządzania energią) może były jakieś wykrzykniki przy danym urządzeniu w Menadżerze Urządzeń? Np że "Nie można uruchomić tego sprzętu/sterownika z powodu...."?

Bo tu coś mi nie pasuje... ale sprawdź ten dysk i daj wynik skanowania i SMART (może coś wyłapiemy).
CachyOS & KDE Plasma – forever 😎🔥 
Debian & Ubuntu i ich klony: Nie wsiadam w ten wagon 🗑

Zobacz najnowsze wiadomości na forum